Wat zijn intenties? Alles wat u moet weten over het instellen van intentiesIn ons hectische leven van alledag is het veel te gemakkelijk om rond te rennen en dingen van onze takenlijst af te vinken zonder na te denken over het doel achter onze haast. Spirituele oefeningen zoals het stellen van intenties stellen ons in staat om te pauzeren en na te denken over waar we naar streven.

Het stellen van dagelijkse intenties is een krachtige oefening omdat het ons in staat stelt om onze dagen met een specifieke focus door te brengen. Dit geeft op zijn beurt betekenis aan alles wat we doen, zelfs de meest alledaagse taken.

Bovendien kost het proces van intentiebepaling niet veel van uw kostbare tijd. Je kunt een dagelijkse intentie instellen in minder tijd dan het kost om je ochtendcuppa te maken. Dus als je je verloren en richtingloos voelt of moeite hebt om de dagen door te komen, probeer dan voornemens te stellen.

In dit artikel wordt precies beschreven wat de bedoelingen zijn en hoe u deze krachtige tool kunt gebruiken.

Wat betekent het om een ​​intentie te zetten?

In spiritualiteit is een intentie een “Santka” of zaadje dat je helpt een doel en doel te vinden om naar te leven. Een intentie stelt je in staat om de juiste beslissingen en keuzes te maken, omdat het fungeert als een persoonlijk kompas dat je op het juiste pad leidt.

Veel mensen gaan ervan uit dat intenties hetzelfde zijn als doelen, maar dit is niet waar. Hoewel vergelijkbaar, heeft intentie geen specifiek eindresultaat; het is meer een richtlijn voor wat je moet doen om te worden wie je wilt zijn.

Je kunt een intentie zetten op elk gebied van je leven, van werk tot relaties tot gezondheid tot persoonlijke groei. In tegenstelling tot het stellen van doelen, gaat het bij het stellen van intenties echter niet om het aangeven welke materiële dingen je wilt bereiken, zoals een nieuwe auto.

In plaats daarvan gaat een intentie meer over een kwaliteit die je wilt cultiveren, zoals meer medeleven met anderen. Als alternatief kan het iets zijn dat u prioriteit wilt geven of van plan bent meer te doen, zoals zelfzorg.

Is een intentie hetzelfde als een gebed?

Intenties en gebeden lijken in veel opzichten op elkaar. Ze gaan allebei over het uiten van je verlangens in het universum. Intenties zijn echter iets dat we onszelf opleggen; we richten ons tot onszelf bij het bepalen van het besluit en erkennen dat we de macht hebben om het te laten gebeuren.

Gebeden daarentegen zijn gericht tot een hogere macht. Als we bidden, vragen we om hulp of leiding van een god of het universum om ons te helpen waar te maken waar we om vragen.

Dit wil niet zeggen dat het maken van een intentie geen energie in het universum brengt. Integendeel, de hogere macht kan en helpt ons vaak om onze bedoelingen te volgen, ook al hebben we een gesprek met onszelf.

Wat is het doel van het stellen van intenties?

De Boeddha zei ooit: “De geest is alles. Wat jij denkt te worden”. Dus de tijd nemen om mentaal onze verlangens te creëren, is essentieel om ze te bereiken. We hoeven geen woorden te spreken om het universum ze te laten horen en ernaar te handelen; denken is genoeg. Het stellen van intenties gaat dus over het benutten van de kracht van het denken en het gebruiken ervan om ons ideale leven om te zetten in realiteit.

Het doel van een intentie is om een ​​zaadje te planten of een fundament te leggen voor waar we naartoe willen. Zonder in onze geest te articuleren wat we willen en het mentaal, vocaal of schriftelijk uit te spreken, zullen we moeite hebben om vooruit te komen. Hier zijn andere voordelen die we krijgen als we een intentie stellen.

