Wat het sterrenbeeld Lyra je kan leren over liefde“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Duizenden jaren lang hebben mensen naar de nachtelijke hemel gekeken voor inzicht in de menselijke conditie. Deze invloed is vastgelegd in de modieuze zin: “Zo boven, zo beneden.” Elk sterrenbeeld, elke planeet en elk hemellichaam kreeg een verhaal en bijbehorende les toegewezen die inzicht bood in ons dagelijks bestaan.

We worden herinnerd aan die vervaging tussen mythologie en astrologie wanneer de meteorenregen van Lyrid elk jaar tussen 16 en 25 april ‘vallende sterren’ door de nachtelijke hemel verspreidt. De meteorenregen, afkomstig uit het sterrenbeeld Lyra en zichtbaar vanaf elke plek op de planeet, is de moeite waard alleen al ervaren voor het nachtelijke spektakel. Hoewel het net zo waardevol is om onze aandacht te vestigen op de mythe en morele afhaalpunten van het sterrenbeeld, evenals op zijn tijdloze inzichten over liefde en leven.

VERWANT: Hoe de Lyrid meteorenregen te bekijken

De mythe achter het sterrenbeeld Lyra

Het sterrenbeeld Lyra is beschreven in geschriften die meer dan 2700 jaar oud zijn. Het scheppingsverhaal, dat door de eeuwen heen opnieuw wordt verteld, draait om de mythische dichter en muzikant Orpheus.

Zoals het verhaal gaat, werden zowel stervelingen als goden aangetrokken toen hij de lier bespeelde, en zelfs rotsen en bomen leunden naar hem toe en dansten. De nimf Eurydice werd op dezelfde manier gedwongen en Orpheus, op zijn beurt, werd ingenomen door haar schoonheid. Ze werden smoorverliefd op elkaar, hoewel hun geluk kort na hun huwelijk tot stilstand kwam toen Eurydice werd gebeten door een slang en gedood door zijn gif.

Overweldigd door verdriet waagde Orpheus zich met zijn lier in de onderwereld. Hij speelde muziek die zo gepassioneerd was dat zelfs de goden medelijden kregen en toegaven, waardoor Orpheus Eurydice terug kon brengen naar het land van het leven. Ze stelden één voorwaarde: Orpheus moet vooruit lopen en niet achterom kijken voordat ze de onderwereld hebben verlaten.

De herenigde minnaars volgden het spoor van Orpheus uit de diepte en waren bijna opgestegen toen Orpheus, die als eerste uit de schaduw tevoorschijn kwam, zich instinctief naar Eurydice wendde om zijn opluchting te delen. Ze werd onmiddellijk van hem weggenomen.

De rest van Orpheus’ dagen bracht hij door met rouwen om haar verlies. Zijn muziek, ooit zo lyrisch, werd duister en melancholisch. Verteerd door de herinnering aan Eurydice, bleef hij een kluizenaar en spande hij zich niet in voor plezier of leven.

Toen Orpheus uiteindelijk stierf en met haar werd herenigd, hingen de goden zijn lier aan de noordelijke nachthemel als herinnering aan zijn talenten en als bewijs van zijn eeuwige toewijding aan Eurydice.

Wat de mythe van het sterrenbeeld Lyra ons kan leren over liefde

De meeste interpretaties van het verhaal van Orpheus en Eurydice vertellen het door de lens van de oude Griekse cultuur en de nadruk op plicht en wraakzuchtige goden. Maar wat gebeurt er als we naar het scheppingsverhaal van de Lyra-constellatie kijken door een eigentijdse lens? Wat kan het ons leren of eraan herinneren over liefde? Veel, zo blijkt.

Liefde vereist moed

De onvoorwaardelijke liefde die Orpheus voor Eurydice voelde, moedigde hem aan om zijn leven te riskeren om het hare te redden. Toegegeven, moed neemt soms de vorm aan van zulke grootse gebaren. Hoewel moed vaker voorkomt op alledaagse manieren. Wanneer je merkt dat je de neiging hebt om te bewijzen dat je ‘gelijk’ hebt in een situatie en je minder dan gewenste gedrag onder ogen ziet, vergt dat een zekere mate van moed. Liefde dwingt je om dit te doen, omdat anders je onwil om je manieren te begrijpen en te veranderen ten koste gaat van de andere persoon.

Elke zinvolle daad van moed put uit kwetsbaarheid. Dat is het uitgangspunt geweest van jarenlang onderzoek door onderzoeker en auteur Brené Brown. Kwetsbaarheid kan lijken op het delen van alle delen van jezelf. Het kan zijn dat je iets zegt, zelfs als je je bang of ongemakkelijk voelt. Het kan je onzekerheden onder ogen zien en acceptatie in jezelf vinden, zodat je partner gewoon van je kan houden in plaats van je constant te valideren.

