Wetenschappers zeggen dat deze test van 10 minuten u kan vertellen hoe wijs u bent“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Als je rondkijkt in je vriendengroep, lijkt het alsof iedereen een rol heeft. Er is de grappige, de stille, de slimme, degene die goed is met cijfers. Maar onderzoek toont aan dat het de verstandige is die misschien een voorsprong heeft op mentaal welzijn.

“Meten van wijsheid… is aangetoond dat ze verband houden met een verscheidenheid aan positieve resultaten, zoals geluk, mentale en fysieke gezondheid en zelfgerapporteerd succesvol ouder worden”, aldus een rapport van onderzoekers Dilip V. Jeste, MD, van de Universiteit van Californië San Diego, en Michael Thomas van de Colorado State University.

Een hoge score op een wijsheidsonderzoek, zoals het onderzoek dat ze hebben ontwikkeld, suggereert dat je meer optimisme en veerkracht hebt, en minder depressie en eenzaamheid. Het kan ook worden geassocieerd met gracieus ouder worden.

“We hebben wijsheid nodig om te overleven en te gedijen in het leven”, zegt Jeste.

Wat is wijsheid?

In het Sanskriet, het woord jnana kan worden vertaald als “wijsheid”. Het is anders dan wat we ‘boekintelligentie’ zouden kunnen noemen, die we associëren met denken of cognitie. Het is meer dan het verkrijgen van diepgaande kennis door studie van filosofie of geschriften. En zelfs svadyayazelfstudie, is slechts een deel van de vergelijking.

“Wijsheid is kennis of begrip dat we opdoen doordat we de wereld rechtstreeks hebben gezien of waargenomen. Het is inzicht verkregen door zorgvuldig onderzoek van directe ervaring”, schrijft Stephen Cope in The Wisdom of Yoga: A Seeker’s Guide to Extraordinary Wisdom. Cope, een psychotherapeut en senior Kripalu yogaleraar, zegt: “Wijsheid is vooral een praktische kennis over hoe dingen werken, hoe het leven werkt. Het is het soort kennis dat ons vaardiger maakt in het leven.”

Hoe wetenschappers wijsheid meten

Ondanks de ongrijpbare aard van wijsheid, hebben wetenschappers steeds effectievere manieren ontwikkeld om het te meten. Sommigen gebruiken de San Diego Wisdom Scale, ontwikkeld door Jeste, die vragen bevat die zijn ontworpen om de zeven kenmerken van wijsheid te beoordelen:

  • zelfreflectiein staat zijn om je eigen gedachten en gedragingen te observeren
  • prosociaal gedragzoals empathie, mededogen en altruïsme
  • emotionele regulatieof je gevoelens kunnen beheersen
  • acceptatie van verschillende perspectieveninclusief andermans overtuigingen en waardesystemen
  • besluitvaardigheidhet vermogen om tijdig keuzes te maken
  • sociaal adviseren zoals het geven van rationeel en nuttig advies aan anderen
  • spiritualiteitdat “de verbondenheid meet met zichzelf, met de natuur of met het transcendente ….”

Eerdere versies van de enquête bevatten geen vragen over spiritualiteit. “Er is controverse over de vraag of spiritualiteit een teken van wijsheid is”, zegt Jeste in een artikel uit 2021 in de Journal of Psychiatric Research. Dat ondanks het feit dat eeuwenlange geloofstraditie de twee eigenschappen gelijkstelt. Toen zijn team spiritualiteitsvragen aan de enquête toevoegde, ontdekten ze dat dit hielp om de wijsheidsbeoordeling nauwkeuriger te maken.

In 2021 testte het team de effectiviteit van een enquête met zeven items. “Korter betekent niet minder valide”, zegt hij. “We hebben het juiste type vragen geselecteerd om belangrijke informatie te krijgen die… onze eerdere gegevens ondersteunt dat wijsheid correleert met gezondheid en een lang leven.” Onderzoekers gebruiken nog steeds de langere versie van de enquête, maar ze nemen de versie met zeven vragen op in andere onderzoeken of gebruiken deze in klinische omgevingen met individuen.

Hoe beoordeel je op wijsheid?

Wil je weten waar jij scoort op de wijsheidsschaal? U kunt de 28-item Jeste-Thomas Wisdom Index nemen. De test duurt minder dan 10 minuten en levert direct een score op. U beoordeelt uzelf op de mate waarin u het eens of oneens bent met uitspraken als: “Anderen kijken naar mij om hen te helpen keuzes te maken”, “Ik vind het prima dat anderen andere moraal en waarden hebben dan de mijne”, en “Ik ben goed in het waarnemen van hoe anderen zich voelen.”

En maak je geen zorgen als blijkt dat je niet zo wijs bent als je zou willen. Studies ondersteunen wat yogabeoefenaars altijd hebben geweten: meditatie en contemplatieve praktijken creëren een omgeving waarin wijsheid kan groeien en bloeien. Om wijzer te worden, is misschien wat oefening nodig.


Kyle Houseworth is een voormalig assistent-redacteur bij Yoga-dagboek.

Recent Posts