Vraag de leraar: ik heb placenta previa. Kan ik yoga beoefenen?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Ask the Teacher is een advieskolom die verbindt Yoga Journaal leden rechtstreeks met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Stel hier uw vragen, of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Heb je tips voor het beoefenen van yoga als je prenatale placenta previa hebt?

—Sandy in Silverdale, Washington

Het kan gemakkelijk zijn om placenta previa over het hoofd te zien, omdat u mogelijk geen symptomen ervaart. De aandoening wordt alleen gedetecteerd tijdens een prenataal onderzoek. Maar het is er een die vereist dat je voorzichtig bent met hoe je je yogabeoefening benadert.

Wat is Prenatale Placenta Previa?

De placenta ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap om je baby van zuurstof en voeding te voorzien en om afvalstoffen te verwijderen. Meestal hecht het orgel zich aan de boven- of zijkant van uw baarmoeder. In placenta previa hecht het zich echter lager in de baarmoeder, waar het de baarmoederhals of de opening van de baarmoeder gedeeltelijk of volledig kan bedekken, volgens de Mayo Clinic.

Omdat uw baarmoeder groeit naarmate de baby zich ontwikkelt, kan de aandoening zichzelf corrigeren. Als dit echter niet het geval is, kan het bloedingen veroorzaken tijdens de zwangerschap of tijdens en na de bevalling. Placenta previa is een belangrijke risicofactor voor postpartumbloedingen en kan leiden tot ernstige of zelfs fatale gevolgen voor moeder en kind. Om die reden, als uw prenatale onderzoek placenta previa aangeeft, zullen uw artsen waarschijnlijk voorstellen om uw baby per C-sectie af te leveren om te voorkomen dat u een potentieel gevaarlijke vaginale bevalling probeert.

Maar wat betekent dat voor je yogabeoefening?

Als je placenta previa hebt, is de kans groot dat je yoga niet hoeft op te geven, maar je moet wel voorzichtig zijn met je beoefening.

Neem eerst contact op met uw zorgverlener, zegt Caitlin Harwood, een yogaleraar, doula en bevallingsopvoeder die al meer dan 10 jaar prenatale yoga doceert in de regio Cleveland, Ohio.

“Yogarichtlijnen zijn nooit bedoeld om advies van een zorgverlener te vervangen”, zegt Harwood. “Mensen moeten altijd de aanbevelingen van hun provider opvolgen.” Ze stellen voor dat u uw provider om specifieke richtlijnen vraagt. Leer meer over de ernst van je aandoening en welk bewegingsniveau veilig is – deel die aanbevelingen vervolgens met je yogaleraar.

Wat zijn richtlijnen voor het beoefenen van yoga met placenta previa?

Mensen met placenta previa kunnen op bekkenrust worden geplaatst, wat betekent dat ze soorten bewegingen moeten vermijden die contracties kunnen veroorzaken. Dat betekent niet springen en geen buikcompressies, zegt Harwood. Hot yoga is ook gecontra-indiceerd. Deze worden in ieder geval over het algemeen vermeden in prenatale yogalessen.

Een beoefenaar met prenatale placenta previa zou ook asana’s vermijden die een diepe bekkenopening veroorzaken. “We willen volledig hurken vermijden”, zegt Harwood. Dat betekent het overslaan van Malasana (Garland Pose), Goddess Pose, of een houding die een squat ter voorbereiding vereist, zoals Bakasana (Crane (Crow) Pose).

Je zou ook de afstand tussen de benen verkleinen in poses die je normaal gesproken vragen om een ​​brede houding aan te nemen. “Als je aan zoiets als de Warrior-serie denkt, verklein je op dat moment de afstand tussen de voeten, omdat we niet willen dat de bekkenopening te breed is”, zegt Harwood.

Dit geldt ook voor poses zoals Hanumanasana (Aap Pose), Urdhva Prasarita Eka Padasana (Staande Splits), Utthita Parsvakonasana (Extended Side-Angle Pose), Trikonasana (Triangle Pose), Prasarita Padottanasana (Wide-Legged Standing Forward Bend), Upavistha Konasana (voorwaartse buiging met wijde benen) of Baddha Konasana (gebonden hoek)

Het beoefenen van stoelyoga kan een veiligere optie zijn, omdat je lichaam volledig wordt ondersteund door de zitting.

Oefen de andere ledematen van yoga

Onthoud dat yoga meer is dan alleen een fysieke oefening. Onderzoekers in India publiceerden een studie in Advances in Preventive Medicine die suggereert dat yoga-ademhaling, ontspanning en visualisatie-oefeningen gunstig kunnen zijn voor risicovolle zwangerschappen. De prenatale yogastudenten van Harwood zeggen dat ze het meeste baat hebben bij pranayama.

“Ik raad mensen vaak aan om partnerademhalingsoefeningen te doen: rug aan rug zitten met je partner en gewoon hun adem tegen je adem voelen”, zeggen ze. “En dan misschien de overgang van dat naar wat ujjayi, wat oceaanademhaling.” Vermijd pranayama-technieken waarbij maagsamentrekkingen betrokken zijn, zoals Kapalabhati Pranayama (Skull Shining Breath).

Harwood zegt dat ademwerk ook een nuttige voorbereiding is op een keizersnede, omdat de ouder twee belangrijke procedures tegelijkertijd ondergaat – die beide stressvol kunnen zijn voor lichaam en geest. “Een keizersnede is niet alleen een bevalling, het is ook een grote buikoperatie”, zeggen ze. ‘Je navigeert door beide dingen samen. En het is veel.”

Ademhalingsoefeningen kunnen voordelen hebben voor u en de baby. “Na ongeveer 22 weken kunnen baby’s dat horen [breathing]’, zegt Harwood. “Ze kunnen die vibratie voelen.”


Afi-Odelia Scruggs is een bekroonde multimediajournalist, auteur en maker van inhoud. Haar werk is verschenen in de bewaker, De Washington Post, VS vandaag en vele andere mediakanalen.

Recent Posts