Wat is precies een Mandala Flow in Yoga? We breken uit hoe je er een kunt maken.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een mandala-flow ervoer in de yogales. Het was relatief vroeg in mijn beoefening en tot die reeks was mijn beoefening erg lineair geweest. Leraren gaven ons meestal houdingen die naar de voorkant en misschien de lange kant van de mat waren gericht, te beginnen met ons rechterbeen naar voren. Dan zouden we die houdingen aan onze linkerkant herhalen.

Die dag werd ik door poses geleid die in volgorde waren geplaatst op een manier die ik nog nooit had meegemaakt. Terwijl mijn lichaam in verschillende richtingen stroomde – helemaal van de voorkant naar de zijkant naar de achterkant van de mat – wat door mijn hoofd bleef spoken was hoeveel mogelijkheden er zijn om door yogahoudingen heen te gaan.

Ik was zo gewend geraakt aan het oefenen op een voorgeschreven manier, dat ik het gevoel kreeg dat mijn beoefening afvlakte, alsof er niets anders op zat dan dezelfde houdingen en reeksen keer op keer te herhalen. Toen ik door die mandalareeks ging, kon ik mijn lichaam zoveel intiemer en intuïtiever ervaren in die creatieve overgangen.

Ik was verslaafd.

Wat is een Mandala Flow?

“Mandala” is een Sanskrietwoord dat “volledig” of “cirkel” betekent. Een mandala, een spiritueel symbool in veel culturen, is een weergave van het universum en wordt vaak gebruikt voor meditatie. Er wordt aangenomen dat als je eenmaal de mandala betreedt en naar het centrum reist, je door een transformatieproces wordt geleid dat uiteindelijk tot verlichting leidt.

Bij het beoefenen van een mandala-flow baan je je halverwege of helemaal cirkelvormig een weg rond je yogamat. Vaak wordt het herhaaldelijk beoefend. Door op deze manier van de ene houding naar de andere over te gaan, kunnen jij of je leerlingen een vorm van bewegende meditatie ervaren. Het repetitieve karakter van de reeks en de naadloze overgangen creëren een ritme dat je in een andere dimensie lijkt te wiegen.

Na mijn eerste ervaring met het doorlopen van die mandalastroom, zwoer ik dat een soortgelijk soort creatieve beweging mijn kenmerkende manier van lesgeven zou zijn.

Hoe maak je een Mandala Flow

Er zijn twee verschillende benaderingen voor het creëren van een mandalastroom. De meest gebruikelijke benadering is een halve mandalastroom. In plaats van helemaal rond de mat te bewegen, maak je een halve cirkel door van de voorkant van de mat naar de lange zijde te gaan en dan ga je over naar de achterkant van de mat voordat je die beweging omkeert. Dit is wat ik die dag heb ervaren en het is wat ik leer in de onderstaande video.

De andere benadering is om 360 graden rond de mat te bewegen. Dit betekent dat je je een weg baant rond de mat, beginnend aan de voorkant en overgaand naar een lange zijde van de mat en vervolgens naar de achterkant van de mat. Dan keer je op je schreden terug door naar de andere lange zijde te blijven kijken en uiteindelijk sta je weer vooraan.

Mijn ervaring is dat volledige mandala-flows aanzienlijk moeilijker te creëren en te onderwijzen zijn. Door de poses van je leerlingen door alle vier de zijden van de mat te navigeren in een enkele reeks, wordt het moeilijker om links van rechts te onthouden. En als je tijdens de tweede helft van de cirkel met dezelfde kant van het lichaam leidt en de reeks gewoon herhaalt, kan die kant van het lichaam van je leerlingen vermoeid raken.

Het mooie van een mandala-stroom is dat het niet zo ingewikkeld is om te maken als het lijkt. De volgende stappen bieden je een basisstructuur voor het aaneenrijgen van poses in een halve of volledige mandalareeks. Zoals bij elke reeks, zal de voortgang van poses en overgangen ertussen gemakkelijker naar je toe komen en natuurlijker aanvoelen wanneer je daadwerkelijk op je mat beweegt in plaats van erover na te denken om op je mat te bewegen.

Houd bij het plannen van poses en overgangen die leerlingen van de voorkant van de mat naar de achterkant brengen, de intentie achter je klas in gedachten. Of het nu een thema is of een bepaalde pose die je later in de les opbouwt, dat zou altijd je prioriteit moeten zijn en je onderliggende reden om elke pose op te nemen.

