Was ik stil toen ik stopte met yoga?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Het is nog donker als om 05:18 de wekker gaat. Ik rol me om en breng hem tot zwijgen voordat hij mijn zoon wakker maakt, die naast me in de lakens verstrikt zit. Hij kwam binnen na een nachtmerrie een paar uur eerder, achter mijn man aan naar de slaapkamer verderop in de gang, en ik viel nooit meer in slaap. Hij trapt en grijpt. Ik luister of zijn ademhaling te langzaam gaat.

In mijn hoofd weet ik dat het tijd is om uit bed te komen, koffie te zetten en mijn mat uit te rollen. Maar mijn lichaam smeekt om iets anders. De paar uur dat ik heb geslapen moeten op mijn geblesseerde schouder zijn geweest, want de pijn kruipt al omhoog in mijn nek. Ik zit vast tussen willen rusten en een troost blijven voor mijn zoon en naar mijn praktijk gaan voordat de dag formeel begint. Ik voel me verlamd, wetende dat ik zal worstelen met spijt, ongeacht mijn beslissing.

Mijn yogapraktijk

Jarenlang heb ik mezelf gestabiliseerd met een langdurige, gedisciplineerde thuisoefening elke ochtend. Ik verrichtte Zonnegroeten terwijl de sterren nog zichtbaar waren en ik oefende Chaturanga, Handstand en intense achteroverbuigingen terwijl alle anderen in huis sliepen. Hierdoor kon ik de onvermijdelijke chaos van de dag op een relatief vredige en evenwichtige manier ontvangen. Daarvoor was ik afhankelijk van mijn praktijk.

Toen, na 15 jaar thuis oefenen, scheurde ik een labrum in mijn rechterschouder. Mijn dokter adviseerde me om mijn tweejarige niet langer op mijn rechterheup te dragen. Slapen was pijnlijk zonder medicatie.

Ik zei tegen mezelf dat ik de oorzaak was van mijn blessure. Dat mijn Chaturanga slordig was geworden. Ik raakte hypergefocust op mijn afstemming en verhoogde mijn aandacht op kernwerk. Het werd erger. Ik paste mijn praktijk aan, maar de pijn bleef meedogenloos. Ik had moeite om auto te rijden en op een toetsenbord te typen.

Het besef dat mijn yogabeoefening lijden in mijn leven bracht, dwong me te vragen of mijn perceptie vertroebeld was geraakt. Ik moest onderscheiden of ik, na jaren en jaren van een veeleisende fysieke oefening die tijd wegnam van mijn familie, echt een leven van vrede en gezondheid leidde.

Ik heb uiteindelijk op mijn situatie gereageerd door de vormen die ik op mijn mat heb gemaakt te veranderen. Ik stopte met het bekritiseren van mijn vorm in de spiegel en begon in plaats daarvan op cellulair niveau te luisteren naar wat er gebeurde, wat ik nodig had. Chaturanga werd optioneel, armbalansen zeldzaam. Mijn tempo vertraagde, mijn adem werd dieper. Ik bleef vroeg wakker, maar om te mediteren. Mijn beoefening was niet minder intens dan voorheen, hoewel het totaal anders was.

Was ik stilletjes gestopt met yoga?

Het was laat in de middag op een doordeweekse dag toen een vriend in tranen belde. Haar werk was de afgelopen jaren intens geweest met onrealistische normen en onmogelijke werkdruk. ‘Mijn baas is bang dat ik stilletjes ontslag neem’, zegt ze. “Maar ik zweer dat ik mijn werk doe.”

Terwijl ze praat, zoek ik in stilte naar “Wat is rustig stoppen?” Ik blader artikel na artikel door over de malaise van het bedrijf en de terugtrekking van werknemers. Wat ik lees, beschrijft mijn vriendin helemaal niet – ze is de hardste werker die ik ken. Maar zoals zovelen van ons associeert ze haar succes als individu met goed werk. Als haar werk in twijfel wordt getrokken, wordt haar waarde in twijfel getrokken.

Terwijl we ons gesprek beëindigen, denk ik bij mezelf: is dit wat ik heb gedaan? Ben ik stil geweest met het stoppen met mijn yogabeoefening?

Mijn evoluerende relatie tot yoga

Mij ​​is geleerd dat yogabeoefening een directe verbinding met de Bron is. Op een gegeven moment besloten mijn hersenen dat hoe intenser mijn beoefening, hoe intenser mijn verbinding. Toen mijn fysieke lichaam begon af te breken en kritieke grenzen stelde, kon een deel van mij het verlies van die verbinding niet accepteren.

