Wat Tina Turner me heeft geleerd over het vinden van mijn eigen pad“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Er is nooit een tijd geweest dat ik geen sterke vrouwen in mijn leven had om naar op te kijken. De vrouwen die ik kende, hadden een sterk zelfgevoel, geworteld in een spirituele kracht die hen en iedereen om hen heen ondersteunde. Maar Tina Turner was, denk ik, de eerste vrouw waarvan ik getuige was die die kracht aanboorde op een manier die anders was dan de zwarte kerktradities die haar vormden (en mij en iedereen die ik kende).

Ik kreeg mijn eerste glimp van Turner’s spirituele praktijk door Angela Bassett’s vertolking van haar in de film Wat Heeft Liefde Ermee Te Maken? Hier zat de rockster aan een altaar, dringend aan het zingen in een taal die ik niet herkende. Ze was aan het herhalen Nam-myoho-renge-kyo, een praktijk van het Nichiren-boeddhisme die de nadruk legt op ‘geloof in actie’. Hoewel haar praktijk anders leek dan het soort geloof dat mijn baptistenmoeder en grootmoeders me hadden geleerd, hielp Turner me te begrijpen dat ik niet beperkt was in de spirituele hulpmiddelen die ik kon kiezen voor mijn eigen zelfontplooiing en evolutie. Op die manier maakte ze yoga, meditatie en andere contemplatieve praktijken een optie voor zoekers zoals ik.

Leren om echt vrij te zijn

Turner leek altijd vrij en ongeremd – ze gooide haar leeuwenhaar, schudde met de kralen van haar glitterjurken en zong krachtig en trots. Maar haar vrijheid kwam niet gemakkelijk. Ze moest vluchten in plaats van weg te lopen van een gewelddadige relatie met haar man en muzikale partner, Ike. Ze verliet uiteindelijk de VS om de steun te vinden waarvan ze wist dat haar talent toekwam.

In plaats van haar bitter te maken, leerden Turners ontberingen en liefdesverdriet haar dat ze kon volharden. “Ik ontdekte in mij een kracht waarmee ik zelfs de ergste situaties kon overleven”, zei ze in een interview met TODAY in 2021. “Ik moest gewoon een manier vinden om die kracht aan te boren en te vergroten, want dan wist ik dat ik de moed zou vinden om voor mezelf op te komen en het leven te leiden dat ik wilde en verdiende.”

Turner schreef haar meditatiebeoefening toe omdat ze haar de moed had gegeven om aan haar gewelddadige huwelijk te ontsnappen, als soloartiest door de muziekindustrie te navigeren, manieren te vinden om authentieke creativiteit uit te drukken en het leven op haar eigen voorwaarden te leven. Haar voorbeeld suggereerde dat hetzelfde voor ons allemaal mogelijk was.

De bron van haar kracht vinden

“Ik kreeg mijn eerste jeansjack dankzij Tina Turner”, zegt Stephanie Y. Evans, professor Black Women’s Studies aan de Georgia State University. Ze herinnert zich dat ze de kenmerkende strut van Turner oefende terwijl ze de tekst van “What’s Love Got to Do With It” zong. “Dat was mijn volwassen worden.”

Het was jaren later, tijdens het onderzoek naar haar boek Black Women’s Yoga History, dat Evans de bron van Turners kracht beter begon te begrijpen.

“Ik ben zelf een overlevende van huiselijk geweld en toen ik yoga begon te studeren, werd mijn waardering voor haar groter omdat ik begreep hoe ze ontsnapte”, zegt Evans. “Ze had toegang tot een diepere bron van kracht – een bron van liefde.”

“Het lezen van en luisteren naar Tina Turner’s verslag van haar praktijk hielp me echt te begrijpen, op een belichaamde manier, dat kracht intern is”, zegt Evans. “Ze begreep dat ze iets had dat niemand haar kon afnemen – en dat ding kwam van binnenuit.”

