Ze zag haar lichaam of haar yogapraktijk niet vertegenwoordigd. Dus illustreerde ze het zelf.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

In het leven zijn het vaak de stilste mensen die ons eraan herinneren wat het belangrijkst is.

Dit zijn degenen die ons onbewust leren door simpelweg te zijn wie ze zijn. Er is een schoonheid en vriendelijkheid in hun manieren, iets speciaals in hoe hun geest op het leven reageert. Als we ze toestaan, kunnen ze een onopvallende herinnering voor ons allemaal zijn om onze perspectieven en misschien onze manier van zijn te verruimen.

Harmony Willow Hansen is een van die rustige. Toen Hansen enkele jaren geleden met yoga begon, merkte ze terloops op dat haar lichaam en dat van de meeste studenten op matten om haar heen niet waren zoals afgebeeld op sociale media.

Dus begon ze illustraties te maken die weerspiegelden wat ze ervoer. Namelijk mensen van alle leeftijden, vormen, achtergronden en capaciteiten die yoga beoefenen. Sommigen zitten op stoelen. Anderen zijn in intense backbends. Velen zijn in staande houdingen. Een paar zitten in stille meditatie.

“Ik hou van yoga”, zegt Hansen. “En ik hou van de manier waarop het lichaam eruitziet in yogahoudingen. Dus begon ik gewoon te tekenen wat ik in de klas zag.”

Hansen, een kunstenaar sinds ze een kind was, ging naar de kunstacademie en werkte als oppas toen ze yoga begon vast te leggen vanuit haar perspectief. “Ik had een soort creatieve uitlaatklep nodig”, zegt Hansen. Dus begon ze yogahoudingen op haar iPad te illustreren terwijl ze in de speeltuin of in de metro was. Ze bleef zich tot die uitlaatklep wenden nadat ze als fulltime grafisch ontwerper voor een financieel bedrijf was gaan werken.

In 2019 begon ze stilletjes haar ervaring met yoga via kunst te delen op Instagram. “Eerlijk gezegd dacht ik niet dat iemand ze zou zien”, zegt Hansen. “Het was gewoon een plek voor mij om mijn kunstwerken op de wereld te zetten.”

Het gevoel gezien te worden

Haar illustraties werden gezien. “Hoe meer ik illustreerde, hoe meer mensen contact met me opnamen en zeiden: ‘Oh mijn god, het is zo leuk om mezelf weerspiegeld te zien in je tekeningen'”, zegt Hansen, wiens kunstwerken honderden reacties en bijna 65.000 Instagram-volgers hebben opgeleverd. “Het is ongelooflijk om deze berichten te krijgen van mensen die zich gezien voelen”, zegt Hansen. “Ik probeer yoga voor mezelf te doen, en ik denk dat veel mensen daarmee in contact komen.”

Degenen die Hansen hebben becommentarieerd of anderszins hebben geschreven en hebben aangegeven geraakt te zijn door haar inclusieve benadering, zijn vaak dierbaren van degenen die yoga beoefenen, inclusief personen met een beenprothese of een rolstoel. Eindelijk, zeiden ze, was er een ervaring van gezien worden.

Illustratie van mensen die yogahoudingen beoefenen met prothetische benen
(Foto: Harmonie Willow Hansen)

Haar illustraties werden ook gezien door de redactie van Workman Publishing, die Hansen vroeg om haar illustraties in een boek te bundelen. Het resultaat is You Are Strong and Worthy: Celebrating the Yogi in All of Us, dat bestaat uit 256 pagina’s met illustraties van ons allemaal in onze yogabeoefening. Dat geldt ook voor degenen onder ons die beginners zijn, ouder, anders gehandicapt, trans, chemotherapie ondergaan, moe zijn en meer.

De kunst concentreert zich soms op haar favoriete poses of houdingen die ze onlangs zelf heeft uitgedaagd om te proberen. De gemeenschappelijkheid van degenen die in de kunst van Hansen worden afgebeeld, is een zelfverzekerde uitbundigheid die uitdrukking geeft aan het griezelige vermogen van yoga om ieder van ons precies te ontmoeten waar we zijn.

De lessen die ons vinden

De inclusieve sfeer van haar illustraties wordt weerspiegeld in de zorgvuldig gekozen woorden die Hansen in sommige van haar kunst verwerkt. Zinnen als: “Overhaast het proces niet”, “Ik kies mijn gedachten” en “Hé jij! Laat dat innerlijke oordeel los!”