Intenties helpen ons meer over onszelf te leren

De spirituele oefening van het stellen van een intentie helpt je om op een dieper niveau met jezelf te verbinden en meer duidelijkheid te krijgen over je overtuigingen. Meer over onszelf leren is een essentieel onderdeel van persoonlijke ontwikkeling; dus zijn intenties een krachtig hulpmiddel om de beste versie te worden die je kunt zijn.

Intenties helpen ons mindfulness te cultiveren

Wanneer we de tijd nemen om intenties te stellen, pauzeren we de gebruikelijke mentale rommel van onze geest en verbinden we ons met het huidige moment. Dit maakt het stellen van intenties een mindfulness-oefening, waardoor we een kans krijgen om ons bewust te worden van onze emoties, lichamelijke gewaarwordingen en algemene stemming.

Intenties helpen ons doelen te stellen en actieplannen te maken

De duidelijkheid die we krijgen door een intentie te stellen, helpt ons bij het stellen van doelen. Zo vaak hebben we moeite om doelen te stellen omdat we niet weten wat we echt willen. Dus kiezen we een doel waarvan we denken dat we het moeten kiezen, in plaats van het doel dat het beste bij ons persoonlijk past.

Dit is de reden waarom zoveel mensen “falen” om hun doelen te bereiken en gemakkelijk opgeven omdat het nooit iets was dat ze echt wilden. Als u echter duidelijke bedoelingen heeft, is uw visie op de toekomst duidelijker, zodat u het einddoel beter kunt begrijpen. Je intentie dient dan als basis voor de acties die je moet ondernemen om het doel te bereiken, dus kan worden gezegd dat een intentie de initiatie van een droom is.

Intenties helpen ons gefocust te blijven

Omdat we intenties voor een dag of een jaar kunnen zetten, geven ze ons zowel korte als lange termijn focus. Door simpelweg te weten waar je naartoe gaat en waar je naartoe werkt, is het veel gemakkelijker om gefocust te blijven. Dit komt omdat intenties ons een mentaal scherp gevoel geven, en een gebrek aan mentale helderheid is de belangrijkste oorzaak van afgeleid raken en moeite hebben om ons te concentreren.

Bovendien, tijdens die dagen of momenten waarop je geen motivatie hebt of je aandacht blijft afdwalen, kan het opnieuw bekijken van je intentie voldoende zijn om weer focus te vinden.

Intenties geven ons meer controle over ons leven

Een ander doel van het stellen van intenties is om de controle over je eigen leven te nemen en het stuur te besturen, in plaats van gecontroleerd te worden door de samenleving of beïnvloed door de meningen van anderen. Wanneer je in contact bent met je meest authentieke zelf, heb je controle over wat je leven wordt.

Intenties duwen ons uit onze comfortzone

Tot slot, weten waar we heen gaan, geeft ons het vertrouwen om de nodige actie te ondernemen. Als we niet zeker weten wat we willen, zullen we waarschijnlijk niets doen dat eng aanvoelt. Wanneer we echter glashelder zijn over onze verlangens, zijn we van nature meer bereid om risico’s te nemen en onszelf te pushen.

Wanneer moet je intenties stellen?

We raden aan om je intenties dagelijks te maken of te herzien. U hoeft niet elke dag een andere resolutie te kiezen, maar ze moeten betrekking hebben op de taken of projecten waaraan u die dag werkt. Natuurlijk moet u dit aan het begin van de dag doen, idealiter voordat u iets anders gaat doen.

Naast dagelijkse intenties, kun je een resolutie instellen voor de komende week of maand. Veel mensen gebruiken het nieuwe jaar ook om na te denken over wat ze willen van de toekomst. Jaarlijkse intentie-instelling stelt je in staat jezelf af te vragen: “Is hoe ik in het heden opduik, hoe ik moet handelen om te komen waar ik wil zijn?”

Zo creëer je je eigen intentie-setting ritueel

Dus hoe begin je met het stellen van intenties? Hier zijn onze toptips voor het creëren van rituelen voor korte en lange termijn intenties.

