Wat Internationale Dag van Yoga, Zomerzonnewende en Zonnegroeten met elkaar gemeen hebben“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

International Day of Yoga (IDY), zoals de naam al aangeeft, erkent de wereldwijde betekenis van yoga. De aanduiding erkent de praktijk niet alleen als onderdeel van het immaterieel cultureel erfgoed van Zuid-Azië, maar ook als een wereldwijd fenomeen. Jaarlijks gevierd op 21 juni, valt de dag samen met de zomerzonnewende.

Hoe is de Internationale Dag van de Yoga iets geworden?

We hebben IDY te danken aan de Indiase premier Narendra Modi. In 2014 stelde hij voor dat de Verenigde Naties de praktijk officieel erkennen. “Yoga is een geschenk van onschatbare waarde uit onze oude traditie”, zei hij tijdens zijn toespraak. “Yoga gaat niet alleen over lichaamsbeweging; het is een manier om het gevoel van eenheid met jezelf, de wereld en…de natuur te ontdekken.” Op basis van de populariteit van yoga, de eeuwenoude traditie en de wetenschappelijk aangetoonde effecten op de gezondheid, heeft de Algemene Vergadering van de VN gestemd om 21 juni tot Internationale Dag van de Yoga te maken.

Wat is de zomerzonnewende?

Op het noordelijk halfrond is de zomerzonnewende de langste dag van het jaar, die samenvalt met de zon die op het hoogste punt aan de hemel staat en ons de meeste uren daglicht biedt. Het markeert het officiële begin van de zomer. Het exacte moment van de zonnewende vindt plaats op woensdag 21 juni 2023 om 10:58 uur ET, volgens Almanac.com. Het wordt astrologisch als een belangrijke tijd beschouwd omdat het het begin van een ander seizoen afbakent, zowel in de natuur als in de astrologie, terwijl we overgaan naar de zomer en het Kreeftseizoen.

GERELATEERD: Wat betekent de zomerzonnewende?

Wat is het verband tussen zomerzonnewende en yoga?

Twee woorden: Surya Namaskar. Deze traditionele reeks, ook wel bekend als Zonnegroet, is gemaakt uit eerbied voor de zon en werd een integraal onderdeel van de beoefening van yoga. Van Indiase wijzen wordt aangenomen dat ze de Zonnegroet hebben beoefend om het lichaam wakker te schudden, de geest op één lijn te brengen en de Manipura, of zonnevlechtchakra, te versterken en te activeren, wat wordt geassocieerd met intuïtie, eigenwaarde, motivatie, discipline en een gevoel van doelgerichtheid.

Sinds IDY een ding is geworden, hebben yogabeoefenaars over de hele wereld de langste dag van het jaar aangegrepen om naar buiten te gaan, yoga te beoefenen en de zon te waarderen.

Waarom vieren sommige mensen de Internationale Dag van de Yoga niet?

Dat heb je ook aan Modi te danken. Er bestaat bezorgdheid dat zijn conservatieve regering IDY gebruikt om hindoe-nationalisme te promoten – het idee dat India een hindoe-natie is. Hoewel hij ervoor heeft gezorgd dat India de eer krijgt als de geboorteplaats van yoga, wordt zijn hindoe-eerste verhaal gezien als een manier om andere Zuid-Aziatische groepen, met name moslims, uit te sluiten.

Hoe u kunt deelnemen aan de internationale dag van yogalessen

Afgezien van de politiek, gebruiken veel beoefenaars de dag als een gelegenheid om de gemeenschap en de voordelen van yoga te vieren. Hieronder volgen een handvol van de honderden bijeenkomsten die over de hele wereld plaatsvinden ter ere van de dag. Alle tijden zijn lokaal.

Verenigde Naties

De Permanente Vertegenwoordiging van India bij de Verenigde Naties organiseert een viering onder leiding van premier Narendra Modi op de North Lawn van het VN-hoofdkwartier in New York City.

21 juni, 8 uur. Vrij. Vooraf inschrijven is verplicht.

New York

Na een viering van de Internationale Dag van de Yoga op Time Square, ondersteund door het Consulaat-Generaal van India, New York, gaan de vieringen verder op Waterline Square met een avond vol yogalessen, activiteiten voor kinderen, muziekoptredens en een klankhelende meditatiesessie.

21 juni, 18-21 uur. Vrij.

Atlanta

Neem deel aan Summer Solstice in the Park met YogaWorks-instructeurs Ashley Lorenzo en Becky Nickerson. De buitenoefening en de ontsnapping in de stad vinden plaats in het Dunwoody Nature Center in het Austin Lane-gebied.

21 juni, 9 uur Vrij.

Napa

Bezoekers van The Meritage Resort and Spa kunnen yoga en meditatie beoefenen terwijl de zon ondergaat op negen hectare wijngaarden te midden van de heuvels van Napa Valley. Na Sunset Yoga op het Vineyard Deck kun je na je yogasessie genieten van een goede fles wijn.

Woensdag 21 juni, 18.00 uur. $ 35.

Filadelfia

Maak een vroege ochtendwandeling en yogales in Philly’s beroemde Fairmount Park. Beginnend op het Belmont-plateau van het park, zal de begeleide wandeling met zonnewende-thema een 800 meter gevarieerd terrein beslaan. Daarna verzamelen de deelnemers zich voor een yogales onder leiding van docenten van Tula Yoga.

21 juni, 7 uur. Betaal wat je kunt: $ 15, $ 20 of $ 25.

Chicago

Oefen yoga met uitzicht op het Great Basin tijdens de Summer Solstice Yoga Celebration in de Chicago Botanic Garden. De buitenles is ontworpen om ontspannend en inclusief te zijn voor alle niveaus.

Dinsdag 20 juni, uur. $25/$32 voor niet-leden.

Bonaire

International Yoga Day en Summer Solstice-evenement op het eiland Bonaire is een gratis gemeenschapsoefening in Seru Largu met uitzicht op de hoofdstad Kralendijk. Yogadocenten Kelly Livingston en Miranda Roberts, beide expats, bieden een meditatieve wandeling gevolgd door een yogasessie bij zonsondergang op het Nederlandse Caribische eiland.

Woensdag 21 juni. 17:45 uur. Vrij.

Online

Michael Hayes van Buddha Body Yoga maakt de beoefening van yoga toegankelijk voor alle lichamen. Vanaf de zomerzonnewende lanceert Hayes een 20-daagse reeks online lessen, bestaande uit vijf minuten zonnegroeten per dag. De uitdaging is bedoeld om studenten vertrouwd te maken met de voordelen van regelmatig yoga beoefenen in een gemeenschap.
woensdag 21 juni, $ 35; Yoga Journal-lezers krijgen $ 10 korting met de code FRIENDS@YOGAJOURNAL bij het afrekenen.Recent Posts