Yoga versus Stretchen: welke moet je doen en wanneer?Van de buitenkant kunnen yoga en stretching op vergelijkbare oefeningen lijken en zelfs enkele van dezelfde voordelen hebben. Beide zijn bijvoorbeeld ideaal voor iedereen die gezond wil blijven, een groter lichaamsbewustzijn wil ontwikkelen en de flexibiliteit wil verbeteren.

Yoga en stretching zijn echter twee heel verschillende oefeningen met individuele doeleinden, dus ze mogen niet door elkaar worden gebruikt. Door de verschillen tussen yoga en stretching te kennen, weet je wanneer je elk trainingsprogramma het beste kunt gebruiken en zo de geweldige voordelen van zowel yoga als stretching kunt ervaren.

Laten we dus eens kijken naar yoga versus stretchen en onthullen wanneer en hoe vaak je elke oefening moet doen.

Waarin verschilt yoga van stretchen?

Als we nadenken over de belangrijkste verschillen tussen yoga en stretchen, begrijpen de meeste mensen dat yoga meer voordelen biedt dan onze lichamelijke gezondheid. Een eenvoudige stretchroutine kan bijvoorbeeld resulteren in meer flexibiliteit, snellere hersteltijd en betere atletische prestaties. Yogalessen kunnen echter ook een positieve invloed hebben op je mentale en emotionele toestand, met voordelen zoals stressverlichting en mentale helderheid.

Dus lees verder om te ontdekken wat yoga en stretchen twee heel verschillende vormen van lichaamsbeweging maakt.

Yoga vereist ademverbinding

Alle goede yoga-instructeurs zullen hun studenten voortdurend aansporen om zich op de ademhaling te concentreren. De adem is het belangrijkste verschil tussen yoga en stretchen, omdat de ademverbinding de verbinding tussen lichaam en geest cultiveert, wat resulteert in voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het is zelfs zo cruciaal dat als je yoga doet zonder je bewust te zijn van je ademhaling, je praktisch alleen maar rekoefeningen doet.

Dus hoe adem je tijdens yoga? Het hangt af van de stijl; dynamische stijlen zoals vinyasa volgen een adem-naar-bewegingsvorm waarbij je inademt in de ene houding en uitademt in de volgende. Of, bij methoden zoals Hatha-yoga, kun je vijf ademhalingen vasthouden voordat je loslaat en naar de volgende gaat.

Ongeacht de stijl adem je tijdens yoga altijd in en uit door de neus. Elke ademhaling moet ook volledig zijn, afkomstig uit de buik in plaats van uit de borst (bekend als de diepe middenrifademhaling).

Bovendien zal je yoga-instructeur je waarschijnlijk aansporen om je te concentreren op de ademhaling elke keer dat je pauzeert in een pose en tussen asana’s. Focussen op de ademhaling helpt om de geest te kalmeren en tot rust te brengen, en de juiste ademhalingstechniek van in- en uitademen door de neus stelt je in staat je energie te behouden en vermoeidheid te verminderen.

Het is ook vermeldenswaard dat een deel van een traditionele yogales ademhalingsoefeningen (bekend als pranayama) omvat die worden uitgevoerd in een zittende of liggende positie. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken met contrasterende voordelen. Sommige zijn bijvoorbeeld kalmerend en sommige geven energie.

Een yogales omvat mindfulness

Zoals we al zeiden, helpt het focussen op ademhalen in yoga om de geest te kalmeren. Als je je yogabeoefening begint met een drukke geest vol repetitieve en negatieve gedachten, zul je moeite hebben om je te concentreren op wat je aan het doen bent. Echter, na een aantal ademhalingen merk je misschien al dat je geest tot rust komt, waardoor je meer aanwezig bent.

Aanwezigheid is essentieel in yoga omdat het je helpt bewust te worden van hoe je lichaam aanvoelt in de houdingen. Wanneer je gefocust bent op je lichaam, merk je of er pijn is en ga je terug, in plaats van door te duwen en jezelf te verwonden.

Na verloop van tijd helpt deze mindfulness niet alleen bij het voorkomen van blessures; het stelt je ook in staat om dieper in rekoefeningen te gaan. Dit komt omdat hoe bewuster je wordt van je lichaam, hoe gemakkelijker het is om het verschil te bepalen tussen spanning die kan worden verplaatst en pijn die dat niet kan.

Yoga is geworteld in spiritualiteit

Een ander belangrijk verschil tussen yoga en stretching is het doel van de twee oefeningen. Rekken is een zachte, low-impact vorm van lichaamsbeweging met puur fysieke voordelen zoals verbeterde spiercontrole, flexibiliteit en bewegingsbereik. Yoga is echter een oude praktijk met diepe wortels in spiritualiteit, met name het hindoeïsme.

Yoga komt oorspronkelijk uit India en dateert uit het pre-Vedische tijdperk toen Hindi-monniken yoga gebruikten om hun spirituele pad te bewandelen. Traditioneel is het doel van yoga om verlichting te bereiken. De fysieke oefening van rekken (bekend als asana) was slechts een onderdeel van de beoefening en een van de acht ledematen van yoga.

De andere zeven ledematen omvatten pranayama (speciale ademhalingsinstructies), meditatie en morele codes die bekend staan ​​als de Yamas en Niyamas.

Een opmerking over verschillende yogastijlen

Er zijn veel verschillende yogastijlen, waarvan sommige meer op stretchen lijken dan andere. Yin yoga omvat bijvoorbeeld langdurige diepe rekoefeningen die zich voornamelijk op het onderlichaam concentreren. Yin yogahoudingen zijn meestal statische rekoefeningen, maar je houdt ze 2 tot 5 minuten vast, veel langer dan algemene rekoefeningen.

