We lijden allemaal aan ongeadresseerde raciale stress en trauma. Hier is hoe om te gaan.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Toen ik in 2020 mijn boek over stress en trauma op basis van ras publiceerde, bevond het land zich midden in een pandemie, scherpe politieke verdeeldheid en een sociale afrekening rond politiegeweld. Recente gebeurtenissen, waaronder de moord op Tire Nichols door de politie van Memphis en twee massale schietpartijen in Aziatische gemeenschappen, brachten me ertoe na te denken over de voortdurende impact van de ervaringen die we nog steeds hebben.

Wat duidelijk is, is dat het leven in een raciaal geladen klimaat ons allemaal aangaat. In oktober 2022 publiceerde de American Psychological Association de Stress in America Survey, waaruit bleek dat 75 procent van de zwarte volwassenen het raciale klimaat als een belangrijke bron van stress noemde. Maar ook voor andere groepen zijn de percentages hoog. Voor Latino-volwassenen was dat 70 procent; voor Aziatische volwassenen, 69 procent; en voor blanke volwassenen 56 procent. Iedereen voelt de effecten.

Hier, als psycholoog en yogatherapeut, geef ik enkele gedachten over de rol die yoga kan spelen om ons te helpen onze stress te beheersen en te herstellen van trauma.

Over de impact van terugkerend racistisch geweld

Op ras gebaseerde traumatische stress wordt gedefinieerd als elke rasgerelateerde gebeurtenis die emotionele pijn veroorzaakt. Het is doorlopend, terugkerend en cumulatief. Wat we nu zien spelen, is een voortdurende, terugkerende en cumulatieve ervaring van brutaliteit, geweld, onrechtvaardigheid en ongevoeligheid in verband met ras. Het treft niet alleen de mensen die er direct door worden getroffen, het treft ook degenen die secundair trauma ervaren door het te observeren en erover te horen. Secundair trauma kan net zo giftig zijn als passief roken.

Over de vraag of het belangrijker is om geweld te ‘getuigen’ of de mogelijke emotionele schade te vermijden

Als je weet dat het kijken naar iets op televisie of op sociale media of het luisteren naar de radio of een podcast je in een staat van angst of depressie zal brengen, dan kun je beter niet kijken of luisteren. Je kunt bewust zijn zonder te kijken. Wat ik tegen mensen zeg is: “Oordeel zelf.” Hopelijk weet je wat je emotioneel aankunt. Voor mensen die het gevoel hebben dat ze moeten getuigen – als ze dat kunnen doen zonder zichzelf te schaden – kan ik dat niet beoordelen.

Over het normaliseren van moeilijke emoties

Jezelf in een staat van extreme angst of wanhoop bevinden waar je jezelf niet uit kunt trekken, is iets anders dan in een staat van shock of woede verkeren. We zijn geschokt omdat deze gebeurtenissen schokkend zijn, boos omdat ze woede opwekken. Al deze emoties zijn normaal. Maar wanneer je zenuwstelsel zo overbelast is dat het niet kan verwerken of verwerken wat er gebeurt, betekent dit dat je een trauma nadert.

Over traumaverwerking

We leven in een cultuur die lijdt aan niet-erkende en ongenezen trauma’s. Niet alleen raciaal trauma; het omvat alles wat traumatisch is geweest en nooit is genezen, zowel individueel als collectief. Het stapelt zich maar op. Het is cumulatief. Dat is waarom je veel mensen ziet acteren. Dit omvat mensen van elk ras en etniciteit. Ik las onlangs een opiniestuk geschreven door een Taiwanese Amerikaan die suggereerde dat geweld plaatsvindt omdat het proces van assimilatie in een cultuur die geweld genormaliseerd heeft, een onevenwichtigheid creëert. Het bouwt en bouwt en bouwt tot je op een dag ontploft. We weten alleen niet wanneer dat kan gebeuren of welke vorm het zal aannemen.

Over het voordeel van Restorative Yoga

Wanneer uw zenuwstelsel goed gestemd, gereguleerd en in balans is, kunt u naar behoefte heen en weer bewegen tussen een geactiveerd zenuwstelsel (vechten of vluchten) en een kalm zenuwstelsel (rusten en verteren). Er zijn tijden dat we moeten mobiliseren en tijden dat we stil moeten zijn. Restorative Yoga helpt je zenuwstelsel te versterken en in balans te brengen, waardoor je de flexibiliteit en het onderscheidingsvermogen krijgt die je nodig hebt om te kiezen wanneer het verstandiger is om actie te ondernemen en wanneer het verstandiger is om niets te doen. Wanneer je zenuwstelsel in balans is, ben je beter in staat om door de stressvolle en traumatische gebeurtenissen die je ervaart te navigeren zonder impulsief te handelen, te bevriezen of uit elkaar te vallen.

Over hoe je emotionele zelfzorg kunt oefenen

Schakel media uit: sociale media, televisie, podcasts en radio. Je moet je zenuwstelsel laten rusten. Rust om jezelf de kans te geven om te herstellen. Leven in een cultuur waarin geweld is genormaliseerd, is vermoeiend. Je moet compenseren voor de energie die je gebruikt om onder dit soort stress te leven. Als je dat niet doet, raak je overweldigd, overbelast en kan je systeem gewoon niet de noodzakelijke verwerking uitvoeren die nodig is om te herstellen. Luister dus naar uw lichaam, let op uw behoeften en maak van uw gezondheid en welzijn een prioriteit. Dompel jezelf vooral onder in liefdevolle relaties en zorgzame gemeenschappen.

Zie ook: Hoe herstellende yoga kan helpen de stress van raciaal onrecht te verlichten


Gail Parker is psycholoog, gediplomeerd yogatherapeut en docent yogatherapeut. Ze beoefent al 50 jaar yoga. Als praktiserend psychotherapeut van 40 jaar was ze een pionier in pogingen om psychologie, yoga en meditatie te combineren als effectieve zelfzorgstrategieën die het emotionele evenwicht kunnen verbeteren en kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn.

Recent Posts