Wellness voor u en de planeet“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Het is geen geheim dat onze gezondheid belangrijk is in elk aspect van ons leven. Naarmate meer mensen afstemmen op wat hun lichaam nodig heeft, blijft de wellness- en zelfzorgindustrie groeien. Volgens schattingen door McKinsey & Company, heeft de wellness-industrie een geschatte wereldwijde waarde van $ 1,5 biljoen, met een jaarlijkse groei van 5 tot 10 procent. Groei in een industrie die draait om gezonder leven is geweldig. Maar economische groei in elke bedrijfstak gaat meestal gepaard met milieukosten, en dat zou u even stil moeten zetten. Als een stijging van de verkoop van wellnessproducten het milieu schaadt, hoeveel wellness wordt er dan werkelijk geboden? Gelukkig zijn er enkele bedrijven, zoals het bijna 100 jaar oude Zwitserse wellnessmerk Ricolazetten een nieuwe standaard.

Ontdek gezond leven zoals gezien in de Zwitserse Alpen.

Gezonde planeet, gezonde mensen

De Ricola-filosofie: je kunt pas echt een wellness-industrie hebben als deze geworteld is in ecologische duurzaamheid. Voor het bedrijf maakt dit principe deel uit van het DNA. De dagelijkse verzorgingsproducten vertrouwen immers allemaal op een traditioneel familierecept, gemaakt met tien lokaal geoogste producten Zwitserse bergkruiden. Zonder de schone lucht en het zuivere water van het hooggelegen landschap van Zwitserland zouden die kruiden gewoon niet dezelfde kracht hebben.

Duurzaamheid staat centraal bij alles wat Ricola doet. Zonder een gezonde omgeving, Ricola kan de wellnessvoordelen volgens zijn normen niet leveren.

Ricola richt haar bedrijfspraktijken op het idee dat een gezonde planeet cruciaal is voor een gezond leven, en dat de producten er beter voor zijn. Dat klinkt goed, maar de wereld zit vol met bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Hoe onderscheid je het goede van de greenwashing? Kijk goed en zie hoe deze doelen in de praktijk worden gebracht.

Van zaad tot plank

Voor Ricola begint het allemaal nog voordat de zaadjes zijn geplant. De meeste moderne landbouwbedrijven selecteren kweeklocaties voor het gemak van de locatie. Vervolgens dumpen ze synthetische meststoffen in de grond en pompen ze water in totdat de grond op de locatie het gewenste gewas kan dragen. Ricola verwierp die benadering. In plaats daarvan koos het bedrijf ervoor om de kruiden de leiding te geven: Ricola’s vijf teeltregio’s werden zorgvuldig gekozen om te passen bij de natuurlijke voorkeurscondities van elk kruid. Het droge klimaat van Wallis is perfect voor bijvoorbeeld salie en tijm, terwijl de regenachtige uitlopers van het Juragebergte ideaal zijn voor pepermunt.

Het teeltsysteem werkt in harmonie met de natuur, in plaats van ertegen, waardoor onnodig waterverbruik en chemisch afval worden verminderd. Bovendien bevinden alle locaties zich op het Zwitserse platteland, ver van steden, verkeer en bronnen van vervuiling.

Vervolgens komen kruidenverzorging en oogst. Meer dan 70 procent van Ricola’s zaailingen wordt met de hand geplant – een methode die een zeer lage CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met gewoon machinaal planten. De kruiden worden vervolgens verzorgd door boeren die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van de kleine, delicate planten zonder agressieve chemicaliën. En in plaats van kunstmest te gebruiken, helpen boeren de grond zichzelf op natuurlijke wijze aan te vullen door gewassen te roteren.

Het resultaat zijn gezonde, verse planten die vervolgens worden gebruikt in het gepatenteerde mengsel van tien kruiden dat de basis vormt voor Ricola’s producten.

Klein en Duurzaam

Veel van Ricola’s partnerboerderijen zijn familiebedrijven die er prat op gaan klein en duurzaam te zijn. Neem bijvoorbeeld de boerderij Morard in Wallis. Eigenaar Frederic Morard runt nu de muntvelden van zijn vader, dezelfde waar hij als jongen werkte. En in Emmental, waar de pepermunt en citroenmelisse uiteindelijk in Ricola’s terechtkomen verzachtende keeldruppels worden gekweekt, wiedt en plant de familie Schutz samen en roept zelfs de hulp in van buren als het tijd is om te oogsten.

Als de kruiden zijn geoogst, worden ze naar het nabijgelegen Laufen vervoerd om te drogen. De korte reisduur vermindert zowel de CO2-uitstoot als zorgt ervoor dat de kruiden vers blijven. De drooginstallatie draait op 100 procent hernieuwbare energie. Later worden alle Ricola-producten verpakt in dozen die voor 95 procent FSC-gecertificeerd zijn (FSC staat voor Forest Stewardship Council, een certificerende instantie die de duurzaamheid van papierproducten controleert).

De bottom line(s)

Ricola zorgt er ook voor dat zijn boerderijen voldoen aan hoge teeltnormen en volgt best practices op het gebied van eerlijke arbeid, zoals het gebruik van fairtradehoning in zijn honing kruid en Kers Honing Keeldruppels en investeren in bijengezondheid en onderzoek via de Ricola Foundation, de milieu- en culturele non-profitorganisatie van het bedrijf.

Elke keuze wijst op het opkomende idee van een triple bottom line, of de drie P’s (people, profit en planet), een bedrijfsconcept dat aan populariteit wint bij bedrijven in de outdoor- en wellnesssector. Deze filosofie, waar Ricola heilig in gelooftkomt uit een groeiend aantal onderzoeken naar het belang van ecologische rechtvaardigheid. Zonder mensen en werknemers te steunen, kunt u het milieu niet echt steunen.

Ricola maakt zo’n groot deel uit van de dagelijkse wellnessroutines van zoveel mensen. Dit is met name het geval in het droge klimaat van bergsteden en plaatsen waar rook van natuurbranden een feit is geworden. Voor Ricola is de beste manier om de gezondheid van haar klanten te ondersteunen niet alleen het leveren van de producten die ze nodig hebben, maar ook het ondersteunen van de omgeving waarvan ze afhankelijk zijn om naar buiten te gaan en in de eerste plaats hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

De afhaalmaaltijd? De volgende keer dat je aan het shoppen bent voor zelfzorgproducten, of het nu een bath bomb is of verzachtende keeldruppels, zoek niet alleen naar iets waardoor je je op dit moment beter voelt. Zoek naar merken die op de lange termijn het beste met u voor hebben. Dat is de enige manier om jezelf echt het geschenk van wellness te geven, zowel vandaag als in de toekomst.


Ricola, een familiebedrijf sinds 1930, is een van ’s werelds meest innovatieve zoetwarenproducenten. Ricola exporteert meer dan 60 verschillende gespecialiseerde kruidenproducten naar meer dan 45 landen in Europa, Azië en Amerika. Alle producten worden geproduceerd in Zwitserland. Ricola gebruikt de beste Zwitserse kruiden om bij te dragen aan het welzijn van consumenten over de hele wereld.

Recent Posts