Visualisatie-meditatie: soorten, technieken en tipsWat zie je als je mediteert? Misschien is je antwoord een volmondig “niets!” – en dit is perfect in orde. Hoewel een staat van meditatie vaak wordt gecultiveerd door het terugtrekken van de zintuigen, zijn er veel oefeningen die mentale beelden of je innerlijke zintuigen gebruiken als het object of de focus van je concentratie. Door visualisatie te beoefenen, kunnen we ons gevoel van innerlijk zicht en onze verbeeldingskracht gebruiken om ons te helpen dieper in onze meditatiebeoefening te gaan en ons te verbinden met zowel ons onderbewustzijn als ons dagelijks leven. Als je geïnteresseerd bent in het uitproberen van verschillende vormen van meditatie en mindfulness, hier zijn zeven eenvoudige technieken om u op weg te helpen!

Visualisatie is een stijl van meditatie waarbij de beoefenaar zijn aandacht richt op een positief beeld, gedachte, gevoel of sensatie. Bij dit type meditatie zal de beoefenaar een beeld of concept in zijn geestesoog visualiseren en tijdens de oefening gefocust blijven op dit beeld. Visualisatie kan boeiender zijn dan regelmatige meditatie omdat je gebruikt je fantasie om actief beelden en scènes in je hoofd te creëren.

Sommige mensen vinden visualisatie-meditatie voldoende als ze alleen worden beoefend, maar sommigen gebruiken het met aanvullende oefeningen, zoals pranayama of mantra-meditatie, om de concentratie verder te verbeteren, een gevoel van diepe ontspanning te creëren en te voorkomen dat de geest in gedachten afdwaalt.

Visualisatie is een techniek die ons helpt onze innerlijke wereld op een andere manier te zien. Wanneer we visualiseren, creëren we beelden in onze geest die ons helpen onszelf en anderen beter te begrijpen. We kunnen visualisatie ook gebruiken om onze gedachten, gevoelens, emoties en gedrag te veranderen. Als u bijvoorbeeld gevoel Als je ergens bang voor bent, waan je je misschien op een veilige plek, omringd door vrienden en familie. Of als je gevoel verdrietig, je zou je kunnen voorstellen dat je omringd en doordrenkt bent met een heldere, vrolijke roze kleur.

Visualisatie-meditatie maakt onze gedachten en emoties tastbaarder door ze te associëren met fysieke vormen. Het helpt ons te zien wat we willen veranderen of manifesteren in ons leven en geeft ons de tools voor transformatie. Visualisatie-meditatie helpt ons ook om verbinding te maken met onze innerlijke wijsheid, die altijd beschikbaar is om ons naar ons hoogste potentieel te leiden.

Als we aan iets denken, bouwen we er een mentaal beeld van op. De foto’s die we in ons hoofd maken, zijn gebaseerd op onze ervaringen, herinneringen en verwachtingen uit het verleden. Als we denken aan iets dat we nog nooit eerder hebben meegemaakt, hebben we simpelweg niet alle informatie beschikbaar om een ​​duidelijk beeld te krijgen van hoe het eruit ziet. Onze hersenen vullen de gaten met verbeeldingskracht en creëren een mentaal model van hoe het object eruit zou kunnen zien.

Onderzoek met behulp van brein beeldvorming suggereert dat visualisatie werkt, omdat wanneer we iets visualiseren, onze hersenen de beelden op dezelfde manier interpreteren als hoe ze een werkelijke ervaring zouden verwerken. Wanneer we onszelf iets zien doen, creëren onze hersenen een zenuwbaan die ons helpt bij het voorbereiden van onze lichamen om te handelen op een manier die overeenkomt met wat we in ons geestesoog zagen. Dus alles wat we onze geest trainen om te geloven, wordt onze realiteit, en hoe meer we het doen, hoe meer onze echte levens beginnen te veranderen en na te bootsen wat we ons hadden voorgesteld.

7 soorten visualisatie-meditatieoefeningen

Er zijn zeven belangrijke visualisatie-meditatietechnieken. Ze kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee hoofdtypen. Technieken die zich richten op het visualiseren van iets tastbaars buiten het lichaam en technieken die ons aanmoedigen om vanuit het geestesoog binnenin te kijken. Overweeg een of meer van de volgende soorten meditaties om een ​​visualisatieoefening te vinden die voor u werkt.

