We kunnen niet stoppen met nadenken over hoe Queen Charlotte van Bridgerton Venus is“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Liefste vriendelijke lezer: Het volgende artikel onthult momenten en scènes uit Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Beschouw jezelf als gewaarschuwd.

De langverwachte Queen Charlotte: A Bridgerton Story, die afgelopen donderdag werd uitgebracht, begint met een voorbehoud. De inleidende opmerkingen, verteld door Lady Whistledown, leggen uit dat de weergave van de vroege dagen van koningin Charlotte “geen geschiedenisles is. Het is fictie geïnspireerd door feiten. Alle vrijheden genomen door de auteur zijn heel opzettelijk.”

Het is duidelijk dat de prequel van plan is om, op lovenswaardige Bridgerton-manier, de maatschappelijke normen in het 18e-eeuwse Londen uit te dagen, inclusief rassendiscriminatie, gemeden queer-romantiek en het absurde idee van vrouwelijkheid gelijk aan kwetsbaarheid.

Wat niet duidelijk is, is of de schrijvers bedoeld waren om lezers kennis te laten maken met de nuances van een oud cultureel en astrologisch vrouwelijk archetype. Hoe dan ook, door ons de koninklijke romance van koningin Charlotte en koning George III te laten zien, doet het precies dat. Wat zich in de serie afspeelt, is de onmiskenbare weerspiegeling van Venus, de godin die lang in verband werd gebracht met onze dichtstbijzijnde planeet.

Hoe koningin Charlotte Venus illustreert

De Feniciërs kenden haar als Astrate. De Egyptenaren noemden haar Isis en Aset. In de Griekse mythologie was ze Aphrodite. En in de Romeinse tijd stond ze bekend als Venus.

Oude culturen over de hele wereld wezen godinnen toe aan de planeet die bekend staat als Venus. Hoewel hun titels en attributen variëren, werden de godinnen op dezelfde manier vereerd vanwege hun kracht, intelligentie, gratie, passie, creativiteit, seksualiteit, kunst, genezing, magie en soms onstuimigheid. Bovenal werd de godin van elke cultuur beschouwd als ‘het toppunt van schoonheid en liefde’. Een cultureel icoon, zij het een beetje verkeerd begrepen. En Venus is haar naam.

Of is het Charlotte? De vermelding van Venus wordt pas later geïntroduceerd, maar haar koninklijke eigenschappen zijn duidelijk vanaf het begin van de eerste aflevering.

Kort nadat de Britse royalty Charlotte als bruid van haar broer heeft gekocht, probeert hij haar woede te kalmeren door haar met kunst te vergelijken. Gedrapeerd in stijlvolle lyonnaise zijde, 200 jaar kant en saffieren, blijft Charlotte roerloos terwijl ze een vernietigende weerlegging van zijn toegevende opmerking begint. Wanneer hij haar opnieuw probeert te kalmeren, antwoordt ze waardig dat ze niet alleen emotioneel is, maar dat ze eerder niet kan ademen vanwege haar verpletterende walvisbeenkorset dat vereist is door de situatie die hij voor haar heeft gecreëerd. Dit is godinnengedrag.

Charlotte probeert vervolgens het gearrangeerde huwelijk te ontwijken door in huwelijksopsmuk een muur te beklimmen. Ze heroverweegt en stemt alleen in met de bruiloft als ze inzicht krijgt in de persoon met wie ze gaat trouwen. Dan legt ze de saaie, meisjesachtige japon af waar de moeder van de koning op aandrong voor een luxe ontwerp dat ze had besteld bij een modiste in Parijs. Godin. Godin. Godin.

Toch zijn de echt koninklijke eigenschappen van Venus niet diegene die verband houden met hoe Charlotte zichzelf naar buiten toe gedraagt, maar met datgene waar ze zich innerlijk mee bezighoudt. Ze is verliefd op theater, lezen, kunst, muziek en mode. Ze is empathisch tegenover de armen en wezen. Ze is attent. Ze is medelevend. Ze is trouw aan zichzelf, maar heeft ook respect voor anderen.

Terwijl ze haar hofdames ondervraagt, zijn we getuige van de nogal begrijpelijke angst van een 17-jarige dat haar bedoeling, die ze nog moet ontmoeten, ‘misvormd’ of ‘lelijk’ zou zijn. Ze betrapt zichzelf en herformuleert dan haar vragen, in plaats daarvan vraagt ​​ze of hij grappig, aardig of wreed is.

