Waarom de maancirkel een heropleving maakt“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

De kans is groot dat je iemand hebt horen praten over een maancirkel of een Instagram-bericht hebt gezien waarin een maancirkel wordt gepromoot. Misschien ben je zelfs verantwoordelijk voor ten minste één van de 4,6 miljoen weergaven op TikTok van video’s met de tag #mooncircle. Maancirkels hebben een momentje.

Maar de gewoonte om samen te komen om de vibraties van de maan te benutten, bestaat al duizenden jaren in verschillende culturen. Dus waarom zien we de laatste tijd precies een heropleving?

Jongeren op een strand bij zonsondergang die deelnemen aan een maancirkel
(Foto: Anchiy/Getty)

Waarom zien we meer maancirkels?

We kennen niet de exacte mystiek die de vroegste maancirkelbezoekers toeschreven aan de maanfasen. Maar we weten uit grotschilderingen dat onze voorouders de fasen van de maan in kaart brachten. En we weten dat ze met elkaar in een kring rond een vuur zaten, verhalen vertelden en naar de uitgestrektheid van de nachtelijke hemel keken. Hoewel wordt aangenomen dat deze oude bijeenkomsten individuen hebben geholpen om contact te maken met goddelijkheid, vrouwelijkheid te vieren en duidelijkheid te zoeken, kunnen deze effecten evenveel te maken hebben met het samenkomen in gemeenschap als het vereren van de maan.

De waarde van gemeenschap is goed gedocumenteerd. Maancirkels gaan nog een stap verder door ruimte te bieden voor het delen van verlangens, successen en worstelingen in een niet-oordelende ruimte. Dat gevoel van steun en minder alleen voelen in onze ervaring van mens-zijn kan ons helpen onze geest niet alleen open te stellen voor de helderheid van de maan, maar ook voor onverwachte antwoorden op alles wat we zoeken.

Dus wat zegt het over ons, als samenleving, dat maancirkels trending zijn op sociale media? Nadat we een wereldwijde pandemie hadden meegemaakt, ervoeren we gevoelens van vervreemding van onszelf en elkaar, wat leidde tot een grotere behoefte aan verbinding met anderen en met de natuur. Dat kan voor een deel onze terugkeer naar een tijdloos ritueel verklaren, gewijd aan het samenkomen met anderen, aarden in de natuur en het delen van onze intenties.

“Maancirkels zijn een plek om steun te geven en te ontvangen, terwijl je voor jezelf zorgt en loslaat wat je niet langer dient”, zegt Janae Bell, gecertificeerde yoga-instructeur, meditatie en maancirkelleraar. “Deelnemers merken dat ze zelfzorg kunnen bieden aan de tedere delen van zichzelf die gezien en gehoord willen worden.” Bell vindt dat hieraan in gemeenschap werken, in plaats van alleen, het proces vergemakkelijkt.

Vrienden nemen 's nachts buiten deel aan een maancirkel terwijl ze bij een vuurplaats zitten
(Foto: Vladimir Servan/Getty)

Wat is een maancirkel precies?

In de oudheid werden om verschillende redenen maancirkels gehouden. In inheemse culturen zouden vrouwen bijvoorbeeld cirkels bouwen met stenen om de overgang naar vrouwelijkheid fysiek te markeren. Het ritueel van het bouwen van een maancirkel was hun manier om deze mijlpaal te eren.

Hedendaagse maancirkels zien er een beetje anders uit. Het kunnen 20 mensen zijn die binnenshuis bij kaarslicht een dagboek schrijven of vier mensen die buiten mediteren bij een vuurplaats. De bijeenkomsten kunnen gestructureerd of informeel, somber of feestelijk zijn. Ze kunnen zelfs andere praktijken en rituelen bevatten, waaronder yoga en tarotkaartlezingen, om deelnemers te helpen een gevoel van zelfbewustzijn en saamhorigheid te krijgen.

“De vier belangrijkste onderdelen van mijn maancirkels zijn beweging, meditatie, journaling en ritueel”, zegt Bell. “We nemen een snelle yogastroom op om je te aarden en je voor te bereiden op een reis naar zelfontdekking door het bedenken, reflecteren en in een dagboek opnemen van aanwijzingen.”

Maancirkels kunnen een grondkracht bieden in een tijd waarin we ons geïsoleerd en overweldigd voelen, zelfs overgeleverd aan krachten die groter zijn dan wijzelf. “Wanneer mensen samenkomen en intenties creëren, wordt de energie op natuurlijke wijze versterkt”, zegt Lauren DeGolia, helderheidsadviseur en astroloog. Beschouw maancirkels als iets dat lijkt op rondhangen met een groep vrienden die u opbeurend vindt en u, indien nodig, helpt om verantwoordelijk te blijven.

Een mogelijk voordeel van het hebben van mensen om je heen is dat je je gevoelens in een veilige ruimte kunt ervaren en uiten en je minder alleen voelt, zegt DeGolia. Je kunt in stilte nadenken over je emoties, er een dagboek over schrijven en, als je je op je gemak voelt, ze naar de grotere groep brengen. “De verbinding tussen mensen op een maancirkel is van het grootste belang om u te helpen zich gezien en gevalideerd te voelen.”

