Waarom ik yoga haat“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Ik was onlangs bij een vriend thuis toen ik besloot dat het tijd was om mijn bekentenis af te leggen. Ik zat hier al een tijdje over na te denken en ik wist niet zeker hoe ik het nieuws moest vertellen. Maar na het eten haalde ik diep adem en schuifelde met gebogen hoofd naar haar toe.

‘Weet je,’ zei ik. “Ik heb wat nagedacht.” Ze draaide zich naar me om, wenkbrauw opgetrokken, theedoek in de hand.

“En?”

‘Nou, ik heb besloten dat het gewoon niet werkt,’ gaf ik toe. “Ik ben niet tevreden. Ik denk niet dat dit iets voor mij is.”

Ik verwees naar de yogales waar we al bijna een jaar samen naar toe gingen. Ze is een dierbare vriendin en een van de vele mensen die ik ken in mijn geboorteplaats in Colorado die zweren dat yoga hun leven heeft veranderd – en er even zeker van zijn dat het ook het mijne zal veranderen. Telkens wanneer ik haar vertelde over mijn angst, depressie, strakke heupen, pijnlijke rug of een andere kwaal, was haar antwoord altijd hetzelfde: “Weet je, je zou echt yoga moeten proberen.”

Jarenlang rolde ik gewoon met mijn ogen. ‘Hier gaan we weer,’ dacht ik, me schrap zettend voor de lezing en het frustrerende gevoel dat er niet naar me werd geluisterd.

‘Alleen omdat yoga voor jou werkte, wil nog niet zeggen dat het ook voor mij zal werken’, herinnerde ik haar eraan. Maar uiteindelijk, tijdens een bijzonder stressvolle maand op het werk, putte ze me uit. Ik was de hele tijd angstig en wanhopig om het te beheren. ‘Misschien heeft ze gelijk,’ dacht ik in een moment van zwakte. “Misschien is dit yoga-ding het proberen waard.”

Goed, zei ik tegen haar. Ik zou het proberen. En ik deed. Maar naarmate de maanden verstreken, bleven de vaak aangeprezen voordelen van yoga – een groter gevoel van kalmte en gelijkmoedigheid, betere slaap, minder stress, minder blessures – ongrijpbaar. En geloof me, het was niet vanwege een gebrek aan proberen.

Een korte litanie van alle yogastudio’s die me in de steek hebben gelaten

Toen ik er uiteindelijk mee instemde om yoga te proberen, gaf mijn vriendin me een promotiecode voor een week gratis lessen in haar studio. In die tijd was ik een freelance schrijver zonder werk en woonde in de kelder van een vervallen huis met een kerel die ik op de universiteit had ontmoet en drie andere jongens die we op Craigslist hadden ontmoet. Ik had bijna geen geld en ik was een sukkel voor gratis spullen. Dus besloot ik om het maximale uit deze plotselinge meevaller te halen en zeven dagen achter elkaar naar yogalessen te gaan.

Elke klas was anders. De eerste betrof het doen van yogahoudingen terwijl je dumbbells pompte op krachtige popmuziek. Tijdens een andere speelde de instructeur agressieve hiphop en huppelde rond terwijl hij gilde: “Werk aan die buit!” aan ongelukkige deelnemers. In de les van woensdag speelde de leraar het harmonium en moedigde ons allemaal aan om met haar mee te zingen in een vleiend, halfslachtig refrein van ‘This Little Light of Mine’. Ik kan me niet veel herinneren van donderdag, behalve dat een of andere kerel zonder shirt op de achterste rij de hele klas bezig leek te zijn met waanzinnig perfecte handstanden. Elke keer als ik in de spiegel keek, kon ik zijn bezwete, ondersteboven sixpack in mijn perifere zicht zien. Tegen het einde van onze eerste cyclus van Zonnegroeten haatte ik hem. Tegen het einde van de tweede fantaseerde ik dat ik hem ‘per ongeluk’ zou omverwerpen tijdens mijn volgende driepotige neerwaartse hond.