Evans zegt dat het bestuderen van de evolutie van Turner haar ook hielp om yoga beter te begrijpen.

“Wat het verhaal van Tina Turner voor ons opent, is de uitgestrektheid van hoe we yoga kunnen interpreteren”, zegt ze. “Haar werk, haar praktijk en haar schrijven vertegenwoordigen yoga in bredere zin. Het is niet alleen asana; het zijn niet alleen lichaamsbewegingen. Ze legde uit dat chanten en meditatie en het trillingsaspect van yoga … helend werkten.”

Tradities volgen in verschillende culturen

Voor mij suggereerde het levensverhaal van Turner dat het mogelijk, en misschien wel noodzakelijk, is om het bekende achter zich te laten en in het nieuwe en onbekende te stappen. Boeddhistische gezangen lijken ver verwijderd van de gospelhymnes die Turner zong toen ze als kleine Anna Mae Bullock opgroeide op het platteland van Tennessee. Maar zo zag ze het niet.

“Als we allemaal onze afzonderlijke gebeden doen, gaat het één kant op, in één kracht”, deelde Turner in een interview. Ze reciteerde soms het Onze Vader voordat ze begon met zingen en mediteren. Een van haar laatste opnames was een serie van vier albums genaamd Beyond, waarin vrouwen uit Syrië, Nepal, India, Israël en Zwitserland gebeden zongen uit verschillende geloofstradities. Voor haar waren er veel manieren om het goddelijke te bereiken.

“Zingen hielp me om naar binnen te gaan en diepe bronnen van geluk en wijsheid in mijn eigen hart en geest te openen”, zei ze. “Al snel besefte ik dat ik alles al in me had wat ik nodig had om mijn omstandigheden te veranderen en een echt gelukkig leven te creëren. Dat hebben we allemaal en ik wil dat iedereen het weet.”

De grootste liefde omarmen

Toen ik hoorde dat Turner gisteren op 83-jarige leeftijd haar transitie had gemaakt, ben ik gaan baden in haar muziek. Ik luisterde naar de nummers waar ze het meest bekend om is: ‘Proud Mary’ en ‘Private Dancer’ en ‘We Don’t Need Another Hero’. Maar ik vond ook een remix van haar opname uit 1968 van “Motherless Child”, vermengd met boeddhistische, Sanskriet- en christelijke gebeden. Ik speelde haar recitatie van de Sanskriet vredesmantra Sarvesham Svastir Bhavatu keer op keer.

Midden in een van de etherische gezangen kwam haar diepe, warme spreekstem tevoorschijn met een boodschap die de dag leek te voorspellen dat we van haar overlijden zouden horen.

“Niets duurt eeuwig”, zei Turner. “Niemand leeft voor altijd. Een bloem verwelkt en sterft. De winter gaat voorbij en de lente komt. Omarm de levenscyclus die de grootste liefde is.”

Evans zegt: “Aan het einde van haar leven was het doelbewuste geschenk dat ze bleef geven om ervoor te zorgen dat haar nalatenschap niet alleen het verhaal van huiselijk geweld was, maar het was een verhaal over liefde. Het was het verhaal van haar liefde vinden in zichzelf…. Ze besteedde er veel zorg aan om niet alleen de principes van yoga te belichamen, maar om de principes van yoga aan ons te schenken.

Luister hier naar Turners opname van de Lotus Soetra, een gebed voor vrede gezongen in het Sanskriet.

Om

Sarveśām Svastir Bhavatu

Sarveśām Shāntir Bhavatu

Sarveśām Pūrnam Bhavatu

Sarveśām Maṇgalam Bhavatu

Om shanti… shanti… shanti…

Om

Moge er Welzijn zijn in Allen.

Moge er vrede zijn in allen.

Moge er Vervulling zijn in Allen.

Moge er voorspoed zijn in Allen.

Om, vrede, vrede, vrede

Recent Posts