Dagelijks ritueel voor het zetten van intenties

Je hebt waarschijnlijk veel gehoord over het belang van een ochtendroutine. Ochtendroutines helpen ons de toon voor de dag te zetten en ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Als we een ochtendroutine hebben, voelen we ons bovendien gemotiveerder en productiever en kunnen we stressoren beter aan.

Een dagelijks ritueel voor het zetten van een intentie is een kort en eenvoudig iets dat iedereen elke ochtend kan doen, hoe snel je ook bent.

Om je dagelijkse intentie in te stellen:

 1. Neem even de tijd om in een meditatieve staat te komen.
 2. Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen.
 3. Haal een paar keer diep adem en volg dan een minuut of zo je natuurlijke ademhaling totdat je voelt dat je geest tot rust begint te komen. Misschien vindt u het ook nuttig om een ​​hand op uw hart te leggen om een ​​idee te krijgen van wat u die dag wilt bereiken of voelen.
 4. Stel jezelf de vraag: “Welke kwaliteit of energie heb ik nodig om de best mogelijke dag te hebben?” Of: “Waar moet ik me nu op concentreren?” Denk er niet te veel over na; luister naar de eerste woorden en kies degene die het meest resoneert met jou. Het woord succes kan bijvoorbeeld naar voren komen als u bezig bent met het starten van een bedrijf. Als alternatief kan het woord vrede opkomen als je bijzonder gestrest of overweldigd bent.
 5. Schrijf het vervolgens op. We raden aan om je voornemens elke dag in een intentiedagboek te schrijven.

Wekelijks en maandelijks ritueel voor het instellen van de intentie

Het instellen van uw intentie voor de week of maand is een meer diepgaand proces. Denk na over de vorige voordat u beslist wat u van plan bent voor de komende maand of week.

Besteed dus tijd aan het bekijken van de afgelopen week/maand, inclusief uw overwinningen en uitdagingen. Noteer alle lessen die naar voren zijn gekomen, want deze kunnen u helpen een nieuwe of herziene oplossing te bedenken.

Zodra u de afgelopen week/maand hebt bekeken, richt u uw aandacht op de komende. Vraag jezelf:

 • Wat staat bij mij op nummer één?
 • Welke kwaliteit moet ik kweken?
 • Wat is mijn belangrijkste focus voor de komende week/maand?
 • Waar moet ik meer aan doen?

Zelfreflectievragen als deze zijn de beste manier om de krachtigste intentie mogelijk te maken.

Jaarlijks ritueel voor het zetten van intenties

Het stellen van een jaarlijkse intentie is essentieel voor een jaarlijkse evaluatie en plan. Het proces is vergelijkbaar met het wekelijkse en maandelijkse ritueel, maar uitgebreider. Trek minstens een paar uur uit voor je jaarlijkse sessie. Kies een dag waarop je niet te veel op je bord hebt en waarschijnlijk niet gestoord wordt.

Enkele vragen die u kunt stellen als u uw intenties voor het jaar stelt, zijn:

 • Wat zijn de belangrijkste dingen die ik dit jaar wil bereiken?
 • Waar wil ik aan het einde van het jaar zijn?
 • Wat voor type wil ik zijn tegen het einde van het jaar?
 • Waar moet ik me dit jaar op focussen om mijn grote doelen te bereiken?
 • Welke kwaliteit of energie moet ik bezitten om in lijn met mijn doel te leven?

U kunt ervoor kiezen om één resolutie in te stellen die alle aspecten van uw leven omvat, zoals hoop. Of u kunt besluiten om er voor elke sector een te ontwikkelen, bijvoorbeeld om meer balans in uw werkleven te creëren.

Laatste gedachten over het instellen van intenties

Het stellen van duidelijke intenties kan zowel een spirituele oefening als zelfzorg zijn, waardoor je kunt pauzeren van je hectische leven en je innerlijk kunt verbinden. Wanneer je intenties stelt, cultiveer je een scherpere mindset om langer gefocust te blijven. Bovendien zal de kracht van het instellen van intenties je helpen om te ‘co-creëren’ met het universum en je te openen voor eindeloze mogelijkheden.

Recent Posts