Yoga is geen magische pil, maar het kan net het medicijn zijn dat je nodig hebt“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Vroeger dacht ik dat yoga voor iedereen geschikt was en dat iedereen op dezelfde manier zou reageren als ze een bepaalde pose ‘voorschreven’. Weinig energie? Probeer een dynamische zonnegroet. Wil je je hart openen? Doe wat achteroverbuigingen.

Nadat ik de afgelopen vijftien jaar duizenden en duizenden mensen les heb gegeven en mijn eigen lichaam (en leven) elke dag heb zien veranderen, heb ik geleerd dat yoga lang niet zo zwart-wit is. Het is niet eens grijs. Ik zie het als neutrale tinten met wat paarse en roze tinten.

Overweeg de gezondheidsvoordelen van yoga. Ja, aspecten van yoga zijn bestudeerd en het is bewezen dat ze bepaalde fysiologische reacties teweegbrengen. Er is bijvoorbeeld herhaaldelijk aangetoond dat zonnegroeten de hartslag verhogen en kunnen daarom als “energiek” worden beschouwd. Maar niet iedereen reageert op dezelfde manier. In feite kun je de effecten van je beoefening veranderen door simpelweg je aanpak te veranderen. Door bijvoorbeeld een reeks te oefenen als een hoge energie, kan krachtstroom de spieren versterken en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeteren. Het langzamer uitvoeren van een reeks kan het meer meditatief en kalmerend voor het zenuwstelsel maken.

Een deel van de potentie van yoga – de ‘medicinale’ kwaliteit van de beoefening – komt van jou, de beoefenaar. Het kan afhangen van de intentie achter de houdingen. Dat betekent dat je, afhankelijk van hoe je je op een bepaalde dag voelt, een reeks kunt samenstellen om precies te serveren wat je nodig hebt. Als een echte alchemist.

Oefen met zorg

Hier heb ik vier verschillende “oefenvoorschriften” uitgezet – reeksen die zijn ontworpen om u te helpen resetten, geaard te worden, uw angst te onderdrukken en uw energie te stimuleren. Je zult merken dat we een aantal van dezelfde poses in elke reeks hebben opgenomen. Kijk hoe je, door simpelweg je intentie aan te passen, vergelijkbare vormen kunt oefenen en toch totaal verschillende effecten kunt creĆ«ren.

Hoewel yoga geen vervanging is (noch zou moeten zijn) voor allopathische behandeling, kan onze beoefening werken als een krachtige vitamine, die helpt om hiaten in de mentale, fysieke en emotionele gezondheid die we kunnen ervaren op te vullen.

Het maakt niet uit hoe je oefent, oefen met zorg. Neem het van yoga-instructeur Donna Farhi, die in haar boek naar backbends verwijst als een vorm van medicijn, Yoga geest, lichaam en geest. Farhi schrijft dat backbends “krachtige genezers zijn, en zoals alle sterke medicijnen, kunnen ze schadelijk zijn als ze zonder discretie worden toegepast.”

De recepthoudingen

Dit zijn enkele van de belangrijkste houdingen in de reeksen met oefenvoorschriften – en elk biedt de mogelijkheid voor veel verschillende variaties en verkenningen.

Balasana (kinderhoudingen): Elke reeks begint met een andere versie van Child’s Pose. De openingshouding helpt de toon te zetten voor de rest van de oefening. Het is verbazingwekkend hoe je, door simpelweg je armpositie aan te passen, de energie van je hele oefening kunt veranderen.

Kat/Koe: We bekijken verschillende manieren om de klassieke kat/koe te ordenen en te structureren. Veel lessen beginnen met deze ministroom omdat het een eenvoudige manier is om adem te ontsteken. Door de positie van je lichaam te veranderen, kun je je op verschillende gebieden richten en ook de focus van je energie verleggen.

Lage uitval: Low Lunge wordt gezien als een heupopener vanwege het verlengende effect dat het heeft op de achterste dij, maar je kunt het ook schoudergericht maken of zelfs een twist toevoegen.

Plankhouding: Plank lijkt misschien een iets saaiere push-up, maar er zijn talloze manieren om deze vertrouwde vorm te veranderen, niet alleen om het interessanter te maken, maar om heel andere delen van het lichaam aan te pakken.

Virabhadrasana 2 (krijger 2): Warrior 2 is als die trui die je al jaren hebt en altijd draagt. Het is betrouwbaar en gezellig, maar soms kan het een beetje saai worden. Spelen met je armen is een manier om het een beetje aan te kleden en het meer of minder energiek te maken, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Ustrasana (kameelhouding): Deze backbend is er een die de meeste lichamen kunnen doen. Ustrasana heeft veel voordelen die voortkomen uit de aarding van de benen en de stimulerende achterwaartse buiging. Het veranderen van de armpositie kan het ook een totaal andere ervaring maken.

Savasana (Lijkhouding): We kunnen de les niet beƫindigen zonder Savasana, maar wist je dat je het niet altijd hoeft te doen door plat op je rug te liggen? Het verkennen van verschillende configuraties in deze krachtige pose is een prachtige manier om het werk dat je in je praktijk hebt gedaan af te sluiten en te bevatten.

Zoek naar meer sequenties in deze Practice Rx-serie:

  • Als je bang bent: een praktijk voor angstverlichting
  • Wanneer je een boost nodig hebt: een oefening voor energie
  • Als je je verspreid voelt: een oefening om te aarden
  • Wanneer u opnieuw moet beginnen: een oefening om u te helpen resetten

Recent Posts