Waarom tilt iedereen zijn hakken op in yogahoudingen?In ballet wordt het ‘relevé’ genoemd. Als je probeert rustig te lopen, wordt dit ‘op de tenen’ genoemd. En als je de stad in gaat, is het de vorm die je maakt als je in je stiletto’s glijdt.

Hiellifting bestaat misschien al sinds eeuwig, hoewel het zelden voorkomt in yoga, afgezien van Goddess of de occasionele overgang naar een armbalans. De laatste tijd komen Instagram-beïnvloeders en anatomiegerichte yogaleraren echter plotseling overal los – lage uitval, wiel, stoel, noem maar op.

Dus waarom is het de laatste tijd precies in de mode om je hiel op te tillen tijdens je training?

De verklaring voor de beweging in ballet is terug te voeren op zijn elegante en glooiende lijnen. Ballet is tenslotte een kunstvorm. Hoewel yoga en ballet elk de nadruk leggen op beweging die bewust en opzettelijk is, is het bij yoga niet het doel om met ons lichaam een ​​look te creëren, maar eerder om een ​​gevoel en een bewustzijn in onszelf te ervaren.

Dat betekent niet dat we de variantie moeten afkeuren, simpelweg omdat het ook een aangename esthetiek heeft. Er zijn echte biomechanische voordelen aan het optillen van je hiel in verschillende yogahoudingen, en de recente nadruk op functionele beweging, die je probeert te helpen meer bewust te worden van hoe je beweegt in yoga en in het dagelijks leven, kan verantwoordelijk zijn voor het opnemen van een occasionele hiel lift.

Je zult merken dat door dit element in bepaalde houdingen op te nemen, je de houdingen – en je lichaam – op een heel andere en heilzame manier ervaart.

Wat het optillen van je hiel in yoga je kan leren

1. Onthult spieronevenwichtigheden

Misschien herinnert u zich het kinderliedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Daar is wijsheid. Het is handig om met je tenen te beginnen om te weten wat er in je knieën, heupen, onderrug, schouders en meer gebeurt. Veel musculoskeletale onevenwichtigheden die zich in uw lichaam voordoen, kunnen worden teruggevoerd naar uw voeten. Een beetje pronatie hier of supinatie daar. Platte of hoge bogen. Zwakke enkels. eeltknobbels. Alles is verbonden. En het begint bij je basis.

Toch hebben we de neiging om over afstemming in macrotermen te denken. “Is mijn been op de goede plaats?” en “Draai ik de goede kant op?” Jezelf opzettelijk destabiliseren door je hiel op te tillen, kan je denken verschuiven naar meer subtiele aspecten van de reactie van je lichaam, zoals “Wat doen mijn tenen op dit moment?” Of “Waar verschuift mijn gewicht in deze pose?”

Het optillen van je hiel vereist dat je niet alleen de spieren van je voeten en enkels aanspant, maar ook veel van de ondersteunende spiergroepen. Dit helpt je om meer stabiliteit te vinden. Het laat je ook voelen in welke spieren je het sterkst bent. Merk op of het je kuiten, quads, bilspieren of kern zijn. Hoe meer inspanning u voelt in een bepaalde spiergroep, hoe groter de kans dat u ze niet voldoende aanspant wanneer uw hiel stevig op de grond staat. Dit helpt je om je bewust te worden van welke spieren zwak kunnen zijn en waar je de neiging hebt om je te concentreren op het versterken.

2. Het versterkt je aanpassingsvermogen

Wanneer je wordt uitgedaagd om iets onverwachts – en misschien schijnbaar gek – te doen, zoals balanceren op je tenen of zelfs je ogen sluiten tijdens een pose, moet je lichaam harder werken om te onderscheiden waar je je in de ruimte bevindt. Dit bewustzijn staat bekend als proprioceptie.

De onbekendheid van het optillen van je hiel resulteert in een verhoogd bewustzijn rond je zwaartepunt, of waar je de neiging hebt om je gewicht te verplaatsen, wat gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien in je dagelijkse praktijk en in het leven. Hoe beter u de verschuiving van het gewicht in uw voeten kunt beheersen, hoe beter u de rest van uw houding kunt beheersen.

Een veelvoorkomende neiging bij voorwaartse buigingen is bijvoorbeeld dat studenten hun gewicht naar hun hielen verplaatsen en hun heupen naar de achterkant van de mat bewegen. Dit zorgt ervoor dat de quadriceps lui wordt en kan ook de aanhechtingsplaats van de hamstrings aan je botten overstrekken, waardoor irritatie ontstaat (de gevreesde “Yoga Butt”).

Het optillen van je hielen in een voorwaartse buiging is een veiligere manier om de hamstrings te strekken. Zonder je hielen als anker, moet je harder en eerlijker werken om te voorkomen dat je heupen te ver naar achteren zwaaien. Stel je voor dat je je dijen naar binnen en naar boven omhelst in voorwaartse buigingen, alsof je probeert de dijbeenbotten verder in de heupkom te steken. De balans tussen strekken en versterken verschuift je gewicht naar het midden van je voet zonder het gevoel te hebben dat je voorover valt.

Een andere manier om bewust te oefenen met het verplaatsen van je gewicht, is door yogablokken op een gemiddelde hoogte op de mat naast je binnenste en buitenste enkel te plaatsen om je voet te omkaderen. Oefen vanaf hier met het optillen en laten zakken van uw hielen. Je zult merken of je hiel het liefst naar binnen of naar buiten rolt, afhankelijk van tegen welk blok hij aanstoot. Dit inzicht kan je helpen te onderscheiden waar je bewust mee bezig moet zijn in je beoefening.

