Vraag de leraar: ben ik klaar om hoofdstand te proberen?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Ask the Teacher is een adviesrubriek die Yoga Journal-leden rechtstreeks verbindt met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Dien hier uw vragen in of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Ik ben bang dat Headstand mijn nek pijn zal doen. Wanneer ben ik klaar om het voor de eerste keer te proberen?

In de afgelopen jaren hebben een toenemend aantal yogadocenten zich in conflict gevoeld over de beoefening van Hoofdstand, of Sirsasana, en hebben stilletjes afgezien van het onderwijzen ervan in groepsyogalessen. Ander leraren benadrukken dat Headstand een essentiële en traditionele houding is die studenten uitdaagt om angsten onder ogen te zien, kracht van het bovenlichaam creëren, focus verbeteren en lichaamsbewustzijn vergemakkelijken. Iyengar yoga-oprichter BKS Iyengar beschreef Headstand als de “koning van alle yogahoudingen” en het gerucht ging dat hij 30 minuten per keer in de inversie zou blijven.

Maar de houding is niet zonder risico’s. Zelfs beoefende yogastudenten kunnen onbewust druk uitoefenen op de cervicale wervelkolom als ze de kracht en uitlijning van het bovenlichaam missen om de juiste uitlijning te behouden, waardoor de kans op letsel toeneemt. De in San Francisco gevestigde yogalerares Jenny Clise geeft zelden Headstand in een groepsles en leert studenten slechts af en toe hoe ze in de inversie kunnen komen in workshops of privélessen.

Het vermogen om hoofdstand of welke houding dan ook veilig te oefenen, hangt af van de persoon die het beoefent. Om die reden is het het veiligst om een ​​ervaren yogaleraar te raadplegen die bekend is met je beoefening voordat je het de eerste keer probeert, legt Clise uit. Je leraar kan suggesties doen voor specifieke voorbereidende houdingen die je lichaam en balans helpen versterken voordat je het oefent.

Yogaleraar Annie Carpenter suggereert dat voordat je de hoofdstand voor de eerste keer probeert, “je in staat moet zijn om de naar beneden gerichte hond, de wijdbeens voorwaartse buiging, de onderarmplank en de dolfijn elk enkele minuten vast te houden.” Deze houdingen vereisen allemaal vergelijkbare kracht en uitlijning, zoals het ondersteunen van externe schouderrotatie, zoals Headstand, legt Carpenter uit.

Als de tijd daar is, onthoud dan dat ondersteboven zijn ongelooflijk desoriënterend is en dat zelfs elementaire signalen verwarrend kunnen worden, dus het is ‘het veiligst om je eerste paar (honderden) Hoofdstanden onder nauwlettend toezicht van je leraar’, zegt Clise.

Wanneer jij en je leraar besluiten dat je er klaar voor bent om het alleen te oefenen, kun je beginnen om in de basisvorm te komen door met één voet stevig tegen de muur te drukken of door jezelf in een deuropening te plaatsen, wat een structurele ondersteuning voor je mogelijk maakt. om langzaam je weg naar de inversie te lopen. Later kun je binnenkomen door te beginnen in Dolphin Pose en dan met je voeten naar voren te lopen totdat je heupen boven je schouders zijn gestapeld. Trap jezelf nooit in Headstand.

Om jezelf te beschermen, raadt Carpenter aan om de spieren van je schouderbladen tot aan je vingers te verlengen om te voorkomen dat er gewicht in je nek komt te staan, om je ribben niet naar voren te laten steken en om een drishti, of gerichte blik, op de muur recht achter je om te helpen met het evenwicht. Denk aan Tadasana (berghouding), maar dan omgekeerd. Na het oefenen van Headstand, stelt Carpenter voor om te nemen Pose van het kind gevolgd door Neerwaartse hond om rug- en nekspanning los te laten.

Voor sommigen van ons is Headstand misschien nooit een geschikte houding voor ons lichaam om te oefenen, inclusief iemand met cervicale schijf- en oogproblemen, hartproblemen en hoge of extreem lage bloeddruk, zegt Carpenter. Jij kan oefen onderarmplank als alternatief voor hoofdstand als je je schouders en kern wilt versterken.

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 23 maart 2015.

Heb je een vraag over afstemming in een bepaalde yogahouding? Wil je een aspect van de yogafilosofie beter begrijpen? Heb je advies nodig over hoe je een uitdagende situatie in je klas aanpakt? Stel hier uw vragen of e-mail ons op asktheteacher@yogajournal.com, en we kunnen het in een volgende column beantwoorden.

Recent Posts