Vraag de leraar: is yoga goed voor de gezondheid van de nieren?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Ask the Teacher is een adviesrubriek die Yoga Journal-leden rechtstreeks verbindt met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Dien hier uw vragen in of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Welke yogahoudingen ondersteunen gezonde nieren?
—Kathy in Lucas, Texas

Yogaliefhebbers zien de beoefening vaak als een oplossing voor veel gezondheidsproblemen – en in feite kan yoga een directe invloed hebben op specifieke aandoeningen zoals rugpijn, symptomen van de menopauze en hypertensie. Maar soms is het effect van yoga subtieler. Dat kan het geval zijn met yoga voor de gezondheid van de nieren.

Uw nieren, een paar vuistgrote organen onder de ribbenkast en aan weerszijden van de wervelkolom, regelen een aantal vitale functies, waaronder het verwijderen van afval en vocht, het produceren van rode bloedcellen, het helpen reguleren van de bloeddruk en het filteren van het bloed .

“Gezonde nieren filteren elke minuut ongeveer een half kopje bloed, verwijderen afvalstoffen en extra water om urine te maken”, aldus het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. “Je nieren verwijderen ook zuur dat door de cellen van je lichaam wordt geproduceerd en handhaven een gezonde balans van water, zouten en mineralen – zoals natrium, calcium, fosfor en kalium – in je bloed. Zonder dit evenwicht werken zenuwen, spieren en andere weefsels in uw lichaam mogelijk niet normaal.

De diagnose van chronische nierziekte (CKD) betekent dat de nieren afval niet effectief kunnen filteren. De nierfunctie wordt ook beïnvloed door nierstenen, cysten, infecties of andere verwondingen.

Yoga en nieronderzoek

De impact van yoga op de gezondheid van de nieren kan indirect zijn. Kinjal Patel, MD, een in Los Angeles gevestigde nierspecialist die ook een geregistreerde yogaleraar is, zegt dat studies aantonen dat yoga helpt bij het verlichten van aandoeningen die kunnen leiden tot nieraandoeningen.

“Dus wat zijn de meest voorkomende risicofactoren voor [kidney diseases]? Diabetes, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid’, zegt ze. “Al die dingen die we weten, worden positief beïnvloed door yoga te beoefenen of door te werken aan het ontwikkelen van yogatools in je leven.”

Een studie gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor yoga, ondersteunt deze stelling. Onderzoekers vroegen de deelnemers om zes maanden lang vijf dagen per week yoga te beoefenen. Het regime omvatte asana’s, pranayama en oefeningen om stress te verminderen. De resultaten: de yogagroep vertoonde een verbeterde nierfunctie en verminderde behoefte aan dialyse. Hun bloeddruk was lager en ze rapporteerden een betere algehele kwaliteit van leven. De controlegroep had een hogere bloeddruk en een lagere nierfunctie.

Weer een studie binnen Journal of nefrologie en therapieën citeert studies die een “sterke associatie van oxidatieve stress, chronische ontsteking en psychologische stress met CKD vonden.” Het beheersen van fysieke en mentale stress en ontstekingen kan het behandelresultaat bij CKD beïnvloeden.

Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van yogabeoefening. Maar het positieve effect van yoga op diabetes en hypertensie – oorzaken van nierziekte – suggereert dat het een positieve invloed zou kunnen hebben op CKD, zeggen experts.

Yoga voor de gezondheid van de nieren

Marcel van de Vis Heil, gevestigd in Amsterdam, is yogadocent en acupuncturist. Door zijn ervaring met Traditionele Chinese Geneeskunde ziet hij nieren als meer dan organen. In TCG zijn het energiecentra of meridianen. Nierenergie kan worden afgevoerd door angst of stress, zegt hij. Dat is waar yoga om de hoek komt kijken.

Vanwege de locatie van de nieren zullen asana’s die de rug helpen ook de nieren helpen, zegt van de Vis Heil. Hij beveelt voorwaartse buigingen aan om de spieren en het bindweefsel in de onderrug en rond de nieren te versterken. Deze houdingen openen ook energiemeridianen die belangrijk zijn voor de nieren. Hij zegt dat Yin Yoga, ontwikkeld door zijn leraar Paul Grilley, vooral nuttig kan zijn omdat de oefening, waarbij houdingen minstens twee minuten worden aangehouden, een diepe rek mogelijk maakt.

“Ik zou zeggen een meer passieve voorwaartse buiging … want dat is het strekken van de fascia in de lagere middenrug, en dat is het strekken van de fascia voor en achter de nieren”, legt hij uit. Hij beveelt ook wendingen aan in Yin Yoga, zoals Twisted Deer, omdat ze een passieve rek bieden voor de onder- en middenrug.

Voordelen van een gezonde levensstijl en een zelfverzekerde houding

Van de Vis Heil is ervan overtuigd dat yoga alleen geen garantie is voor gezonde nieren. Een gezonde levensstijl is ook belangrijk.

“Yoga kan eigenlijk heel veel goede dingen voor het lichaam doen. Maar vooral voor de nieren moet je meer doen. Als iemand niet voor zichzelf zorgt… kun je veel aan yoga doen, maar daar heb je waarschijnlijk niets aan’, zegt hij.

Patel zegt dat het belangrijk is dat patiënten zich aan hun zorgregime houden. Ze zegt dat yoga het welzijn en het zelfvertrouwen bevordert – emotionele voordelen die bijdragen aan een betere therapietrouw van de patiënt.

“Het is echt stressvol en emotioneel belastend om een ​​diagnose als chronische nierziekte te hebben”, zegt ze. “Als yoga zelfs maar helpt om dat te verbeteren, dan is dat een overvloed aan goeds dat we niet kunnen doen met de peptalk die we op kantoor geven.”


Afi Scruggs is een freelanceschrijver uit een buitenwijk van Cleveland.

Recent Posts