Voormalig tennisprof Boris Becker volgt en geeft yoga in de gevangenis“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Tennisfenomeen Boris Becker “instrueert medegevangenen” in een “speciale vorm van yoga en meditatie”, volgens een artikel gepubliceerd in de Duitse tabloid Bild eerder deze week.

In april werd Becker veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenisstraf wegens het niet openbaar maken van activa met betrekking tot zijn faillissement van 2017. Hij zit momenteel in de Huntercombe Prison, op minder dan een uur rijden van Wimbledon Stadium.

“Als sportman kent hij maar al te goed de hoogte- en dieptepunten van overwinningen en nederlagen. Hij deelt zijn levenservaring met zijn medegevangenen”, meldt een bron dicht bij Becker Bild.

Beckers leven in het nieuws

Becker schreef geschiedenis in 1985 toen hij op 17-jarige leeftijd de jongste tennisser en de eerste ongeplaatste speler werd die het herenenkelspel op Wimbledon won. Bekend als “Boom Boom” vanwege zijn agressieve opslag, nam Becker nog twee keer de Wimbledon-trofee mee naar huis en won hij drie andere Grand Slam-titels in zijn 16-jarige carrière. Gedurende die tijd trok hij ook bijna net zoveel berichtgeving over zijn woede-uitbarstingen, meestal gericht op zichzelf of zijn racket, als zijn sterke forehand en intense speelstijl.

Na zijn pensionering in 1999 werd Becker televisiecommentator en mentor voor andere tennissers. De media bleven zijn leven onder de loep nemen, met de nadruk op een ongeoorloofde romantische escapade voorafgaand aan zijn scheiding, zijn verschillende zakelijke ondernemingen, zijn veroordeling wegens belastingontduiking door Duitse rechtbanken in 2002, evenals het faillissement en de daaropvolgende gevangenisstraf.

Boris Becker in de Franse Open van 1989 op een gravelbaan met zijn racket bij het net
Boris Becker keert terug na een val op gravel tijdens de Roland Garros French Open in 1989. (Foto: Marc Francotte/TempSport/Corbis via Getty Images)

De mentale kracht van atleten…

Het is onduidelijk welke rol yoga en meditatie precies spelen in het leven van Becker, hoewel het niet ongebruikelijk is voor atleten, waaronder tennissers, om yoga in hun training op te nemen om zowel fysiologische als psychologische behendigheid en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Wat duidelijker is, is Beckers begrip van mentale kracht. Professionele tennisser Novak Djokovi huurde Becker in 2014 in als zijn coach na twee Grand Slam-finale verliezen. “We veranderen niets significant in mijn spel … geen backhands met één hand, dat soort dingen”, vertelde Djokovic aan verslaggevers kort nadat hij zijn beslissing had aangekondigd om met Becker samen te werken, volgens een artikel van Reuters. “Het grootste deel dat hij kan bijdragen, is de mentale aanpak. Ik had het gevoel dat ik de afgelopen twee jaar twee of drie titels had laten vallen die ik had kunnen winnen. Ik voelde dat er een mentale voorsprong was die ik miste.”

Djokovic won vijf van de zes toernooien waar hij aan meedeed, waaronder de felbegeerde Grand Slam, terwijl hij samenwerkte met Becker.

Becker bleef zijn begrip van wat er nodig is om een ​​succes te zijn, delen met junior tennissers in online trainingen, waaronder de World Tennis Conference in maart 2021. Tennis TourTalk. “Je oefent elke dag buiten het tennis om het vertrouwensgedeelte, het mentaliteitsgedeelte. Het begint met hoe je het leven benadert.”

“Geloof me, er zijn 10 verschillende situaties per dag dat ik zou kunnen schreeuwen,” legde Becker uit. “Mensen die me niet respecteren, mensen die gemeen zijn, mensen begrijpen me niet. Uiteindelijk heb ik mezelf pijn gedaan. Probeer door in- en uit te ademen de ander te begrijpen en waarom hij zo is. Dus als je het veld op gaat en er is een moeilijke situatie, adem dan in en uit en laat je emoties niet de overhand nemen. Dat is het geheim.”