Andere yogastijlen zoals vinyasa en Ashtanga zijn dynamischer en sneller. Naast het vasthouden van statische rekoefeningen, beweeg je bij elke ademhaling in een vloeiende, dansachtige beweging. Deze actieve yogastijlen omvatten ook oefeningen voor het versterken van het bovenlichaam en de kern die de spieren verkorten in plaats van verlengen.

Na het versterken van een spier in een yogales, rek je deze uit, waardoor het lichaam in balans komt. Dit maakt de oefening een deels stretching-, deels cardio- en deels krachttrainingssessie; het is dus een volledige lichaamstraining.

Voordelen van rekoefeningen

 • Verbeterde mobiliteit van het hele lichaam
 • Verbeterde flexibiliteit
 • Betere doorbloeding
 • Snellere hersteltijden
 • Vermindert de kans op blessures
 • Verbetert uw prestaties in andere trainingen
 • Het kan helpen bij specifieke aandoeningen zoals rugpijn

Wanneer stretchen?

Rekken zou het einde van elke fitnessroutine moeten zijn, omdat het helpt om de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten om het herstel te versnellen en uw prestaties de volgende keer te verbeteren. Aangezien er rekoefeningen zijn voor alle spiergroepen, zal rekken u helpen, of u nu een zwemmer, gewichtheffer of vechtsporter bent.

Afgezien van blessurepreventie, is verbeterde flexibiliteit een andere reden waarom mensen rekken na het sporten. Veel soorten oefeningen versterken de spieren, wat anatomisch betekent dat de spieren korter worden. Na verloop van tijd worden de spieren sterk, wat resulteert in die gewenste ‘gescheurde’ look. Als u de spieren echter niet uitrekt nadat ze zijn versterkt, verliezen ze hun flexibiliteit en worden ze strak en gespannen. Het uitvoeren van rekoefeningen na elke training is dus essentieel om een ​​volledig bewegingsbereik te behouden.

U moet ook rekoefeningen doen als korte warming-up. In ons snelle, moderne leven dragen we door stress veel spanning in ons lichaam. Wanneer de stressniveaus hoog zijn, voelt ons lichaam strak en beperkt. Als u dus een paar minuten de tijd neemt om te rekken voor uw training, wordt uw lichaam losser en kunt u stress kwijtraken, waardoor u mentaal beter voorbereid bent.

Of u nu een atleet of een sportschoolbezoeker bent, het wordt aanbevolen om dagelijks te stretchen, niet alleen tijdens het sporten. Naarmate we ouder worden, verliezen we natuurlijk flexibiliteit en bewegingsbereik, maar dagelijks rekken kan deze achteruitgang aanzienlijk vertragen. Dus zelfs als u niet traint, zal elke dag vijf tot tien minuten rekken en strekken nog steeds een aanzienlijke invloed hebben op uw algehele gezondheid.

Voordelen van yogabeoefening

 • Verlaagt de cortisolspiegel, ook wel het stresshormoon genoemd
 • Stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, ook wel de ontspanningsreactie genoemd
 • Verhoogt de longcapaciteit dankzij de juiste ademhalingstechniek
 • Verhoogt spierkracht
 • Verbetert de balans
 • Verhoogt de flexibiliteit en mobiliteit
 • Bevordert opmerkzaamheid en aanwezigheid
 • Kalmeert de geest, vermindert angstige, negatieve en repetitieve gedachten
 • Verhoogt mentale helderheid en focus
 • Kan emotionele blokkades/gevangen emoties losmaken
 • Kan een diepere spirituele verbinding/bewustzijn oproepen

Wanneer yoga doen?

Omdat yoga veel vergelijkbare voordelen heeft als stretchen, kun je yoga beoefenen om af te koelen na het sporten en als een manier om spierstijfheid tussen trainingen te verminderen. Yoga is echter een medicijn voor het lichaam van de geest, een essentiële zelfzorgpraktijk die iedereen kan doen en waarvan iedereen kan profiteren, inclusief mensen die niet trainen.

Yoga heeft meerdere doelen; je kunt het oefenen om ’s ochtends energie te cultiveren, om te ontspannen en te ontstressen na een drukke dag, om je voor te bereiden op meditatie en nog veel meer. Naast yoga voor elke gelegenheid, kun je je beoefening zo kort of zo lang maken als je wilt. Misschien besluit je bijvoorbeeld om elke ochtend 15 minuten op je yogamat door te brengen om het lichaam wakker te maken met wat zonnegroeten. Dan wil je ’s avonds misschien 30 minuten besteden aan een ontspannende, herstellende yogabeoefening.

Hoe vaak je yoga doet, hangt af van je doelen en je levensstijl. Als je de tijd hebt, is elke dag yoga beoefenen ideaal. Als je echter een druk leven leidt, is het voldoende om twee tot drie keer per week te streven om de ongelooflijke voordelen van de beoefening te zien. Stel bovendien dat je voor het eerst yoga beoefent. In dat geval raden we aan om te beginnen met twee keer per week en de frequentie langzaam op te bouwen.

Laatste gedachten over yoga versus stretchen

Yoga en stretchen hebben veel voordelen, en zowel een goede stretch als een yogales zullen je een fantastisch gevoel geven. Daarom is het over het algemeen het beste om zowel yoga als stretching in je routine te combineren. Toch, afhankelijk van uw behoeften en doelen, wilt u er misschien een prioriteit aan geven.

Als je een professionele hardloper of sportschooljunkie bent, zou stretchen een niet-onderhandelbaar onderdeel van je fitnessregime moeten zijn. Yoga is echter ideaal als je op zoek bent naar een manier om te ontstressen en te ontspannen terwijl je je conditie verbetert.

Recent Posts