Zwangerschapsyoga: Wat je moet weten


Zwangerschapsyoga kan een goede manier zijn om je voor te bereiden op de bevalling. Ontdek of deze vorm van prenatale lichaamsbeweging geschikt is voor jou.

Als je zwanger bent en op zoek bent naar manieren om te ontspannen of fit te blijven, overweeg je misschien zwangerschapsyoga. Maar wist je dat zwangerschapsyoga je ook kan helpen je voor te bereiden op de bevalling en de gezondheid van je baby kan bevorderen?

Voordat je aan zwangerschapsyoga begint, moet je weten wat de mogelijke voordelen zijn, wat een typische les inhoudt en wat belangrijke veiligheidstips zijn.
zwangerschapsyoga

Wat zijn de voordelen van zwangerschapsyoga?

Net als andere soorten voorbereidende lessen op de bevalling, is zwangerschapsyoga een veelzijdige benadering van lichaamsbeweging die stretching, mentale concentratie en gerichte ademhaling stimuleert. Onderzoek suggereert dat zwangerschapsyoga veilig is en veel voordelen kan hebben voor zwangere vrouwen en hun baby’s.

zwangerschapsyoga kan:

 • De slaap verbeteren
 • Stress en angst verminderen
 • De kracht, flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van de spieren die nodig zijn voor de bevalling vergroten
 • Vermindering van lage rugpijn, misselijkheid, hoofdpijn en kortademigheid

zwangerschapsyoga kan je ook helpen om andere zwangere vrouwen te ontmoeten en je voor te bereiden op de stress van een nieuw ouderschap.

Wat gebeurt er tijdens een typische zwangerschapsyogales?

Een typische zwangerschapsyogales kan bestaan uit:

 • Ademhaling. Je wordt aangemoedigd om langzaam en diep in en uit te ademen door je neus. zwangerschapsyoga-ademhalingstechnieken kunnen je helpen om kortademigheid tijdens de zwangerschap te verminderen of te beheersen en om weeën tijdens de bevalling te verwerken.
 • Zachtjes rekken en strekken. U wordt aangemoedigd om verschillende delen van uw lichaam, zoals uw nek en armen, voorzichtig door hun volledige bewegingsbereik te bewegen.
 • Houdingen. Staand, zittend of liggend op de grond beweegt u uw lichaam zachtjes in verschillende houdingen om uw kracht, flexibiliteit en evenwicht te ontwikkelen. Er kunnen hulpmiddelen – zoals dekens, kussens en riemen – worden gebruikt om steun en comfort te bieden.
 • Afkoeling en ontspanning. Aan het einde van elke zwangerschapsyogales ontspan je je spieren en herstel je je hartslag en ademhalingsritme in rust. Je kunt aangemoedigd worden om naar je eigen ademhaling te luisteren, aandacht te besteden aan gevoelens, gedachten en emoties, of een mantra of woord te herhalen om een staat van zelfbewustzijn en innerlijke rust te bereiken.

Zijn er yogastijlen die niet worden aanbevolen voor zwangere vrouwen?

Er zijn veel verschillende yogastijlen – de ene wat inspannender dan de andere. zwangerschapsyoga, hatha yoga en restorative yoga zijn de beste keuzes voor zwangere vrouwen. Praat met de docent over je zwangerschap voordat je aan een andere yogales begint.

Vermijd hot yoga, waarbij krachtige houdingen worden gedaan in een ruimte die tot hogere temperaturen is verwarmd. Bij de Bikram hot yoga bijvoorbeeld wordt de ruimte verwarmd tot ongeveer 40 graden Celsius en is de luchtvochtigheid 40 procent. Hot yoga kan uw lichaamstemperatuur te hoog doen oplopen, waardoor een aandoening kan ontstaan die bekend staat als hyperthermie.

Zijn er speciale veiligheidsvoorschriften voor zwangerschapsyoga?

Om uw gezondheid en die van uw baby tijdens zwangerschapsyoga te beschermen, moet u de basisveiligheidsrichtlijnen volgen. Bijvoorbeeld:

 • Praat met uw zorgverlener. Voordat u met zwangerschapsyoga begint, moet u toestemming van uw arts hebben. U kunt misschien geen zwangerschapsyoga doen als u een verhoogd risico op vroeggeboorte heeft of als u bepaalde medische aandoeningen heeft, zoals hart- en vaatziekten of rugproblemen.
 • Stel realistische doelen. Voor de meeste zwangere vrouwen wordt minstens 30 minuten matige lichamelijke activiteit aanbevolen op ten minste vijf, zo niet alle, dagen van de week. Maar ook een kortere of minder frequente training kan u helpen in vorm te blijven en u voor te bereiden op de bevalling.
 • Doe het rustig aan. Als je niet normaal kunt praten terwijl je zwangerschapsyoga doet, ga je waarschijnlijk te ver.
 • Blijf koel en gehydrateerd. Doe zwangerschapsyoga in een goed geventileerde ruimte om oververhitting te voorkomen. Drink voldoende om jezelf gehydrateerd te houden.
 • Vermijd bepaalde houdingen. Buig bij houdingen vanuit uw heupen – niet vanuit uw rug – om een normale kromming van de ruggengraat te behouden. Ga niet op uw buik of rug liggen, doe geen diepe voorwaartse of achterwaartse buigingen, of doe geen draaiende houdingen die druk uitoefenen op uw buik. U kunt draaiende houdingen aanpassen zodat u alleen uw bovenrug, schouders en ribbenkast beweegt.
  Naarmate uw zwangerschap vordert, kunt u tijdens de houdingen hulpmiddelen gebruiken om rekening te houden met veranderingen in uw zwaartepunt. Als u zich afvraagt of een houding veilig is, vraag dan uw instructeur om advies.
 • Overdrijf het niet. Let op je lichaam en hoe je je voelt. Begin langzaam en vermijd houdingen die buiten je ervaring of comfort liggen. Strek u niet verder uit dan u voor uw zwangerschap zou hebben gedaan.

Als u tijdens zwangerschapsyoga pijn of andere rode signalen krijgt – zoals vaginaal bloedverlies, minder beweging van de foetus of weeën – stop dan en neem contact op met uw verloskundige of gynaecoloog.

Hoe kies ik een zwangerschapsyogales?

Zoek naar een programma dat wordt gegeven door een docent die is opgeleid in zwangerschapsyoga. Overweeg van tevoren een les mee te maken om er zeker van te zijn dat je je prettig voelt bij de activiteiten, de stijl van de docent, de grootte van de klas en de omgeving.

Recent Posts