Waarom mindfulness het geheim kan zijn voor betere seks“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

De seksuele wellness-industrie is booming. Het feit dat het onlangs werd gewaardeerd op meer dan zes miljard dollar, lijkt erop te wijzen dat iedereen waanzinnige seks heeft. Maar, zoals Maria Yagoda onderzoekt in haar nieuwe boek, Gelegd en verwarddat is gewoon niet het geval.

“Ik zou graag meer openheid en openhartige discussies zien over het feit dat seks soms niet geweldig hoeft te zijn”, zegt Yagoda. “We hoeven niet zoveel druk op ons seksleven uit te oefenen om te valideren wie we zijn als mensen en onze identiteiten.”

Dat betekent niet dat we niet moeten werken aan het creëren van een beter – en leuker – seksleven. Voor haar boek ging Yagoda zelf op reis en beschrijft ze haar pogingen tot verschillende technieken en trends om haar seksleven te verbeteren. Waaronder mindfulness.

Mindfulness en je seksleven (omdat, ja, ze naast elkaar bestaan)

Het begint met uw individuele relatie tot uw lichaam. Mindful masturbatie moedigt je aan om bewuster om te gaan met wat er gebeurt, zegt Yagoda. Experts raden aan om tijdens dit proces je zintuigen aan te boren – horen, voelen, zien en ruiken -, wat nuttig kan zijn voor mensen die moeite hebben om plezierige seks te hebben. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is.

Yagoda zegt dat ze worstelde om mindful masturbatie in haar seksleven te integreren. Na jarenlang getraind te zijn om geen dingen in haar lichaam te voelen en signalen en sensaties te negeren, zei ze dat het moeilijk was om de overstap te maken om tijdens masturbatie daadwerkelijk in haar lichaam te tappen. Die lang gevestigde trends kunnen niet ongedaan worden gemaakt met slechts een paar ervaringen.

Toen ze echter naar een sekscoach ging, leerde ze veel van de sessies met mindfulness, vooral als het ging om de ademhalingsoefeningen. Yagoda zegt dat haar coach haar aanmoedigde om de volledige ademhalingscyclus te voelen en deze helemaal door haar lichaam te volgen. “Ik had jaren en jaren yoga gedaan”, zegt ze. “Maar ik had nog nooit de wind of de lucht langs mijn keel gevoeld. Nu is het iets waar ik me veel van bewust ben.” Dit lijkt misschien in strijd met haar pogingen om haar seksleven te verbeteren, maar dat is het niet.

Door je bewust te worden van de interne en externe sensaties die door je lichaam stromen, kun je tijdens seks in contact komen met soortgelijke gevoelens. Het is een constante oefening, zegt Yagoda. Dit soort afstemming – op de zachtheid van je lakens, de vogels die buiten je raam fluiten of de kaars die naar het strand ruikt – zijn niet dingen die we gewend zijn. Maar zodra je deze sensaties door je hele lichaam begint te voelen, kan het je helpen meer plezier te ervaren (dwz seksuele opwinding en orgasme) tijdens solo- of partnerseks.

Seks is zelfzorg

Je zelfzorgroutine kan eruit zien als bubbelbaden, lange wandelingen en leessessies. Je wilt op dezelfde manier over seks en zelfgenoegzaamheid denken. Maar het herformuleren van die activiteiten kan lastig zijn, vooral voor mannen.

Veel van de mannen die Yagoda voor haar boek interviewde, konden zich niet vinden in het concept van masturbatie als een bewuste zelfzorgpraktijk. “Ik heb met niemand gesproken die zei: ‘Oh, het is echt belangrijk voor mij om masturbatie uit te lokken door kaarsen aan te steken en mezelf te romantiseren'”, zegt ze. “Ik heb het gevoel dat dat idee echt ongewoon is.”

Masturbatie echter zien als een andere vorm van zelfzorg – net zoals sporten, een dagboek bijhouden of mediteren – kan helpen de last van een orgasme weg te nemen. Het richt zich op de ervaring, in plaats van op het eindresultaat, zegt Yagoda. “Soms zijn we zo angstig en in ons hoofd over een orgasme dat ik het nuttig vond om dat van tafel te halen”, zegt ze.

Zoals de meeste dingen in je seksleven, zul je je aanpak moeten aanpassen om voor jou te werken. Als je PTSS of een trauma hebt en je ongemakkelijk voelt bij het beoefenen van traditionele meditatie, kun je je ook ongemakkelijk voelen als je je ogen sluit tijdens seks of masturbatie. Als dit het geval is, kunt u ze open laten en overwegen om ondersteuning te zoeken bij iemand die getraind is in trauma-geïnformeerde counseling.

Dit is het ethos dat Yagoda in haar boek aanmoedigt: het moet voor jou werken. En, zoals alle aspecten van gezondheid en welzijn, gaat je seksleven over vallen en opstaan.

“Ik hoop dat mijn boek een startpunt kan zijn voor mensen om te zeggen: ‘Eigenlijk hoeft het niet zo te zijn'”, zegt ze. “Het betekent niet dat ik een mislukkeling ben als ik slechte seks heb. Er zijn eigenlijk al deze kleine tools die echt nuttig kunnen zijn.

Gelegd en verward boekbeeld
(Foto: met dank aan St. Martin’s Press)

Koop dit boek

Als je iets koopt via de winkellinks in onze verhalen, kunnen we een kleine commissie verdienen. We accepteren geen geld voor beoordelingen van redactionele uitrustingen. Lees meer over ons beleid.

Recent Posts