Waarom het me niet meer kan schelen dat ik mijn tenen niet kan aanraken“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Als gymdocent houd ik me bezig met het afhandelen van verrassende opmerkingen. Zoals die keer dat ik de regels van badminton aan een klas uitlegde en een tweedeklasser vroeg of we ook ‘goodminton’ gingen spelen. Of die keer dat een derdeklasser de 400 meter rende en tussen zijn hijgende ademhaling door vroeg of hij naar de verpleegster mocht. “Ik ben pas acht en mijn hart voelt zo, zo oud,” legde hij uit.

Ik ben gewend om pittige antwoorden te bedenken die de gekheid met een beetje wijsheid matchen. Maar begin januari was ik echt stomverbaasd toen een student vroeg of ik een goed voornemen had voor het nieuwe jaar. Het was eerlijk gezegd niet in me opgekomen om er een te bedenken. Dus net als Steve Carrell in de scène uit Anchorman, keek ik de sportschool rond, wanhopig grijpend naar opvulling. We waren toevallig aan het strekken, dus antwoordde ik eigenzinnig dat mijn besluit was om mijn tenen aan te raken.

Het leek misschien een grap van een fysiotherapeut die ook yoga beoefent, maar de waarheid is dat ik nooit mijn tenen heb kunnen aanraken zonder mijn knieën te buigen. Telkens wanneer ik een klas door de Zonnegroet leidde en het tijd was voor Uttanasana (Standing Forward Bend), gaf ik mezelf als voorbeeld van hoe het eruit ziet om je handen niet plat op de grond te leggen.

Ik vond het niet erg om het voorbeeld te zijn. Maar toen mijn eigenzinnigheid vorm begon te krijgen in mijn hoofd, begon ik me een nieuwere, lenigere weg voorwaarts voor te stellen. Ik dacht dat een hernieuwde toewijding aan stretchen en mijn yogabeoefening me in staat zou stellen om de meest zeldzame resoluties te hebben: een die echt haalbaar is.

Dus verdubbelde ik de kracht van mijn Virabhadrasana 1 (Warrior 1 Pose), ik probeerde in Baddha Konasana (Bound Angle Pose) te zitten tijdens het lezen of kijken naar Netflix om mijn heupen te openen, en ik volgde het advies van Henry David Thoreau tijdens de ochtend stretchsessies met mijn studenten en ging vol vertrouwen in de richting van mijn dromen.

Ik had echter onbedoeld een publiek gecreëerd voor mijn vooruitgang – of mijn relatieve gebrek daaraan. Naarmate het semester vorderde en mijn studenten me zagen reiken naar die wiebelende uitsteeksels aan het andere uiteinde van mijn lichaam zonder de kloof te overbruggen, herinnerden ze me er constant aan dat ik deze benchmark nog niet had bereikt.

Het was gekmakend om zo dichtbij te zijn en toch niet waar ik wilde. Had het zin om deze Sisyfus-zoektocht voort te zetten? Was het tijd om te accepteren dat ik nooit zou kunnen concurreren met de domme stopverfachtige flexibiliteit van mijn studenten?

De plausibiliteit van het aanraken van mijn tenen

Dat was zes jaar geleden. Ik kan mijn tenen nog steeds niet aanraken. En het zit me nog steeds dwars. Mijn identiteit als lichamelijke opvoeder en yogabeoefenaar voelt soms gevaarlijk kwetsbaar, een kaartenhuis gebouwd op een enkel stuk dat ik niet kan doen. Ik ben pas 38 en mijn hamstrings voelen zo oud aan.

Als ik mijn resolutie niet kan bereiken, dacht ik dat ik misschien op zijn minst kon bevestigen dat mijn willekeurige resolutie niet zo belangrijk is als ik had gedacht. Dus nam ik contact op met David Behm, die letterlijk het boek over stretchen schreef. Behm, professor aan de School of Human Kinetics and Recreation van de Memorial University of Newfoundland, heeft zijn hele carrière onderzoek gedaan naar sportwetenschap en inspanningsfysiologie.