Of het nu deel uitmaakt van de schoonheid van de yogadiscipline of een van de meer frustrerende aspecten ervan, oude teksten aarzelen om een ​​praktijkstandaard te verwoorden. Het gebruikelijke refrein onder geleerden is dat in Patanjali’s yoga sutra’s slechts één echte asana wordt beschreven. In deze teksten wordt de beoefening van yoga uitgewerkt op een manier die ons in plaats daarvan leidt en beschermt, vaak tegen onszelf.

Drie soetra’s in het bijzonder verwijzen naar de aard van de beoefening. Sutra 1.12 luidt: “Mentale aanpassingen worden beperkt door oefening en onthechting.” Dit wordt algemeen begrepen als een bereidheid om te oefenen zonder enig gevoel van behoefte of uitkomst. We oefenen niet omdat we ons daardoor de hele dag beter zullen voelen. Wij oefenen gewoon. We oefenen niet om volgers te krijgen. Wij oefenen gewoon. We oefenen niet omdat onze rug pijn doet. Wij oefenen gewoon.

Sutra 1.13 vervolgt het gesprek. “Van deze twee [practice and detachment]., inspanning voor gemoedsrust is oefening.” Mijn leraar heeft me lang geleden een beetje evenwicht in mijn beoefening bijgebracht door het woord ‘elk’ op te nemen. Elke poging tot gemoedsrust is oefening. Wanneer we onszelf bewust in de wereld plaatsen, beoefenen we yoga. Er zit meditatie in om een ​​kind weer in slaap te wiegen. Er is afstemming gevonden in de omhelzing van een minnaar.

De derde, Sutra 1.14, biedt het grotere raamwerk. “Oefening wordt stevig gegrond als het gedurende lange tijd, zonder pauze en in alle ernst, goed wordt bijgewoond.” Yoga is een levensstijlkeuze, geen oefening. De oefening gaat door nadat we de mat hebben opgerold of weg zijn van de zittende meditatie. We moeten nog steeds yogi’s zijn nadat we de haspel hebben geplaatst en wanneer iemand onze groene sapbestelling verkeerd krijgt. Het essentiële woord hier is “ernst”. Het werk dat we erin stoppen, of het nu op onze mat is of aan ons bureau of met onze dierbaren, is bedoeld om ons leven in stand te houden, niet om ons te definiëren.

De beoefening van yoga en meditatie is een oefenterrein voor alle andere momenten in ons leven. Wanneer we aanwezigheid beginnen te oefenen, realiseren we ons dat ook dit evenzeer yoga is als elke uitgebreide asana.

Terugkomend op verbinding

Ik check in bij mijn vriend nadat ik de kinderen heb neergezet. Ze bleef laat aan haar bureau zitten, volledig wetend dat haar aanwezigheid zinloos was omdat haar werk afhankelijk was van anderen die naar de nacht waren vertrokken. Op de achtergrond rinkelt haar telefoon met sms’jes van haar baas.

Het meedogenloze duwen is agressie vermomd als discipline, en het zal haar uiteindelijk pijn doen. Ik zie het in haar net zoals ik het in mezelf had gezien. Ze vindt inspiratie zowel in lunchwandelingen als in verkoopspreadsheets. Gesprekken met kittens in het dierenasiel waar ze vrijwilligerswerk doet, bereiden haar voor op een groot zakelijk publiek.

Ze begrijpt balans en de noodzaak ervan. En ik ook. ‘Misschien noemen ze het daarom Warrior Pose,’ zeg ik. “Er wordt veel voor onszelf opgekomen.”

Als mijn wekker de volgende ochtend afgaat, is mijn zoon er. Nogmaals, ik ben uitgeput bij het ontwaken. Maar vandaag ben ik niet bang om niet in lijn te zijn met mijn agenda. Van simpelweg zijn. Ik ga naar beneden, zet koffie en loop dan over het donkere gazon naar mijn oefenruimte. Ik plof neer op een kussen en begin te luisteren. Mijn aanwezigheid heeft een krekel verstoord die in een hoek van de schuur leeft, en als hij tjilpt, voelt het alsof het universum zelf tegen me praat.

Elk moment bestaat de mogelijkheid om te oefenen, en in die kennis ligt de ware verbinding.

Over onze bijdrager

MacDuff Perkins is de mede-eigenaar en mede-oprichter van Blue Lotus Yoga Studio in Annapolis, MD.

Recent Posts