1. Yantra of Mandala

Een yantra is een diagram gemaakt van geometrische patronen die, zoals ik de studenten heb uitgelegd, een soort mantra voor de ogen is (in feite zijn de meeste yantra’s gerelateerd aan een mantra en godheid). Vaak gebruikt in tantrische praktijken, kan het overwegen van een yantra een krachtig hulpmiddel zijn om het bewustzijn te focussen. Maar zelfs zonder een specifieke betekenis kan elke mandala dienen als een object van meditatie. Door symmetrische en zich herhalende patronen te visualiseren, met onze ogen open of intern, vormen we nieuwe paden in de hersenen en stimuleren we een gevoel van evenwicht, helderheid en ontspanning.

2. Goeroe of godheid

Veel spirituele tradities richten zich op het visualiseren van een spirituele leraar of een godheid en het aanroepen van zijn kwaliteiten. Houd in gedachten dat in zowel het hindoeïsme als het boeddhisme, goden en godinnen verschillende deugden van het goddelijke en van onszelf vertegenwoordigen. Door goden te visualiseren, richten we ons op het belichamen van deze kwaliteiten in ons eigen leven, dus zoek voordat je begint een godheid waarmee je je kunt identificeren en wiens eigenschappen je in je leven wilt omarmen.

3. Al het andere dat betekenis voor je heeft

Als de bovenstaande objecten niet resoneren met je interesse, experimenteer dan met het visualiseren van een kaarsvlam, stel je een bloem, de zon of maan, je favoriete plek of de ogen of het gezicht van een geliefde voor. Alles wat je een gevoel van rust of gemak geeft, kan je helpen om op een plek van hoger zelfbewustzijn te komen en is een geschikt symbool voor visualisatie.

4. Chakra of energie

Een veel voorkomende interne visualisatie-oefening is om je te concentreren op licht of energie in je lichaam. Een manier om dit te oefenen is door je te concentreren op een specifiek chakra (derde oog, hart, enz.) of op alle chakra’s achtereenvolgens als een spectrum van licht en kleuren. Als je geen kleuren kunt zien, kun je je deze energiecentra gewoon voorstellen als lichten, vlammen, symbolische lotusbloemen of plaatsen met een hoge dichtheid van draaiende energie.

5. Begeleide reis creatieve visualisaties

Typisch gescripte visualisatie in reisstijl kan nuttig zijn voor diegenen die moeite hebben om de geest gefocust te houden of voor diegenen die op zoek zijn naar inzicht in het dagelijks leven. Deze meditaties bevatten meestal een ontspanningsoefening gevolgd door een wandeling door de natuur, voorgestelde ontmoetingen en symbolische objecten of obstakels die je op je weg kunt tegenkomen. Deze oefeningen zijn meestal gemaakt met de bedoeling je te verbinden met verschillende aspecten van je onderbewustzijn.

Het kan ook bekrachtigend zijn om jezelf door een reis naar keuze te leiden, vooral door een moeilijke situatie in het leven, om jezelf gedragingen en acties te zien kiezen die gunstig voor je zijn. Verschillende theorieën suggereren het idee dat onze gedachten onze realiteit beheersen, dus het visualiseren van scenario’s uit het echte leven kan dienen als een krachtige oefening bij het overwinnen van uitdagingen en het creëren van het gedrag dat u wilt realiseren.

6. Kleurademhaling

Neem even de tijd om te beslissen over een gevoel of kwaliteit die u in uw leven. Wijs vervolgens een kleur toe die het beste bij dit gevoel of deze kwaliteit past. Als je je bijvoorbeeld gelukkig wilt voelen, kun je kiezen voor een rustgevende blauwe of energieke sinaasappel. Als u zich rustig wilt voelen, kunt u voor groen kiezen. Als je klaar bent, sluit je je ogen en adem langzaam en diep in. Denk na over de kleur die je hebt gekozen en visualiseer deze in gedachten. Terwijl je inademt, voel je de kleur over je gezicht, armen, borst, benen, voeten, handen en vingers wassen. Adem de kleur in en voel hoe deze je lichaam volledig vult. Je kunt uitademen en gefocust blijven op de kleur of je kunt voelen dat je negatieve gevoelens uitademt.

7. Liefdevolle vriendelijkheid meditatie

Liefdevolle vriendelijkheid is een boeddhistische meditatie die je helpt compassie, empathie, vergeving en acceptatie voor jezelf en anderen op te bouwen. Deze visuele meditatie-oefening houdt in dat je voelt en je voorstelt dat je vriendelijkheid stuurt naar belangrijke mensen in je leven.

Je begint met je iemand voor te stellen waar je veel om geeft. Als je hun aanwezigheid voelt, herhaal je een geruststellende zin als ‘moge je gelukkig zijn, moge je veilig zijn. Moge je gezond, vredig en sterk zijn.” terwijl je deze woorden keer op keer herhaalt, voel je dankbaarheid voor hun aanwezigheid in je leven. Blijf bij dat gevoel en herhaal de troostende woorden.