“Flexibiliteit is belangrijk”, zegt Behm. Op dat moment leek mijn kaartenhuis op instorten te staan. Maar hij ging door. “Iedereen heeft een functioneel bewegingsbereik rond een gewricht nodig, zodat ze activiteiten van het dagelijks leven kunnen uitvoeren, zoals iets van de vloer oppakken, naar beneden reiken om je schoenen te strikken of sokken aantrekken.”

Mijn humeur begon te verbeteren. Het hebben van een vierjarige en een eenjarige betekent dat ik constant iets of iemand van de vloer pluk en voorover buk om mijn eigen veters te strikken, evenals die op meerdere andere beentjes. Het is duidelijk dat mijn bewegingsbereik niets anders is dan in eigen land functioneel.

Toch moest ik weten hoe belangrijk het was om mijn tenen aan te raken. Ik vroeg Behm.

“Je tenen aanraken is een willekeurige mate van flexibiliteit”, zei hij, en gaf me de bevestiging die ik zocht. Het was niet precies zoals de tovenaar van Oz, maar misschien was er de erkenning dat de flexibiliteit van de geest die nodig was om tevreden te zijn al die tijd in mij zat. Toen ik vroeg (om een ​​vriend vragen) welk advies hij zou geven aan iemand die gefrustreerd is door het onvermogen om een ​​specifiek doel te bereiken, antwoordde hij: “Doorzettingsvermogen. Iedereen kan zijn flexibiliteit verbeteren als hij er consequent aan blijft werken.”

De gek maken van het bereiken van mijn doel

Het is goed om doelen te hebben. Ze stuwen ons tot actie. Ze creëren momentum waar voorheen traagheid was. In het jaar na dat voornemen werd mijn yogabeoefening consistenter. Mijn algemene rekspel veranderde van speels naar doelgericht.

Maar in plaats van vrolijk in de richting van mijn voeten te reiken, begon ik ernaar te verlangen ze vast te pakken. Je zou kunnen zeggen dat ik een beetje geobsedeerd raakte door mijn hamstrings die een elasticiteit bereikten die ze anders niet wisten.

Verlangen heeft de neiging om een ​​binair getal te creëren waarin men presteert of faalt. Ik ben ook een zenbeoefenaar met een paar decennia ervaring met het navigeren door deze spanning onder mijn riem, dus ik had me meer bewust moeten zijn van de val die ik voor mezelf had gezet.

Zoals bij veel benchmarks – een marathon lopen, 50 boeken lezen in een jaar of stoppen met rood vlees – kan het doel het drijfgas zijn. Maar zoals velen van ons op de harde manier hebben moeten uitzoeken, is het onze relatie met het doel dat er het meest toe doet.

Je kunt een marathon lopen, 50 boeken in een jaar doorploegen, rood vlees opgeven en nog steeds dezelfde doelgerichte mopperkont zijn waarmee je begon. Of je kunt 5 km rennen, 24 boeken lezen en hamburgers uitknippen en een radicale transformatie ondergaan.

Het proces kan zich op een spectrum ontvouwen. Zelfs een kleine gedragsverandering kan leiden tot een enorme verandering in ons persoonlijke traject. Het gaat niet om het doel zelf, maar om de oriëntatie op je proces en de veranderde perceptie die plaatsvindt als reactie op het doel.

De langste reis begint met een enkel stuk. Maar we moeten de ene voet naast de andere blijven zetten en ernaar blijven reiken. Als die reis naar het zuiden niet wordt gewaardeerd als een dynamische onderneming, waarom dan nog een doel stellen? Wie wil er eigenlijk zoveel tijd met zijn tenen doorbrengen?

Op dit moment blijven mijn tenen net zo ongrijpbaar als altijd. En daar ben ik oké mee. Misschien is het verstandiger om de willekeurige aard van mijn doel te erkennen en tegelijkertijd de volharding die het in mij opwekte te eren.

GERELATEERD: Meer dan een teenaanraking

Over onze bijdrager
Alex Tzelnic is een schrijver, gymleraar en Mindfulness-directeur en woont in Cambridge, Massachusetts. Hij heeft een MA in Mindfulness Studies van Lesley University en heeft geschreven over het snijvlak van onderwijs, mindfulness en beweging voor publicaties, waaronder Tricycle Magazine, Slate, The Daily Beast, En Omgekeerd. Je kunt hem vinden op sociale media @atz840.Recent Posts