Klinkt heel erg als yoga.

…maar tegen welke prijs?

Toen Naomi Osaka zich in 2021 terugtrok uit de French Open en een maand later ervoor koos om een ​​stap terug te doen bij Wimbledon, noemde ze depressie, sociale angst en de noodzaak om voor haar mentale toestand te zorgen als haar voornaamste zorgen. Becker trok haar beslissing publiekelijk in twijfel en beweerde dat druk deel uitmaakt van de professionele tennislevensstijl.

Maar later veranderde hij zijn benadering en benadrukte hij de noodzaak van een beter begrip van de benarde situatie van professionele atleten. “De strijd is echt”, zei Becker in een interview met de bewaker. “Het is makkelijker gezegd dan gedaan – met winnen komen verwachtingen en verantwoordelijkheden – maar een goed gevoel over jezelf zal altijd belangrijker zijn dan winnen. De tennisgemeenschap moet ervoor zorgen dat ze de spelers niet te veel onder druk zetten.”

Becker weet uit de eerste hand dat de druk zijn tol eist. In zijn autobiografie, De speler, Becker onthulde zijn drugs- en alcoholverslaving, die volgens hem begon met slaappillen.

Yoga in de gevangenis

In de afgelopen decennia heeft de sportpsychologie een verschuiving doorgemaakt van prestatieverbetering door middel van focus en beeldvorming naar ook het beheersen van zelfspraak, focus, angst en depressie, evenals bewustzijn van de ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen en het behandelen van middelenmisbruik.

De beoefening vertoont een aanzienlijke gelijkenis met bepaalde aspecten van yoga, meditatie en mindfulness. Becker lijkt op weg te zijn om te begrijpen hoe hij moet omgaan met de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd. In een interview met de BBC in 2015 legde hij uit: “Er zijn veel nadelen aan ouder worden, maar een van de voordelen is dat je een beetje rustiger wordt, een beetje wijzer, je begrijpt meer wie je bent en wie je niet bent.” Een begrip dat misschien werd vergemakkelijkt door yoga.

“Yoga is zo’n praktische vorm van beoefening die het transformeren van karakter ondersteunt”, zegt James Fox, oprichter van het Prison Yoga Project. Fox begon twintig jaar geleden met yogalessen aan gevangenen in San Quentin voordat hij een trainingsprogramma voor yogaleraren lanceerde om “trauma-geïnformeerde, op mindfulness gebaseerde yoga rechtstreeks naar gevangenen te brengen om hun verlangen om hun leven te veranderen te ondersteunen.”

De meeste gedetineerden krijgen cognitieve gedragstherapie om inzicht te krijgen in hoe en waarom ze zijn beland waar ze zijn terechtgekomen, legt Fox uit. Hoewel dit nodig is, vervolgt Fox, hebben traumadeskundigen en therapeuten de afgelopen jaren geleerd dat het genezingsproces het lichaam moet betrekken.

“Als je niet langer een competitieve sport beoefent, haalt yoga je uit dat concurrentievermogen, vooral voor mannen”, zegt Fox. “Je doet iets om je dieper in jezelf te laten doordringen. En daaruit krijg je helder denken, helder inzicht, in aspecten van jezelf die je niet echt hebt ervaren.”

Op een gegeven moment, vervolgt Fox, zeg je, of je nu levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating of twee en een half jaar opgesloten zit: ‘Dit is mijn leven. Hoe wil ik dat de kwaliteit van mijn leven is?’ Want dat is iets waar je nog steeds controle over hebt.”

“Hij is duidelijk ook in karma yoga gestapt door yoga te delen met zijn medegevangenen. Dat is fantastisch”, zegt Fox. “Ik denk dat Boris Becker zijn tijd goed gebruikt.”

Yoga Journal en Outside Inc. steunen Prison Yoga Project via Find Your Good, een campagne om individuen aan te moedigen de planeet en anderen te steunen. Doneer aan Prison Yoga Project.

Recent Posts