Vraag de leraar: Kan ik yoga doen als ik in een rolstoel zit?Ask the Teacher is een advieskolom die leden van Yoga Journal rechtstreeks in contact brengt met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Stel hier uw vragen, of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Ik hoop dat je suggesties hebt voor het doen van rolstoelyoga.

—Jodi

We dachten dat dit een goede vraag was voor Rodrigo Souza. Hij is gevestigd in Zuid-Zweden en geeft virtueel adaptieve yoga en leidt yoga en mindfulness in kampen voor mensen die traumatische verwondingen hebben opgelopen. Souza geeft de voorkeur aan de term “adaptieve yoga” boven “rolstoelyoga”, omdat de eerste een breder scala aan studenten omvat die hiervan kunnen profiteren, maar mogelijk geen rolstoel nodig hebben of gebruiken.

Aanpassen aan een veranderend lichaam

Souza komt oorspronkelijk uit Brazilië en woonde in Londen, waar hij als DJ werkte voordat hij naar Zweden verhuisde. Hij was een klimmer en had een aantal jaren yoga beoefend voordat hij in 2014 een traumatische blessure opliep waardoor hij vanaf de borst verlamd raakte. Hij dook dieper in yoga om de fysieke en emotionele pijn van zijn blessure te verlichten.

Hij studeerde bij Matthew Sanford, die hij ‘de jedi van adaptieve yoga’ noemt. Sanford, die 13 was toen hij verlamd raakte na een auto-ongeluk, studeerde bij BKS Iyenger en leerde aanpassingen van alle asana-variaties. Tegenwoordig zijn er een aantal

Wat is adaptieve yoga?

Adaptieve yoga is een manier om yoga voor iedereen toegankelijker te maken, ongeacht vorm, mobiliteit of energieniveau. Het is yoga voor mensen met een dwarslaesie, multiple sclerose of Parkinson, of die een beroerte hebben gehad. Het is nuttig bij adaptieve yoga om een ​​specifieke leraar te vinden, speciaal voor de bevolking.

In plaats van alleen een flow in een klas te laten zien en iedereen hetzelfde te laten doen, werkt een adaptieve yogaleraar met je handicap en met je kunnen. Wij kijken naar wat u kunt doen.

Hoe is adaptieve yoga anders?

Naast het creëren van variaties van houdingen om unieke lichamen te accommoderen, creëren adaptieve yogadocenten variaties in sensaties, legt Souza uit. “We gaan werken met aardingssensaties. We gaan een meer meditatieve oefening maken. We zijn dus meer geïnteresseerd in de houdingservaring dan in de perfecte fysieke manifestatie van de houding.”

De lessen worden over het algemeen gegeven in kleine groepen – maximaal vijf of zes studenten – met mensen met dezelfde aandoening. Dat is erg belangrijk omdat adaptieve yogastudenten verschillende vaardigheden kunnen hebben, zegt Souza. “Ik ben bijvoorbeeld vanaf mijn borst verlamd. Als je iemand neemt die een beroerte heeft gehad, wordt hij of zij een hemiplegie. Ze zijn verlamd, maar ze zijn verlamd aan de linker- of rechterkant. Dus de asana-variaties die op mijn lichaam werken, zullen niet voor hen werken.

Deze groepen hebben ook sociale voordelen, zegt Souza. “Een handicap hebben is een heel eenzame ervaring. Als je omgaat met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, creëer je een natuurlijke band met hen.”

Waar moet je op letten bij adaptieve yogalessen?

Een niet-gehandicapt persoon zoekt naar hetzelfde wat iedereen zou zoeken in een yogales: een leraar die een gevoel van emotioneel, fysiek en psychologisch welzijn koestert. Wees bereid om verschillende klassen en verschillende leraren te zoeken om een ​​goede pasvorm te vinden. Er zijn veel aanbiedingen voor virtuele lessen.

Je kunt lessen volgen met mensen met verschillende vaardigheden in dezelfde ruimte, maar het wordt een grotere uitdaging voor de leraar, zegt Souza. Ze moeten ervoor zorgen dat de klas in dezelfde richting beweegt en ervoor zorgen dat iedereen erbij is. Het helpt om assistenten te hebben om voor elke persoon te zorgen.

Geestelijke gezondheidsvoordelen van adaptieve yoga

“Yoga leert je zelfcompassie; het leert je zelfacceptatie”, zegt Souza. Hij zegt dat yoga hem heeft geholpen om “verliefd te zijn op” [his] gebroken lichaam en het te accepteren zoals het is.” Hij vindt dat iedereen, ook mensen met een handicap, toegang moet hebben tot yoga en deze moet kunnen beoefenen.

Hij noemde zijn virtuele yogastudio Allihopa, zijn favoriete Zweedse woord. Hij zegt dat dat zich vertaalt naar “iedereen, alle mensen, samen, met elkaar, met elkaar.” Het is een term die aansluit bij de principes van yoga en bij de missie van zijn werk: “yoga toegankelijk maken voor iedereen, voor iedereen, allemaal samen, met elkaar.”

Adaptieve yogabronnen

Als je adaptieve yogalessen wilt volgen of meer wilt weten over het lesgeven in adaptieve yoga, zijn hier enkele bronnen:

  • Via Allihopa Yoga biedt Rodrigo Souza virtuele lessen op een glijdende schaal, evenals een workshop voor yogadocenten.
  • Matthew Sanford biedt lessen en workshops aan via mindbodysolutions.org. Je kunt ook video’s vinden op het YouTube-kanaal van Mindbody Solutions, ‘The Hub’.
  • Lezen Adaptieve yoga door yogaleraar en internist Ingrid Yang, MD. Ze geeft ook adaptieve yogalessen en geeft virtuele en on-site lerarenopleidingen.
  • Accessible Yoga biedt lessen, workshops en lerarenopleidingen aan alle gemarginaliseerde mensen, inclusief mensen die rolstoelen gebruiken of andere lichamelijke beperkingen hebben. Oprichter Jivana Heyman schreef ook Accessible Yoga: Poses and Practices for Every Body

Heb je een vraag over uitlijning in een bepaalde yogahouding? Wil je een aspect van yogafilosofie beter begrijpen? Heb je advies nodig over hoe je een uitdagende situatie in je klas kunt aanpakken? Dien hier uw vragen in of stuur een e-mail naar asktheteacher@yogajournal.com, en we kunnen deze in een volgende column beantwoorden.Recent Posts