Wil je je yogapraktijk verdiepen? Breek je kleurpotloden uit“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Als je probeert je yogavaardigheden fris te houden, is er geen tekort aan workshops, Zoom-lessen en yogaboeken die je kunt proberen. Maar als je een nieuwe vaardigheid probeert te leren – of een oudere vaardigheid probeert op te poetsen – wil je misschien de kleurpotloden eruit halen. Twee nieuwe kleurboeken – ja, voor volwassenen – beloven je te helpen je begrip van yoga te verdiepen – zowel de fysieke beoefening als de filosofie.

Volwassen kleuring voor stressvermindering

Toen kleuren voor volwassenen een paar jaar geleden een trend werd, werd het gepresenteerd als een nostalgische manier om te ontspannen en stress te verlichten. Ik sprong op de kar en kocht een uitgebreid mandalaboek en een doos met kleurpotloden die elke kleur in de schepping bevatte. Ik heb altijd een artistieke inslag gehad en ik dacht dat het een manier was om mijn latente vaardigheden wakker te schudden. De belofte van kalmte was een bonus.

Maar proberen de ingewikkelde patronen te volgen en binnen de lijntjes te blijven, leidde tot een levenslang perfectionisme dat ik niet opnieuw wilde ontwaken. Voor mij was het meer vervelend dan ontspannend.

In plaats daarvan kocht ik een gewoon Tinker Bell-kleurboek voor kinderen en een 8-pack Crayolas. Ik viel languit op de vloer van de woonkamer en werd onmiddellijk teruggebracht naar de tweede klas – en een ongewoon gevoel van kalmte.

Hoe kleuren je kan helpen leren

Het blijkt dat de ontspannende aard van kleuren niet alleen je stressniveau helpt; het kan je hersenen ontvankelijk maken voor leren. Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die 20 minuten lang een mandala kleurden rustiger en tevredener waren dan deelnemers die gevraagd werden een stuk tekst voor te lezen. Maar ze zagen ook een toename in creativiteit, waardoor mensen complexe problemen vanuit meerdere perspectieven kunnen benaderen.

Kleuren kan ook een speelse en kunstzinnige manier zijn om je hersenen te helpen nieuwe informatie vast te leggen. In onderwijskringen is er een concept dat multisensorische instructie wordt genoemd. Het idee is dat wanneer je een nieuw of complex concept probeert in te bedden, of gedetailleerde informatie probeert te onthouden, het misschien beter ‘plakken’ als je meer van je zintuigen gebruikt. Kleuren telt. De textuur van het papier, de wasachtige geur van kleurpotloden, de levendige kleuren worden geregistreerd in verschillende delen van je hersenen. Vooral kleur is effectief om u te helpen informatie te leren en te onthouden.

Natuurlijk werken de hersenen van geen twee mensen hetzelfde; we leren allemaal op verschillende manieren. Voor sommige mensen is het hebben van praktische ervaring misschien minder effectief dan lezen over yoga. Kleuren kan een bijzonder nuttige benadering zijn voor mensen die creatief zijn en reageren op afbeeldingen of kleur. Deze nieuwe kleurboeken maken gebruik van de creatieve en cognitieve voordelen van kleuren om je te helpen je yogavaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Kleur de soetra’s in

Cover van Yoga Sutra's van Patanjali Coloring Book
(Foto: Blu Lotus Pers)

De Yoga Sutra’s van Patanjali Coloring Book Series

door Rebecca Polak

Op basis van de overtuiging dat “wijsheid zich ontvouwt door te spelen”, creëerde auteur, illustrator en yogaleraar Rebecca Polak een serie kleurboeken die de Yoga Sutra’s van Patanjali in afbeeldingen vertaalt. Er is een boek voor elk van de vier hoofdstukken: Boek één behandelt de Samādhi Pāda, het hoofdstuk over meditatie; boek twee is de Sādhana Pāda, het hoofdstuk over oefenen. Deze maand bracht Polack de Vibhūti Pāda uit, het hoofdstuk over speciale krachten. Het laatste hoofdstuk – over bevrijding, de Kaivalya Pāda – komt eraan.

Voor elk van de 196 soetra’s heeft ze een pagina samengesteld met de soetra in het Sanskriet, evenals de Engelse vertaling, in een handgetekend lettertype. De woorden zijn omgeven door afbeeldingen van dieren, bloemen en planten in een ingewikkeld wandtapijt geïnspireerd op Madhubanī, een volkskunstvorm die voorkomt in Noord-India. Polack presenteert deze “doelgerichte kleuring” als een afwijking van traditionele manieren van studeren, en noemt het een transformationele praktijk.

$ 21,95 bij Amazon

Yoga-anatomie in kleur

Cover van de anatomie van yoga kleurboek.  Illustratie van een lichaam dat Side Angle Pose doet
(Foto: Noord-Atlantische boeken)

The Anatomy of Yoga Coloring Book: leer de vorm en biomechanica van meer dan 50 asana’s

door Jo Ann Staugaard-Jones

Er zijn tal van uitstekende anatomieboeken in de schappen – en de meeste hebben uitvoerig gedetailleerde foto’s om de delen van het lichaam te illustreren. Maar als u tijd besteedt aan het inkleuren van de spier of het volgen van de lijn van een pees naar zijn aanhechting, herinnert u zich de informatie misschien levendiger.

Het boek bevat meer dan 50 volledige asana’s, evenals anatomische tekeningen van lichaamssystemen: zenuwen, fascia, spieren, skelet, spijsvertering en ademhaling. Er zijn zelfs pagina’s die de chakra’s en het subtiele lichaam behandelen, evenals beweging en vlakken van het lichaam. Met meer dan 200 pagina’s is het net zo gedetailleerd als elk yoga-anatomieboek. Het verschil is dat je het de jouwe kunt maken. $ 19,95 bij Amazon

Als je, net als ik, een kleuroptie met superlage stress nodig hebt, probeer dan een yoga-kleurboek voor kinderen. Er zijn er verschillende op de markt – de meeste illustreren eenvoudige poses. Hoewel ze je misschien niet helpen bij het leren van de soetra’s of het opfrissen van anatomie, kan het op de grond liggen met een nieuw pak kleurpotloden het zorgeloze kind in jou weer wakker maken.


Tamara Jeffries is hoofdredacteur bij Yoga-dagboek die zowel van boeken als van kunst houdt.

Recent Posts