Er is geen voorgeschreven volgorde van acties voor een maancirkel. In plaats daarvan hangt wat zich ontvouwt af van de fase van de maan en de persoon die de cirkel leidt.

Wanneer gebeuren maancirkels?

Net zoals de aantrekkingskracht van de maan onze getijden en het klimaat beïnvloedt, zo beïnvloedt het ook onze gedachten en gevoelens. Maancirkels vinden traditioneel plaats wanneer de maanenergie het meest intens is, namelijk tijdens nieuwe manen en volle manen.

Nieuwe manen voelen als een schone lei. De duisternis van de nieuwe maan, die overgaat in de nacht en aan het zicht wordt onttrokken, moedigt diepe reflectie aan, een toewijding om verandering aan te brengen en intenties te stellen rond wat we willen dat er gebeurt. Het wordt vaak een tijd genoemd om zaden te planten voor wat je met de tijd wilt laten ontstaan. Het wordt al duizenden jaren beschouwd als een kans op een nieuw begin.

De volle maan daarentegen werpt licht – zowel letterlijk als figuurlijk – op waar je je op moet concentreren. Het verlicht en onthult die dingen in je leven die anders misschien niet onderzocht zouden worden. Tijdens een volle maan zou je bijvoorbeeld tijd kunnen besteden aan het bijhouden van een dagboek over de redenen waarom je dankbaar bent.

Maancirkels die putten uit de energie van de volle maan, helpen ons verbinding te maken met wat we verlangen voor onze toekomst, zegt DeGolia. De volle maan brengt vooruitgang aan het licht, evenals gebieden waar je misschien consistenter moet zijn om je doelen te bereiken. Simpelweg meer geld wensen is bijvoorbeeld zinloos zonder concrete stappen te ondernemen om uw financiële situatie te veranderen.

De fasen van de maan kunnen krachtige emoties aan de oppervlakte brengen en een gelegenheid bieden om in te checken bij onze emoties. Ze kunnen ons in staat stellen om door angsten heen te werken en duidelijkheid te krijgen over hoe we willen dat onze toekomst eruit ziet. Samenkomen in aanwezigheid van anderen kan ons helpen deze emoties te verwerken in wat lange tijd als een heilige ruimte werd beschouwd.

Vrouw die bij kaarslicht een dagboek bijhoudt terwijl ze deelneemt aan een maancirkel
(Foto: Simon Bond/Getty)

Wat je kunt verwachten van een maancirkel

KJ Atlas, een adviserende astroloog in Los Angeles, reserveert 90 minuten voor het leiden van maancirkels op elke nieuwe maan. Ze begint met een les over de invloed van de nieuwe maan in het huidige sterrenbeeld en deelt tips voor het zetten van intenties rond dat thema.

“In april, bijvoorbeeld, kan een actiegerichte Ram-nieuwe maan je aanmoedigen om doelen te stellen die kracht en moed vereisen”, zegt Atlas. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een deel van je leven waarin je het gevoel hebt vast te zitten. Het kan zijn dat je niet tevreden bent met je werk en een carrièreswitch overweegt. Maar voordat u uw baan opzegt of hals over kop in een grad school-toepassing duikt, wilt u misschien nadenken over uw andere opties, inclusief hoe u opduikt in uw huidige situatie.

Vervolgens gaat ze over in een gerelateerde meditatie en biedt ze inzicht in de geboortehoroscopen van de deelnemers. Om reflectie te vergemakkelijken, geeft ze dagboekaanwijzingen voor het stellen van intenties en opent ze vervolgens de ruimte om te delen.

“Een maancirkel is een opzettelijke bijeenkomst”, zegt Atlas. “Als je je doelen in de wereld zet, is er schoonheid”, zegt ze, en ze legt uit dat het gemeenschapsaspect van maancirkels ons in staat stelt om het stellen van doelen van anderen te ondersteunen en een gevoel van verantwoordelijkheid over de onze te voelen.

Ondanks wat veel populaire memes suggereren, zullen de doelen die je stelt bij nieuwe maan zich niet noodzakelijkerwijs manifesteren in de twee weken voorafgaand aan de volgende volle maan. “Het is beter om doelen te stellen die zes maanden later samenkomen bij volle maan, wanneer die in hetzelfde teken staat als nieuwe maan”, zegt ze.

Maar er zijn effecten direct na een maancirkel. “Het kan een manier zijn om contact te maken met anderen”, zegt Atlas. “Naast het maken van nieuwe vrienden, kunnen deelnemers na elk evenement een dieper gevoel van eigenliefde, helderheid en bewustzijn verwachten.”

DeGolia moedigt aan om een ​​gevoel van nieuwsgierigheid naar een maancirkel te brengen. Dat vergroot op zijn beurt je bewustzijn en creëert een sterkere verbinding met jezelf, je intuïtie en je behoeften, evenals met de mensen om je heen. Er zit kracht in de ervaring je gezien, gehoord en begrepen te voelen. En jouw aanwezigheid inspireert anderen om een ​​soortgelijke ervaring te hebben.Recent Posts