Voordelen van visualisatiemeditatie

visualisatie meditatie is een soort meditatie dat helpt ons inzicht te krijgen in onze innerlijke wereld. Het wordt gebruikt om mededogen, empathie, liefde en wijsheid te ontwikkelen. Het is een hulpmiddel om ons te helpen onszelf beter te begrijpen en te leren omgaan met anderen. Het is een methode om positieve eigenschappen te ontwikkelen, zoals geduld, vriendelijkheid, vergevingsgezindheid en tolerantie.

Verschillende soorten visualisatie-oefeningen bieden verschillende voordelen. Voor mensen met een dwalende geest kan elke vorm van visualisatie echter een specifiek aandachtspunt bieden, samen met begeleiding, vaag of gedetailleerd, afhankelijk van uw behoeften.

We kunnen visualisatie-oefeningen gebruiken om ons lichaam en onze geest te helpen ontspannen, om in contact te komen met onze eigen energie, of om ons te verbinden met iets dat groter is dan onszelf. Visualisatie helpt ons ook om zowel creativiteit als concentratie te ontwikkelen terwijl we ons geestesoog trainen om op nieuwe manieren te werken om gedetailleerde beelden te vormen.

Atleten gebruiken vaak een vorm van visualisatiemeditatie om hun gezondheid en althetische prestaties te verbeteren. Het is een zeer effectieve techniek om met spanning, ongerustheid, depressie, slapeloosheid en vele andere aandoeningen. Het is bewezen dat het vermindert bloeddrukverbeteren slaap kwaliteit en verhoogt het gevoel van welzijn.

Visualisatie wordt ook vaak gebruikt als onderdeel van het bereiken van een staat van yoga nidra, of yoga-slaap, in de vorm van het onthouden en loslaten van beelden. Door de ruimte achter ons voorhoofd, bekend als Chidakasha (wat zich vertaalt naar “de ruimte van bewustzijn”) te leren kennen en te gebruiken, raken we afgestemd op verschillende facetten van ons eigen bewustzijn.

Ten slotte kan het visualisatieproces ook buiten meditatie tot leven worden gebracht. In wezen kunnen we visualisatie gebruiken om genezing te vergemakkelijken, obstakels te overwinnen, positieve gevoelens te bevorderen en ons voor te stellen ons leven te leiden op de manier die het beste voelt.

Visualisatietips

Hoewel velen van ons geneigd zijn om objecten, ideeën of energie gemakkelijk te visualiseren, is visualisatie voor velen van ons (waaronder ikzelf) niet vanzelfsprekend. Als u in deze laatste categorie mensen valt, hoeft u zich geen zorgen te maken! Visualisatie is, net als alle meditatiepraktijken en -technieken, iets dat door herhaling kan worden geleerd, met een paar tips in gedachten:

  • Als u een focusobject gebruikt, moet u van tevoren vertrouwd raken met deze afbeelding. Bewaar de afbeelding of het object op een plek waar je het vaak ziet en kijk er de hele dag naar om de details te onthouden.
  • Bij een fysiek meditatieobject kan het ook helpen om met open ogen aan je meditatiebeoefening te beginnen en, als het beeld snel uit je hoofd verdwijnt, om van tijd tot tijd een snelle blik op je object te werpen.
  • Als het nog steeds moeilijk te ‘zien’ is, gebruik dan je verbeeldingskracht en zintuigen om door te gaan met oefenen.
  • Zoek een comfortabele houding waarin u zowel alert als ontspannen kunt blijven op een plek die voor u voedzaam aanvoelt.
  • Houd tijdens het hele proces lang en diep adem.
  • Wanneer je merkt dat je afdwaalt, breng je je aandacht voorzichtig terug naar het mentale beeld.
  • Begin klein en bouw langzaam op. Als je nog nooit eerder hebt gemediteerd, probeer dan te beginnen met slechts vijf minuten per sessie. Zodra u zich op uw gemak voelt met die tijdsduur, verhoogt u de duur tot 15 minuten, of hoe lang u ook wilt gaan.
  • Maak elke dag tijd vrij om jezelf te wijden aan het opzetten van een regelmatige meditatiebeoefening.

Is visualisatie iets dat je nuttig vond om je geest te concentreren of verschillende facetten van jezelf te zien? Laat het ons weten als je een favoriete visualisatietechniek uit de bovenstaande lijst hebt. Deel uw eye-openende ervaringen met onze community!

Recent Posts