Als uw hielen bijvoorbeeld de neiging hebben om naar de zijkanten te rollen (supinatie), moet u mogelijk meer door uw grote teenbalheuvel naar beneden gaan. Als uw voet de neiging heeft om naar binnen te rollen (pronatie), moet u misschien nadenken over het optillen door de binnenste bogen van uw voeten. Manieren om dit te doen zijn door in tadasana te staan ​​en alle tien tenen van de mat te tillen of in krijger één en twee door de achterste rand van je achterste voet te drukken om de spieren van het binnenbeen aan te spannen.

Het is aan jou of je dat bewustzijn doortrekt naar de rest van je beoefening.

3. Houdt je eerlijk

De extra spieractivatie die het gevolg is van het optillen van je hiel, helpt voorkomen dat je passief in de gewrichten wegzakt in plaats van actief bezig te zijn, vooral in bekende houdingen waarin je je comfortabel voelt. Zodra je je bewust bent geworden van hoe je begint in te zakken in je lage terug, bijvoorbeeld in Low Lunge, en het verschil voelt wanneer u in plaats daarvan uw kern en kuiten betrekt, kunt u dat bewustzijn meenemen naar elke toekomstige ervaring met de pose.

4. Verbetert de balans

De reden waarom balanceren op de bal van je voet uitdagender is, is simpel: je probeert jezelf te stabiliseren op een kleiner oppervlak. Het mooie van het optillen van je hiel is dat het je balans verbetert door de spieren te versterken die je stabiel houden, wat een essentieel onderdeel is van gracieus ouder worden.

Maar spierkracht alleen is niet genoeg. Om je balans en proprioceptie in een houding te verbeteren, moet je de sensorische en motorische gebieden van de hersenschors aanboren. Soms kan de geest lui worden als iets bekend is, dus het heeft een beetje innovatie nodig om nieuwe neurale paden te creëren die de voortdurende verbetering van het evenwicht in de loop van de tijd ondersteunen. Het toevoegen van een hiellift in een anders bekende pose is een eenvoudige en effectieve manier om precies dat te doen.

5. Versterkt de concentratie

Hoewel bewustzijn en aanwezigheid principes van yoga zijn, kan het gemakkelijk zijn om comfortabel en zelfgenoegzaam te worden in houdingen die je bekend voorkomen. Concentratie kan een van de gemakkelijkste dingen zijn om te verliezen. Het toevoegen van een nieuw element, zoals het optillen van de hiel, aan je oefening kan dienen als een herinnering om je prachtig te concentreren op dezelfde pose die je letterlijk honderden keren eerder hebt genomen.

Bij deze onverdeelde aandacht komt ruimte voor onderzoekende bevraging in de vorm van nieuwsgierigheid. Dit vereist geen antwoorden of plaats labels op wat we zouden kunnen ontdekken. Het vraagt ​​ons gewoon om op een dieper niveau dan normaal te speculeren, terwijl we ruimte laten om te accepteren wat we opmerken.

Je vraagt ​​je misschien af, waar in mijn lichaam voel ik mijn spieren compenseren als ik op mijn tenen probeer te balanceren? Welke spiergroepen beginnen tegen me te schreeuwen nu ik alleen maar kan denken aan het niet laten vallen van mijn hiel? Wacht… adem ik? Wat is mijn innerlijke dialoog op dit moment? Is het ondersteunend of destructief? Heeft de leraar net iets gezegd?!

Zo begint je mindfulness-oefening. Herinnering: Yoga is een oefening die leidt tot veel zelfontdekking, dus als je speelt met het optillen van je hiel, kun je een aantal dingen opmerken, groot of klein. Doe je best om geen oordeel te vellen over wat je ontdekt of spring naar zelfdiagnose van verkeerde uitlijningen. Deze verkenningen zijn gewoon hulpmiddelen die leiden tot een beter begrip en een diepere integratie van mindfulness in uw praktijk.

6. Het betrekt je creatieve en speelse kant

Essentiële herinnering: Yoga hoeft niet altijd serieus te zijn.

Je beoefening kan therapeutisch en mindfulness-inducerend zijn, terwijl je ook toegeeft aan je behoefte aan creativiteit en speelsheid. Het toevoegen van een hiellift biedt een nieuwe manier om jezelf uit te drukken in een pose. Als het goed voelt in je lichaam, dan zeg ik ervoor gaan.

Probeer je hiel op te tillen in deze houdingen…

De volgende keer dat je in de volgende poses bent, speel je met het optillen van een hiel. Het kan een kuitstretch veranderen in een kuitversterker, of een mooie stretch geven aan de onderkant van je voet.

Malasaña

Kat en koe

Lage uitval

Wiel

Stoel Pose

krijger 2

Brug

Kameel Pose

Over onze bijdrager

Jenny Clise geeft sinds 2012 yogales. Haar lessen zijn geïnspireerd op veel yogascholen, en haar favoriete yogastijl om les te geven is op uitlijning gebaseerde stromingen. Ze leidt retraites over de hele wereld en is de auteur van het yoga-e-book BLOCKASANAS. Ga voor meer informatie over Jenny, haar lessen of aankomende evenementen naar haar website JennyClise.com of volg @jennyclise_.Recent Posts