Mijn laatste les van de week was eigenlijk best leuk. Het was een meer traditionele vinyasa, vloeiend en meditatief. De leraar gebruikte naar mijn smaak nog steeds te veel Sanskrietwoorden – een praktijk die me altijd opschepperig en toegeëigend heeft gevonden – maar de beweging zelf was … prima. Toch was het toen al te laat. Toen ik de studio binnenliep, kreeg ik jeuk en prikkelbaarheid. Ik kon niet wachten tot de week voorbij was.

Later probeerde ik een yogales te volgen in mijn klimhal, in de hoop dat het meer op training gericht zou zijn. In plaats daarvan werd de instructeur poëtisch over maancycli en horoscopen en verbrandde hij een hoeveelheid wierook die een astmapatiënt rechtstreeks naar de SEH zou hebben gestuurd. Ik probeerde hete yoga, waardoor ik zowel prikkelbaar als uitgedroogd raakte. Ik probeerde yoga op het dak, waarvan het beste deel de mimosa was die daarna werd geserveerd. En ten slotte probeerde ik maandenlang twee keer per week religieus naar die yogales te komen met mijn vriend. Maar het is nooit blijven plakken.

Wie yoga niet dient

Ik heb een aantal vrienden die enorm veel baat lijken te hebben bij yoga. Velen zijn mensen voor wie de liefde voor lichaamsbeweging niet vanzelfsprekend is, of wiens lichaam aan het genezen is van een of ander fysiek of emotioneel trauma. Voor hen zijn de langzamere, zachtere yogastijlen een geweldige manier om beweging te vinden zonder de intimiderende intensiteit van een cardio- of gewichtheffen-training. Dat is iets wat ik zeker kan waarderen.

Maar mijn relatie met lichaamsbeweging is anders. Ik ben een persoon met veel energie en veel angst, en ik moet veel bewegen om gezond te blijven. Als zodanig ben ik het gelukkigst wanneer ik mijn vrije tijd doorbreng met het pompen van ijzer in de sportschool of het afleggen van kilometers op lokale paden. Ik weet dat er ook intensieve, op kracht gerichte yogalessen zijn, maar een uur lichaamsbeweging geeft me gewoon niet dezelfde high als een lange sessie in de gewichtsruimte.

Als ik oneindig veel tijd zou hebben, zou het geweldig zijn om een ​​uur lang energie te verbranden onder een halterstang en dan een tweede uur stretchen en ademen in een yogales. Maar zoals de meeste werkende mensen, moet ik prioriteiten stellen. En als ik prioriteit zou geven aan yoga, zou dat betekenen dat ik de soorten trainingen met hoge intensiteit moet opofferen waardoor ik me sterk, zelfverzekerd en kalm voel.

Als je het soort persoon bent dat veel snelle en/of zware oefeningen nodig heeft om gelukkig te blijven, is yoga gewoon niet voldoende. Voor sommigen van ons is yoga leuk om te hebben, maar het is niet essentieel. Ik beschouw het als een luxe. Een steeds duurder wordende en vaak exclusieve luxe.

Mijn andere klacht over yoga is dat de beoefenaars ervan vaak optreden als bekeerlingen, alsof het de enige vorm van meditatieve beweging is die er bestaat. Praat met een ervaren bergbeklimmer, powerlifter, danser of hardloper en je zult merken dat al deze sporten intiem afhankelijk zijn van de adem om focus, ritme en kracht te kanaliseren. Yoga heeft hier geen monopolie op.

Toch gaat de evangelisatie door. Als ik enthousiaste beoefenaars vertel dat yoga me angstig en prikkelbaar maakt, vertellen ze me meestal dat het antwoord meer yoga is. Stel je voor dat mensen op andere afkeer reageerden met een soortgelijk recept. Nooit van broccoli gehouden? Eet er elke dag een kop van totdat je het doet. Nooit verstand van wiskunde gehad? Word een ingenieur. Altijd een hekel aan hardlopen gehad? Gewoon meer rennen. De laatste keer dat ik een toegewijde yogi probeerde te vertellen dat hij meer moest rennen, trok ze haar wenkbrauwen naar me op en maakte een walgend geluid. ‘Rennen is niks voor mij’, zei ze, waarmee ze het gesprek beëindigde.