Hansen haalt haar citaten uit onder andere Ram Dass, de Dalai Lama, Jay Shetty, Brené Brown en Glennon Doyle. “Ik luister veel naar Joe Dispenza. Hij heeft mijn leven echt veranderd”, zegt ze. Naast geschriften en podcasts, haalt Hansen inspiratie uit het horen van een leraar die iets in de klas zegt of het lezen van wat een volger haar stuurde. En soms zijn het haar eigen onthullingen. “Veel dingen komen gewoon naar me toe als ik loop”, zegt Hansen.

Hoewel anderen haar het geruststellende en bemoedigende effect van de woorden hebben laten weten, wil Hansen niet dat ze afbreuk doen aan de onderliggende boodschap van de lichamen in de poses. Sommige illustraties bevatten alleen de naam van de pose. Maar ze begrijpt dat de citaten ook lessen bevatten. Velen zijn herinneringen aan haarzelf.

“Ik heb me vorig jaar echt verbonden met visualisatie en het veranderen van de negatieve gedachten en ruimte geven aan positieve gedachten. Het is niet gemakkelijk’, zegt Hansen over het aanpassen van haar innerlijke verhaal. “Maar het is het waard.”

Illustratie van een vrouw zittend in een stoel die de yogahouding beoefent Verlengde zijhoek
(Illustratie: Harmony Willow Hansen/Workman Publishing)

Haar huidige refrein wanneer ze merkt dat ze in negativiteit vervalt, is: “Nee, dit is jezelf saboteren, je gaat dit niet meer doen.” Haar vastberadenheid werd niet alleen tijdens het schrijven van het boek op de proef gesteld, maar ook vooraf, toen ze aan het discussiëren was of ze het project op zich zou nemen. Het bedriegersyndroom begon luid te worden in haar innerlijke wereld.

“Ik ben echt gewoon het meisje op de volgende mat. Ik hou van yoga en ik hou van de gemeenschap, maar ik weet niet alles”, zegt Hansen. “Ik ben niet een of andere super mentaal stabiele mens die helemaal ‘liefde en licht’ is. Ik heb zeker periodes doorgemaakt waarin de berichten die ik verspreidde niet altijd aansluiten bij hoe ik me op dit moment voel. En het kan overweldigend zijn als je positiviteit, liefde en vriendelijkheid verspreidt, maar je niet altijd zo voelt.”

Het kennen van de relevantie van die boodschap, voor haarzelf en anderen, bracht haar ertoe om door te gaan met het schrijven van een boek. “Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik dacht: ‘Ja, er moeten meer illustraties zijn van mensen die yoga doen, ongeacht hun bekwaamheid en huidskleur en geslacht en alles.'”

Wat de specifieke afleiding van haar illustraties ook is, het brengt het potentieel voor verandering in perceptie teweeg bij iedereen die ze ervaart. En voor Hansen is dat genoeg. “Het is geweldig dat het verder gaat dan mezelf en mensen over de hele wereld raakt”, zegt ze. “Het verbaast me nog steeds dat er een boek uitkomt en dat ik deze gemeenschap heb.”

Haar ervaring een element van uitsluiting te voelen en haar werk om die perceptie te veranderen, herinnert ons eraan dat de beoefening van yoga zelf niet discrimineert. Er is nog steeds ruimte voor meer van die opname in de grotere yogagemeenschap.

Het boek van Harmony Willow Hansen, You Are Strong and Worthy, uitgegeven door Workman Publishing, is overal verkrijgbaar waar boeken worden verkocht. Haar geïllustreerde prints, t-shirts, tassen en meer zijn verkrijgbaar bij Harmony Willow Studio.

Over onze bijdrager

Renee Marie Schettler is hoofdredacteur bij Yoga Journal en is schrijver en redacteur geweest bij De Washington Post, heel eenvoudig magazine en diverse andere online mediaplatforms. Ze begon bijna 20 jaar geleden yoga te studeren bij leraren in New York City, die studenten uitdaagden om een ​​nauwkeurige houding in een houding te vinden. Haar begrip van yoga veranderde toen ze begon te oefenen met leraren die de nadruk legden op overgave aan de stille stilte van een pose. Ze vindt dat redigeren, schrijven en het beoefenen van yoga allemaal te maken hebben met meer bewust worden van de waarheid. Volg haar op @reneemarieschettler.Recent Posts