Vraag de leraar: diep ademhalen maakt me in paniek. Wat kan ik doen?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Ask the Teacher is een advieszuil die verbindt Yoga-dagboek leden rechtstreeks met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Dien hier uw vragen in of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Ik heb moeite met mijn ademhalingsoefening. Wanneer mij wordt gevraagd mijn adem te kalmeren of gewoon te observeren, registreert mijn geest precies het tegenovergestelde. Ik krijg paniekaanvallen en begin te stikken. Ik begrijp dat ademhaling de kern is van yogabeoefening. Hoe kom ik van deze mentale weerstand af?

—Denise L., Toronto

Ademen is onze meest intieme bondgenoot. Het is altijd bij ons, of we ons nu geagiteerd of op ons gemak voelen. Yoga en meditatie suggereren dat we ons concentreren op de adem als anker omdat het altijd nu gebeurt. We kunnen niet ademen voor gisteren; we kunnen niet voorspellen hoe we over een uur zullen ademen. Pas nu kunnen we bij de adem zijn. Als zodanig is adem een ​​doorgang naar intiem zijn met elk moment zoals het is.

Ga naar de kern van het probleem

Het probleem kan zijn oorsprong vinden in uw eigen geschiedenis – in een of andere zelfevaluatie of zelfvertrouwen. We kunnen patronen waarvan we ons niet bewust zijn niet transcenderen, en we kunnen ons niet bewust worden van datgene waar we niet voor openstaan.

De eerste stap is dus simpelweg om dit patroon te erkennen wanneer het zich voordoet. Als je de instructie hoort om naar de adem te kijken, verwar je misschien de methode kijken met de resultaat van kijken, waarvan je mag aannemen dat het betekent dat je kalm zult zijn. Leg er in plaats daarvan getuigenis van af zoals het is, zonder te wensen dat het anders was. Accepteer de naakte waarheid van wat er gebeurt.

Richt vervolgens je aandacht op de fysieke gewaarwordingen die bij je opkomen terwijl je probeert bij de ademhaling te blijven. Laat het gevoel los dat je overal succesvol in moet zijn, zelfs in ademen. Probeer je in plaats daarvan bewust te zijn van wat de ervaring op dit moment is, zoals beklemming op de borst, oppervlakkige of korte ademhaling, onbehagen of angst. Probeer je niet af te keren van de ervaring, deze niet te veranderen of te negeren.

Leer op jezelf te vertrouwen

Bewustzijn heeft zijn eigen vitaliteit. Terwijl we yoga beoefenen, leren we onze eigen ervaring te vertrouwen. We leren accepteren wat er ook gebeurt, en begrijpen dat we lijden ervaren als we denken dat iets anders zou moeten zijn dan het is. Wanneer we de innerlijke stem beginnen te geloven die ons dat vertelt, slaan angst en paniek toe. Maar mindfulness kan ons perspectief veranderen en ons in staat stellen uitdagende emotionele patronen los te laten door ze te doorlopen, in plaats van ermee te vechten of ze niet toe te staan.

Als je je begrip van je ervaring wilt verdiepen, raad ik je aan een therapeut met een mindfulness-achtergrond te bezoeken.

Dit artikel is bijgewerkt. Het verscheen oorspronkelijk op 28 augustus 2007.


Sarah Powers is de mede-oprichter van het Insight Yoga Institute en de auteur van Insight Yoga en Lit from Within, waarin yoga, boeddhisme, taoïsme en transpersoonlijke psychologie met elkaar verweven zijn. Sarah begon halverwege de jaren 80 yoga te geven en tegenwoordig combineert haar yogastijl Yin-sequencing met een op afstemming gebaseerde langzame stroom. Sarah heeft alle niveaus van de interne familiesysteemtherapie-training voltooid, evenals training in de vipashyana-, tantrische en dzogchen-praktijken van het boeddhisme. Ga voor meer informatie naar www.sarahpowers.com.


Heb je een vraag over afstemming in een bepaalde yogahouding? Wil je een aspect van de yogafilosofie beter begrijpen? Heb je advies nodig over hoe je een uitdagende situatie in je klas aanpakt? Dien hier uw vragen in of stuur ons een e-mail op asktheteacher@yogajournal.com, en misschien beantwoorden we deze in een volgende column.

Recent Posts