Begin je Mandala Flow

1. Kies ten minste twee staande houdingen die naar de voorkant van de mat gericht zijn. Denk aan de overgang van naar beneden gerichte hond naar Warrior 2 Pose gevolgd door Side Angle Pose, zoals in de onderstaande video. Of Down Dog naar High Lunge naar Warrior 3 Pose. Start de reeks aan uw rechterkant.

2. Kies een of twee houdingen die naar de lange linkerzijde van de mat gericht zijn. Overweeg een staande voorwaartse buiging met wijde benen en/of Skandasana (zijwaartse uitval). Vertrouw op houdingen die op zichzelf gunstig zijn en bijdragen aan de intentie van uw klas die ook kan dienen om studenten naar de achterkant van de mat te brengen.

3. Voeg ten slotte een of twee houdingen toe die plaatsvinden met het gezicht naar de achterkant van de mat. Dit kunnen houdingen zijn met een lager zwaartepunt, zoals Low Lunge of Lizard, of zelfs houdingen die je in een zittende of liggende houding brengen, zoals Janu Sirsasana of Bridge Pose.

Halve Mandala-stroom

4. Voeg vanaf de achterkant van de mat een vinyasa toe die je terugbrengt naar Down Dog (of wat je beginhouding ook is). Herhaal vervolgens de reeks aan je linkerkant. Je komt dan vooraan op de mat terecht.

Volledige Mandala-stroom

4. Voeg vanaf de achterkant van de mat een neutraliserende houding toe, naar de achterkant van de mat gericht, waarbij beide voeten bij elkaar zijn en je lichaam symmetrisch is, zoals Stoelhouding, Uttanasana, Squat, zelfs Bakasana.

5. Je hebt een paar opties voor het rangschikken van de tweede helft van de cirkel.

Herhaal vanaf de achterkant van de mat je eerste houding van de reeks, opnieuw beginnend met je rechterbeen. Ga door met dezelfde reeks poses, die je terug naar de voorkant van de mat brengen.

Of begin opnieuw met je rechterbeen en ga door met de leerlingen door een nieuwe reeks poses te leiden met dezelfde principes die hen ertoe brengen om naar de lange zijde van de mat te kijken en terug naar voren.

Hoe je creatieve flair aan je mandalastroom kunt toevoegen

Als je meer creativiteit aan de stroom wilt toevoegen, kun je een van de volgende dingen doen. De onderstaande video bevat voorbeelden van elk van deze.

1. Denk aan overgangen
Nu je je structuur hebt, denk meer na over de overgangen daartussen. Kun je elke houding vloeiender aan de volgende koppelen? Als je creatief denkt, is het ook essentieel om rekening te houden met de intentie van de klas en de capaciteiten van de studenten.

2. Voeg beweging toe aan houdingen
Overweeg om meer rek- en krachtbewegingen toe te voegen aan je flow door opties voor beweging in houdingen op te nemen. Als je bijvoorbeeld een backbending-flow leert, kun je High Lunge opnemen en de leerlingen voorstellen om cactusarmen te nemen. Als je een heupopenende les leidt, kan het goed werken om van links naar rechts te bewegen in Skandasana (Side Lunge).

3. Herhalen en toevoegen
Een geweldige manier om elke mandalastroom vooruit te helpen, is door de reeks meerdere keren te herhalen en elke keer steeds meer uitdagende opties toe te voegen. Aangezien dit de tweede en derde keer is dat studenten deze houdingen oefenen, is hun lichaam open en kun je met elke houding vooruitgang boeken. De eerste verlengde zijhoekhouding kan bijvoorbeeld worden geoefend met je hand op een blok of je elleboog op je dij. In de volgende ronde kan je hand de vloer halen. Voor de laatste ronde voel je je misschien op je gemak bij het bereiken van een halve of volledige binding.

De enige manier om echt een idee te krijgen van hoe een mandalastroom werkt, is door het te ervaren. Hieronder vind je een halve mandala-oefening van 40 minuten die opbouwt naar Eka Pada Rajakapotasana (Koningsduifhouding). Door door de stroom te bewegen, zul je beter begrijpen hoe het werkt – en hoe het je tijdens en erna laat voelen.

Over onze bijdrager

Sarah White is een aanbieder van voortgezet onderwijs in Dubai. Haar creatieve sequencing-stijl komt voort uit haar eigen nieuwsgierigheid en verkenning van het menselijk lichaam en vele andere bewegingsdisciplines. Lees hier meer over Sarah en haar Creative Sequencing Teacher Training of volg haar op instagram @Sar_white voor meer creatieve inspiratie.Recent Posts