Yoga voor eigenliefde: filosofie, asana’s en een op het hart gecentreerde reeks“Ik was op zoek naar iemand die me zou inspireren, motiveren, ondersteunen, gefocust houden … Iemand die van me zou houden, me zou koesteren, me gelukkig zou maken, en ik realiseerde me al die tijd dat ik op zoek was naar mezelf.” – Onbekend

Ik begon na te denken over hoe het beoefenen van yoga me heeft geholpen om eindelijk van de vorm en het vermogen van mijn lichaam te houden. In al mijn jaren van oefenen en het meest recent na het doorlopen van de lerarenopleiding, was het gemeenschappelijke thema de vereniging van liefdevolle geest, lichaam en ziel. Elke keer als ik op mijn mat stap, of het nu in een studio, thuis of op een festival is, weet ik dat ik een liefdevolle en veilige zone betreed. Mijn doel voor elke oefening is om aanwezig te zijn, te verschijnen met wat ik die dag heb en mijn best te doen. Mijn lichaamsvorm en vaardigheden zijn in de loop van de afgelopen 17 jaar vele malen veranderd, maar de beoefening van yoga accepteert me zoals ik ben. Yoga is er geweest door carrièreveranderingen, tijden van pijn en groei, en meest recentelijk, om me te helpen omgaan met onvruchtbaarheid.

Wat de acht ledematen leren over zelfliefde

De Yoga Sutra’s van Patanjali worden beschouwd als de basistekst over yoga. Er zijn acht ledematen of soetra’s, en als ze worden beoefend, helpen ze ons ons pad te cultiveren naar het laatste ledemaat, Samadhi, een gelukzalige staat van eenheid met het goddelijke.

 • Yama is het onderdeel van morele discipline. Ik heb geleerd mijn lichaam niet te schaden door mijn daden of woorden, eerlijk te zijn en terughoudendheid te betrachten.
 • Niyama is het onderdeel van positieve observatie. Daardoor ben ik tevreden en heb ik pure toewijding aan een hoger wezen dat groter is dan ikzelf.
 • asana verwijst naar de houdingen van yoga. Ik zit stil in elke houding en leer discipline door meditatie. Mijn lichaam is een tempel en ik beloof het als zodanig te behandelen.
 • Pranayama is de adem van het leven. Ik heb er de ultieme controle over, of het nu een heet vuur is dat mijn ziel van brandstof voorziet of diepe, langzame, soulvolle reflecties in mijn grotere wezen.
 • Pratyahara is het terugtrekken van de zintuigen. Ik heb geleerd mijn schermtijd te beperken, rustige momenten te vinden in een zee van lawaai, anderen te omarmen zonder angst of oordeel, en kracht te krijgen door met mijn voeten in de grond te wroeten.
 • Dharana is concentratie op niet alleen de taken die voorhanden zijn, maar op het grotere doel van het leven. Elke actie en opoffering helpt me een groter doel te bereiken.
 • Dhyana is meditatie en volledige overgave aan goddelijke liefde. Hierdoor ben ik in staat om de geest tot rust te brengen en mijn lichaam en mijn adem over te geven aan liefde.
 • Samadhi het laatste lidmaat is een staat van pure vreugde en verbinding met het goddelijke. Ik ben in staat om angst, oordeel en zorgen los te laten. Ik ben me volledig bewust van het heden, heb het verleden losgelaten en maak me geen zorgen over de toekomst. Ik zoek niet in paranoia naar liefde of geluk omdat ik alles al heb wat ik verlang.

Poses om verbinding te bevorderen

De Sutra’s noemen geen specifieke asana’s, maar deze vijf houdingen zijn degenen waar ik de diepste verbinding met het goddelijke en met mezelf voel.

Met Child’s Pose kan ik me volledig overgeven aan mijn adem en mijn gedachten. Het stelt me ​​in staat om te ademen en op te laden tijdens een moeilijke oefening of om gewoon stil te zijn.

Mountain Pose stelt me ​​in staat om niet alleen op de top van een berg te staan, maar ook om de berg te zijn. Ik sta rechtop, trots en sta in contact met elke spier in mijn lichaam.

Humble Warrior stelt me ​​in staat om als gelijke delen sterk, fel en nederig te staan. Ik sta op door eerst een fundament van nederigheid te leggen.
Duif is een stuk waar ik naar hunker omdat ik vaak krapte in mijn heupen heb. Sommige dagen sta ik trots met mijn hart open en borst uit, andere keren buig ik in overgave, adem in en laat pijn los.

Kameel is mijn meest ongemakkelijke pose, omdat het emoties oproept waarvan ik me vaak niet bewust ben of die ik onbewust heb gekozen om te onderdrukken. Ik ben op mijn kwetsbaarst, met mijn hart open en hoewel het niet gemakkelijk is, heb ik geleerd lief te hebben.

Zelfliefde Yoga Flow

Houd elke asana 3-4 ademhalingen vast.

Opwarmen

 • Kat pose en koe pose
 • Kind
 • Naar beneden gerichte hond

Vinyasa

 • Inademen Down Dog
 • Uitademen Voorwaarts vouwen
 • Halve lift inademen
 • Uitademen Voorwaarts vouwen
 • Adem berghouding in
 • Uitademen Voorwaarts vouwen
 • Adem Chaturanga in
 • Adem uit naar boven gerichte hond
 • Adem naar beneden gerichte hond in

Hoofd

 • Rechter krijger 1, nederige krijger, stroom, linker krijger 1, nederige krijger, stroom
 • Rechts hoge uitval, flow, links hoge uitval, flow
 • Rechter Warrior 2, Reverse Warrior, Flow, Linker Warrior 2, Reverse Warrior, Flow
 • Rechts trotse duif, Flow, Links trotse duif, Flow

Afkoelen

 • Kameel
 • Kinderhouding
 • Savasana (3–5 minuten)

Yoga vereist niet dat we onszelf waardig zijn, er is geen winnen en elke beoefening is een nieuwe kans om dieper in onze geest-lichaamverbinding te komen. Ik begon met yoga om een ​​pad naar een hoger wezen te vinden, maar ik vond de kracht en liefde die ik in mezelf nodig had. Door yoga heb ik de kracht van adem, flexibiliteit, focus en vooral liefde voor mijn lichaam en zijn steeds veranderende vermogen geleerd. Wanneer ik aan mezelf begin te twijfelen of mijn lichaam uit elkaar ga halen, betrap ik mezelf er nu op en pauzeer. Ik beloof te blijven opdagen op mijn mat, mijn beste zelf aan de oefening geven en wat ik heb geleerd meenemen in alles wat ik doe.

Yoga is een constante, evoluerende beoefening van liefde.

briana Ottinger auteur bio fotoBriana Ottinger is een online lichaamspositieve personal trainer in de regio San Francisco die vrouwen van elke leeftijd, elk gewicht of elk vermogen helpt om hun gezondheid onder controle te krijgen. Het is haar passie om fitness voor iedereen toegankelijk en vooral leuk te maken. Briana is een tweevoudig Ironman finisher, een marathonloper en aspirant-yogi. Als ze niet aan het werk is, houdt Briana van koken en reizen met haar man en twee honden. Je kunt Briana vinden op haar Instagram of haar website, www.brianaottinger.com.

 

1

Het bericht Yoga voor zelfliefde: filosofie, asana’s en een hartgecentreerde reeks verscheen eerst op Wanderlust.Recent Posts