Deze daden van moed die lijken op onbaatzuchtigheid en mededogen kunnen worden vergeleken met het concept van karma yoga, de yoga van onbaatzuchtige actie voor het welzijn van onszelf, anderen en de relatie.

Liefde vraagt ​​ons om te vertrouwen

Er is gesuggereerd dat Orpheus die zich naar Eurydice keerde voordat ze uit de onderwereld ontsnapten, een gebrek aan vertrouwen toonde over de vraag of ze hem volgde tijdens hun beklimming. Als onze relaties geen vertrouwen hebben, missen ze alles.

Mensen zijn feilbaar. Het is onvermijdelijk dat we onze dierbaren frustreren en teleurstellen en vice versa. Samen met vertrouwen komt dus een zekere mate van vergeving. Toch zijn niet altijd onze partners het probleem. Soms zijn het onze eigen gedachten die de bedriegers zijn. Wanneer we in een neerwaartse spiraal van angsten en wantrouwen jegens onze partner terechtkomen, is het essentieel om ons af te vragen of onze ingebeelde scenario’s overeenkomen met wat we weten dat waar is voor die persoon?

Of is het mogelijk dat onze gedachten, gevoed door angst, fictie zijn? Vaak komen deze stille en ingebeelde beschuldigingen voort uit onze eigen onzekerheden. Als we er niet in slagen om dit in onszelf op te lossen, dan begint ons gedrag onvermijdelijk onze wantrouwende gedachten te weerspiegelen. Dat is wanneer relaties eroderen.

Als we geloven dat die persoon in staat is om zich opzettelijk of kwaadwillig op die manier te gedragen of op een andere manier misbruik te maken van ons vertrouwen, dan is er een andere overweging die moet plaatsvinden.

Liefde vraagt ​​om overgave

Er is nog een ander onderdeel van vertrouwen dat in de mythe wordt weerspiegeld. Voordat hij Eurydice voor de tweede keer verloor, bereikte Orpheus het schijnbaar ondenkbare en overtuigde hij de goden om de dood van Eurydice ongedaan te maken. Hij was niet gehecht aan zijn eigen uitkomst toen hij de onderwereld doorkruiste. En dat is precies waarom hij het lot kon beïnvloeden. Hij vertrouwde op iets dat groter was dan hijzelf of zijn agenda.

Hij vertrouwde op de liefde zelf.

Vertrouwen in de welwillendheid van iets dat groter is dan wijzelf, berust op een element van overgave. Dit kan worden beschouwd als een fysieke manifestatie van ishvara pranidhanade Sanskrietterm voor het overgeven van ons ego en onze wil aan iets dat verwant is aan goddelijke orkestratie.

Overgave loopt samen met niet-gehechtheid. Dit vermogen om volledig aanwezig te zijn bij wat er op dit moment ook gebeurt, is een oefening die ook wel wordt genoemd apparigraha in het Sanskriet en wordt beschouwd als een basisprincipe van het boeddhisme. En het is essentieel in de liefde.

Liefde is een onmetelijke kracht

De neerwaartse spiraal van Orpheus na het tweede verlies van Eurydice herinnert ons eraan dat onvoorwaardelijke liefde – zelfs de fictieve soort – een onmetelijke kracht is. Wanneer liefde verloren gaat, is er verwoesting in de nasleep.

Maar ondanks de verwoestingen van verdriet, houden we nog steeds van. Het is waar mensen in wezen voor ontworpen zijn.

Dus als je naar het sterrenbeeld Lyra kijkt en de contouren van de lier van Orpheus ziet of getuige bent van de vallende sterren eromheen, sta dan even stil bij de kracht en schoonheid en kwetsbaarheid van liefde.

Over onze bijdrager

Sierra Vandervort is een schrijver, yogi en muziekliefhebber die in de Pacific Northwest woont. Ze schrijft en geeft les over verbinding: verbinding met het lichaam, met de natuur en met de universele liefde die ons bij elkaar houdt. Sierra’s wereldwijde gemeenschapsnetwerk, The Local Mystic, helpt vrouwen hun spirituele studies te verdiepen, hun leven te romantiseren en een gemeenschap van gelijkgestemde zielen op te bouwen. Ze begeleidt ze graag naar hun heksenkant door ze te helpen het vertrouwen en de overvloed te omarmen die ze verdienen! Voor gratis yoga en heksenwijsheid, vind je Sierra op thelocalmystic.com, op Instagram @thelocalmystic en op YouTube.Recent Posts