Vraag de leerkracht: “Mijn leerling voelt zich duizelig. Moet ze bij mij in de klas blijven?”Ask the Teacher is een advieskolom die leden van Yoga Journal rechtstreeks in contact brengt met ons team van deskundige yogadocenten. Om de week beantwoorden we een vraag van onze lezers. Stel hier uw vragen, of stuur ons een bericht op asktheteacher@yogajournal.com.


Geef suggesties voor het werken met een yogastudent met hoogtevrees, hoe om te gaan met hun deelname, en kunnen we oefeningen doen die lijken op de Epley-manoeuvre om te helpen?
—Nancy in Greensboro, NC

We wendden ons voor advies tot noodarts Amy C Sedgwick, MD, E-RYT. Naast haar board-gecertificeerd in Emergency Medicine, heeft ze ook uitgebreide training in acupunctuur, myofasciale technieken, yoga en meditatie. In haar werk met spoedeisende zorgpatiënten en in haar privépraktijk Medicine Within, past ze haar kennis van complementaire, alternatieve en westerse geneeskunde toe voor een holistische benadering van welzijn. Ze is de oprichter van Riverbend Yoga and Meditation Studio in Yarmouth, Maine en een senior docent bij Yoga Medicine.

Vanuit het oogpunt van spoedeisende geneeskunde is duizeligheid een van onze meer uitdagende klachten om te evalueren en te behandelen, omdat het iets heel goedaardigs of iets verschrikkelijks kan zijn. Als arts is het moeilijk om een ​​nauwkeurige diagnose te stellen zonder een reeks tests uit te kunnen voeren. En als yogaleraren valt het volledig buiten onze praktijk om de oorzaak van duizeligheid te diagnosticeren of te definiëren. Zelfs voor mij – een arts, acupuncturist en yogaleraar – is het ongelooflijk uitdagend om dat tijdens de les te laten gebeuren.

Als een leerling zegt: “Ik voel me echt duizelig”, moet je buitengewoon voorzichtig zijn met die persoon. Ik zou ze waarschijnlijk laten stoppen met oefenen. Overweeg om ze gewoon te vragen langzaam te ademen en te rusten in een zittende of buikligging.

Je kunt de student aanbevelen om op acupressuurpunten te drukken om te helpen bij het rusten en herstellen. Ik heb gemerkt dat het stimuleren van het Nier 1-punt erg nuttig is. Het is net onder de vlezige heuvel van de grote teen aan het begin van de voetboog, waar een divot ontstaat als je een handdoek met je voet zou oppakken. Door op dat punt te masseren of erop te drukken, wordt de nier-qi versterkt.

Ik zou niet aanraden om dingen als de Epley-manoeuvre te doen. (Dit is een oefening die helpt bij het corrigeren van een bepaald type duizeligheid, door calciumkristallen uit de halfcirkelvormige kanalen in uw oren te verplaatsen. Het kan thuis worden gedaan, maar is ontworpen om te worden gedaan onder toezicht van een gezondheidswerker.) Zodra u het vraagt iemand om dat te doen, hebt u in wezen een “diagnose” gesteld en start u een behandeling op basis van uw diagnose. Overweeg om ze gewoon te vragen langzaam te ademen en te rusten in een zittende of liggende positie.

De leraar is er om de yogales te faciliteren, niet om medische beoordelingen te maken, zelfs als de leraar een arts is. Zoveel yogadocenten vinden dat ze moeten proberen zo goed mogelijk te helpen. Maar nogmaals, pas op dat u niet probeert te diagnosticeren en te behandelen. Dat valt buiten je werkterrein. Stel in plaats daarvan voor dat ze worden beoordeeld door een medische zorgverlener. Bel indien nodig een ambulance of bied aan om een ​​vriend te bellen om hen te helpen medische zorg te krijgen.

– zoals verteld aan K. Anoa Monsho


Heb je een vraag over uitlijning in een bepaalde yogahouding? Wil je een aspect van yogafilosofie beter begrijpen? Heb je advies nodig over hoe je een uitdagende situatie in je klas kunt aanpakken? Dien hier uw vragen in of stuur een e-mail naar asktheteacher@yogajournal.com, en we kunnen deze in een volgende column beantwoorden.

Recent Posts