Vraag de leraar: Kan ik yoga beoefenen voor pijnverlichting?Ask the Teacher is een advieskolom die leden van Yoga Journal rechtstreeks in contact brengt met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Stel hier uw vragen, of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Ik heb last van chronische pijn. Kan ik yoga gebruiken voor pijnverlichting? Ik wil mijn situatie niet erger maken.

Absoluut, volgens Kelly McGonigal, PhD, de auteur van Yoga voor pijnverlichting. Ze is een bekende yoga- en bewegingsleraar en gezondheidspsycholoog aan de Stanford University. Ze heeft niet alleen onderzoek gedaan naar en geschreven over pijn, maar ze kent het ook uit de eerste hand: Anderling had vele jaren dagelijks, slopende hoofdpijn. Niets leek te helpen.

“Mijn deur naar opluchting kwam eerst door mindfulness-meditatie”, zegt ze in een YJ-interview. “Ik volgde een cursus voor mensen met chronische pijn en leerde een geheel nieuwe manier om met sensatie om te gaan.”

Wat zijn verschillende soorten pijn?

Hoewel elke persoon pijn anders kan ervaren, kennen we allemaal pijn wanneer we het voelen. Maar alle pijn is ook niet hetzelfde. Acute pijn kan het gevolg zijn van een verwonding of ziekte, maar verdwijnt over het algemeen nadat de aandoening is behandeld – met medicatie, een operatie of een andere ingreep – of wanneer deze op zijn beloop is. Zelfs als je veel acute pijn hebt, kun je verwachten dat het einde in zicht is.

Chronische pijn nestelt zich en is terughoudend om de greep ervan te verlichten. Het is complexer en het reageert niet op dezelfde manier op de behandeling, zegt McGonigal. “Het wordt sterker beïnvloed door stress, gedachten en emoties. En de pijn weerspiegelt niet noodzakelijk een enkel identificeerbaar ‘probleem’ in het lichaam, zoals een gecomprimeerde schijf of een infectie’, zegt ze. Het kan uw hele lichaam betreffen: spieren, zenuwen, hormonen en hersenen.

Pijnonderzoek ondersteunt het idee dat pijn een toestand van geest en lichaam is. Om deze reden is het genezen van chronische pijn “meestal een meer geleidelijk proces dat een holistische benadering vereist, inclusief geneeskunde, sociale ondersteuning en geest-lichaam of psychologische benaderingen”, zegt ze.

Yoga voor pijnverlichting

Naarmate het onderzoek naar de relatie tussen yoga en pijn voortduurt, geven onderzoeken aan dat je pijnverlichting kunt krijgen door te ademen, te ontspannen, te mediteren of te bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van yoga-asana’s invloed heeft op lage rugpijn, nekpijn en artritis. Hoewel yogahoudingen bijvoorbeeld kunnen helpen bij het verlichten van spierspanning in je rug of beklemming in je schouders, kan de ware kracht ervan liggen in de impact ervan op je neurobiologie.

Sommige onderzoeken suggereren dat mensen die yoga beoefenen meer grijze stof hebben in hersengebieden die verband houden met pijntolerantie. Hoe langer je yogasessies, hoe groter het voordeel. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, reageren de hersenen anders op meditatie dan op yoga dan op andere vormen van pijnverlichting, wat suggereert dat het gebruik van zowel mindfulness-oefeningen als medische behandelingen kan samenwerken voor een effectievere pijnbeheersing.

“Behandeling omvat vaak een geïndividualiseerde benadering die zowel farmacologische therapieën (geneesmiddelen op recept, analgetica en NSAID’s) als niet-farmacologische interventies zoals lichaamsbeweging, spierkrachttraining, cognitieve gedragstherapie, bewegings-/lichaamsbewustzijnspraktijken, massage, acupunctuur en balneotherapie”, aldus een rapport van het National Center for Complementary and Integrative Health.

Met betrekking tot het gevoel van pijn

Door een specifiek bewuste benadering te volgen, leerde Anderling om de pijn aan te pakken in plaats van ertegen te vechten.

“Ik heb geleerd hoe ik me op mijn ademhaling moet concentreren en gevoelens kan voelen zonder ze te weerstaan. Ik herinner me de eerste keer dat ik adembewustzijn probeerde tijdens een episode van hevige pijn, en het hielp, “zegt McGonigal. “De pijn was zo intens geweest, en toch had ik tegelijkertijd de ervaring dat het oké was, dat ik oké was en dat ik het aankon.”

Ze begon ‘mindfulness acceptatie van sensaties’ toe te passen op haar yogabeoefening. Dit betekent dat je goed moet letten op wat je voelt in elke pose, niet alleen op de vorm die je lichaam aan het maken is. In plaats van je te concentreren op wat het lichaam doet, of welke vorm je aan het maken bent, concentreer je je op het opmerken hoe je je voelt in de pose.

“Het beoefenen van mindful yoga was buitengewoon nuttig, omdat de houdingen zoveel intense sensaties creëerden. Het was een perfecte manier om een ​​nieuwe manier te leren om met ongemak om te gaan”, zegt ze. Nadat ze deze technieken in haar praktijk had opgenomen, verminderde haar pijn in frequentie en ernst.

“De pijn is niet weg; het is gewoon een heel andere ervaring geweest. Het heeft geen vat op mij, mijn emoties en wat ik kan doen”, zegt ze.

Al je hulpmiddelen gebruiken voor pijnverlichting

Het aanpakken van pijn “betrekt elk mogelijk hulpmiddel van yoga, inclusief ademhaling, ontspanning, beweging, meditatie, filosofie en zelfreflectie”, zegt McGonigal.

“Het erkent dat de genezende kracht van yoga voortkomt uit het vermogen om de manier waarop je ademt en beweegt te veranderen, ja, maar ook hoe je je voelt, denkt en je verhoudt tot jezelf en pijn”, zegt ze. “Mensen met pijn voelen zich vaak verraden door hun lichaam, en dat gold zeker voor mij. Yoga kan je helpen het vertrouwen in je lichaam te herstellen en te leren luisteren naar je lichaam.”


Heb je een vraag over uitlijning in een bepaalde yogahouding? Wil je een aspect van yogafilosofie beter begrijpen? Heb je advies nodig over hoe je een uitdagende situatie in je klas kunt aanpakken? Dien hier uw vragen in of stuur een e-mail naar asktheteacher@yogajournal.com, en we kunnen deze in een volgende column beantwoorden.

Recent Posts