Zo moe dat je zou kunnen huilen? Mindfullness kan helpen.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Je weet hoe het is als je moe bent: elk klein ding stuurt je emoties in seconden van nul naar honderd. Het vrolijke speelplezier van uw kind wordt schril. Je bent beledigd door de manier waarop de caissière je een bonnetje overhandigt. De ademhaling van je partner zorgt ervoor dat je hem wilt wurgen. Olive Garden-advertenties maken je aan het huilen.

Natuurlijk kun je waarschijnlijk meer slaap gebruiken. Maar een recente studie suggereert dat het beoefenen van mindfulness-meditatie de effecten van vermoeidheid kan bestrijden en u kan helpen uw emotionele reacties beter te beheersen.

Meditatie voor je humeur

We weten dat mindfulness kan helpen bij het verbeteren van emotionele regulatie en stemming. Als je al ontspannen en uitgerust bent, is het logisch dat je je door meditatie nog beter voelt. Maar is het effectief als je gewoon hondsmoe bent en je emotionele middelen laag zijn?

Een recente studie ontdekte dat mindfulness-meditatie kan helpen de kans te verminderen dat vermoeidheid ervoor zorgt dat je in negatieve emoties of emotionele gevoelloosheid terechtkomt.

Onderzoekers van de Universiteit van Shenzhen in China zeggen dat zij de eersten zijn die de relatie tussen vermoeidheid, opmerkzaamheid en emotionele verwerking hebben bestudeerd. In hun onderzoek voltooide de helft van de deelnemers een mindfulness-meditatie van 15 minuten. Het omvatte een op de ademhaling gebaseerde mindfulness-oefening – aandacht schenken aan het gevoel van adem in het lichaam – en een bodyscan-oefening waarbij ze werden gevraagd hun bewustzijn van het ene deel van het lichaam naar het andere te verplaatsen.

De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in hoe dit werkt bij mensen met stressvolle banen.

“Beroepen zoals counselors, personeelsadviseurs, klantenservicemedewerkers en verpleegkundigen hebben vaak last van vermoeidheid als gevolg van de hoge emotionele eisen van hun werktaken (ook wel emotionele werklast genoemd)”, aldus de auteurs van het onderzoek. High-touch banen met lange uren kunnen u fysiek uitputten en uw emotionele bronnen uitputten, zodat uw vermogen om op stressoren te reageren wordt verminderd. Je hebt gewoon niet de middelen om je eigen emoties en die van iemand anders te beheersen. In dit geval is gewoon rusten misschien niet genoeg.

Dat is waar mindfulness-meditatietraining om de hoek komt kijken. Uit het onderzoek bleek dat de praktijk de negatieve associatie tussen vermoeidheid en emotie compenseert. Dit suggereert dat wanneer je moe bent en je emotioneel gespannen voelt, het nuttiger kan zijn om een ​​paar minuten te mediteren dan een pauze te nemen om gewoon uit te rusten.

Waarom helpt Mindful Meditatie?

Als je vermoeidheid ziet als een gebrek aan slaap, mis je misschien de bron van je uitputting. Veel dingen kunnen bijdragen aan uw vermoeidheidsfactor. Overbelasting, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook ziekte, een medische aandoening of medicatie. Stress, vooral wanneer het chronisch of traumatisch is, kan bijdragen aan uw gevoel van uitputting. Zelfs een dieet en uitdroging kunnen ertoe bijdragen dat je je moe voelt.

Wat de oorzaak van je uitputting ook is, het kan van invloed zijn op je reactievermogen, je beoordelingsvermogen, je aandachtsspanne en je humeur. Als je moe bent, voelen moeilijke emoties intenser aan en is het moeilijker om ervan terug te komen. Iets dat normaal gesproken onopgemerkt blijft, kan ertoe leiden dat u een buitensporige emotionele reactie krijgt.

En moe zijn zorgt vaak voor een emotionele cascade. Je bent niet alleen gespannen over wat er om je heen gebeurt, je voelt je slecht als je moe bent. Mindfulness-meditatie kan hier ook helpen, omdat het je in staat stelt je vermoeidheid te begroeten met een neutraal bewustzijn. Wanneer je je vermoeidheid en de bijbehorende emoties objectiever opmerkt, kun je je aandacht gemakkelijker richten op wat er in het huidige moment gebeurt. Mindfulness helpt je te herstellen van vermoeiende ervaringen en je emoties effectiever te reguleren.


Tamara Y. Jeffries is senior redacteur bij Yoga-dagboek

Recent Posts