Ik heb yogabeoefenaars hun neus zien ophalen voor een verscheidenheid aan sporten, die ze afkeurden als te “strevend” of te “intensief”. Hoewel ik het ermee eens ben dat beweging waar mogelijk plezierig en ontspannend moet zijn, verwerp ik het idee dat yoga de enige manier is om dit te bereiken. Ik ben zeker getuige geweest van competitieve, strevende yoga (zie: bezwete man zonder shirt die handstanden doet in de beginnersles). En aan de andere kant van het spectrum heb ik CrossFit-fanaten met egoloos, verlicht gemak banden zien gooien.

Zoals met alles, is het niet wat je doet, maar hoe je het doet. Als je ergens van houdt en het met intuïtie, intentie en openheid gaat oefenen, kun je een gevoel van meditatieve flow vinden. Het maakt niet uit of dat ding Warrior 2 op een bergtop is of een deadlift van 300 pond in een groezelige garage. Er zijn duizend manieren om beweging te gebruiken om de geest te kalmeren. Er zijn duizend manieren om je spieren en je grenzen te strekken. Yoga is een manier. Maar het is niet de enige manier.

Wat ik wou dat er anders was geweest aan mijn yoga-ervaring

Ik ken precies één yogaleraar die expliciet erkent dat yoga slechts een van de vele manieren is om in beweging te mediteren. Een vriendin van mij geeft yogales in een plaatselijk recreatiecentrum waar ik af en toe naar toe ga, voornamelijk om haar te ondersteunen. Het kost maar negen dollar en de meeste deelnemers zijn ouder dan 65 jaar.

We proberen nieuwe dingen en we lachen veel. De lessen zijn eenvoudig, uitdagend en leuk. Ze doen zich niet anders voor dan ze zijn. Ik geniet van de kameraadschap, maar niet van de yoga. Soms vraag ik me echter af of ik me anders zou voelen als ik eerder in haar klas was voorgesteld.

Toen ik meer dan tien jaar geleden in therapie ging, ging de moeder van een vriend met me zitten en deelde wat advies. “Corey,” zei ze, “Het vinden van een goede therapeut is als het vinden van een beha: je moet een stijl vinden die je leuk vindt, het moet de juiste pasvorm hebben en het moet ondersteunend aanvoelen.”

Ik wou dat ik die begeleiding had gekregen als het op yoga aankwam. Zoveel instructeurs denken dat hun aanpak de beste is of verdedigen zichzelf als spirituele mentoren of alwetende goeroes. Maar de realiteit is dat het maar mensen zijn. En zoals alle mensen zijn ze extreem variabel en enorm feilbaar. Alleen omdat ze aan de voorkant van de kamer spreken, wil nog niet zeggen dat ze gelijk hebben – en betekent niet dat hun manier een weerspiegeling is van yoga als geheel. Ik wou dat ik dat eerder had geweten. Ik wou dat ik gewaarschuwd was om bewuster rond te shoppen voor een praktijk of studio die voor mij werkte.

Zoals het nu is, denk ik dat ik met mijn yoga-ervaring iets nog waardevollers heb meegekregen: een sterke kennis van wie ik ben en wat voor soort beweging ik nodig heb om gelukkig te zijn. Ik weet dat dat geen yoga is – in ieder geval niet technisch – en daar heb ik vrede mee. Ik kan alleen maar hopen dat mijn yogavrienden dat na verloop van tijd ook zullen zijn.

Over onze bijdrager

Corey Buhay is een freelance schrijver en redacteur gevestigd in Boulder, Colorado. Haar werk lees je onder andere in Backpacker, Climbing en Outside Online.

Recent Posts