Vreemd genoeg worden deze eigenschappen ook toegeschreven aan Stier, het astrologische teken geregeerd door de planeet Venus. Toevallig was koningin Charlotte, geboren op 19 mei 1744, een Stier. Het is misschien geen toeval dat de serie over het verleden van de koningin werd uitgebracht tijdens het Stierseizoen te midden van Mercurius retrograde.

Hoe Venus voorkomt in het liefdesverhaal van Charlotte en George

Degenen die geobsedeerd zijn door Bridgerton zijn geen onbekende in de voorkeur van showrunner Shonda Rhimes voor gecompliceerde liefdesverhalen. De romantiek wordt niet alleen uitgedaagd door een gearrangeerd huwelijk en interculturele verschillen, maar ook door een sluwe schoonmoeder, de zwaarte van het koningschap, de onstuimigheid van de jeugd en, misschien wel het meest triest, het grillige temperament van de koning, dat volgens historische verslagen , werd waarschijnlijk toegeschreven aan psychische problemen die op dat moment niet volledig begrepen werden.

Het is onder het gewicht van deze belemmeringen dat de vergelijking van Charlotte met Venus buitengewoon duidelijk wordt. Venus leert ons dat liefde intens, medelevend en onverzettelijk is. Liefde is niet stilletjes tolerant zijn. Evenmin schrijft het toe aan het vrouwelijke stereotype van onderdanigheid en onderdanigheid. Het kan soms felle kracht vereisen en een ontvankelijke, in plaats van passieve benadering bij anderen.

Wanneer de koning na hun huwelijk ver van Charlotte verwijderd blijft, kiest Charlotte ervoor om hem te confronteren in plaats van in zelfmedelijden te blijven. Ze is alleen enigszins verzacht als ze hoort dat hij zich in zijn observatorium heeft verstopt en naar Venus heeft gestaard en zijn traject in kaart heeft gebracht en niet, zoals ze had gevreesd, zich terugtrok in een bordeel. “Je geeft de voorkeur aan sterren boven mijn gezelschap”, beweert ze.

Hij heeft misschien. De eigenlijke koning George III was gefixeerd op de transit van Venus in 1796, een zeldzame oversteek van de planeet over het oppervlak van de zon. Terwijl hij haar aanmoedigt om door de telescoop naar de planeet te kijken, zodat ze zijn mening kan delen, mompelt ze: “Het is prachtig.”

“Dat is het,” antwoordt George terwijl hij haar aanstaart.

In de ruimte tussen wetenschap en mysterie zijn harde feiten en menselijke gevoelens gewoon twee verschillende zielen die worstelen om elkaar te ontmoeten. Ze proberen dit te doen met empathie, begrip en mededogen, ondanks dat ze woedend, onzeker en kwetsbaar zijn ten opzichte van de ander en zichzelf. Dat is liefde.

Liefde is niet perfect. Maar het is geduldig en het is vriendelijk. Dat is de volste uitdrukking van de godin Venus. De betekenis van Charlotte’s koninklijke belichaming van Venus wordt keer op keer aangetoond terwijl de geestelijke gezondheid van de koning wankelt. Het wordt gezien in haar vermogen om het feit in zich op te nemen dat hij het meest zichzelf is wanneer hij zich bezighoudt met de dingen waar hij het meest van houdt. Het wordt gevonden in haar voortdurende zorg, niet voor zijn geestelijke gezondheid, maar voor zijn geluk en voor zijn ziel. Het is zij die zichzelf eraan herinnert dat het een vastberadenheid is, een keuze die iemand maakt. En zij herinnert hem er liefdevol aan wanneer hij verdwaald is tussen de hemel en de aarde dat hij “gewoon George” is en dat zij Venus is.

“Je hebt lief en je hebt hard lief, want als je dat niet doet, ben je verloren”, zegt de koningin op latere leeftijd. Dat is de boodschap van Venus. Het is niet bekend of die subtekst bedoeld was om haar majesteit af te beelden als het astrologische archetype en de godin. Hoewel deze lezer niet anders kan dan denken dat het inderdaad de bedoeling was.

Over onze bijdrager

Renee Marie Schettler is hoofdredacteur bij Yoga-dagboek en is een stafschrijver en redacteur geweest bij De Washington Post, heel eenvoudig, en verschillende online mediaplatforms. Ze begon bijna 20 jaar geleden met het beoefenen van yoga en geeft yoga sinds 2017. De meeste nachten kun je haar naar buiten zien glippen om naar de maan te kijken. Volg haar op @reneemarieschettler.Recent Posts