Verschillende soorten yoga: een overzicht van de belangrijkste stijlen


Er zijn zoveel verschillende soorten yoga, of je nu een meer fysiek veeleisende les wilt of een gemakkelijke, ontspannende, meditatieve les.

Elke stijl verschilt een beetje van de andere en je zult variaties vinden afhankelijk van de leraar. Door een paar stijlen en leraren uit te proberen voordat je je favoriet kiest, zal je algehele yoga ervaring verbeteren en je uitdagen om uit je comfort zone te breken. Hoewel de traditionele yogastijlen vandaag de dag niet meer zo relevant zijn als vroeger, zal deze gids je helpen de basis te begrijpen voordat je in een les duikt.

Hier zijn de 11 belangrijkste soorten yoga:

1. Vinyasa yoga

Vinyasa betekent “op een speciale manier plaatsen” en, in dit geval, yogahoudingen. Vinyasa yoga wordt vaak beschouwd als de meest atletische yogastijl. Vinyasa werd in de jaren 1980 aangepast uit ashtanga yoga. Veel soorten yoga kunnen ook worden beschouwd als vinyasa stromingen, zoals ashtanga, power yoga, en prana.

Hoe te beoefenen:
In vinyasa lessen wordt de beweging gecoördineerd met je ademhaling en beweging om van de ene pose naar de andere te stromen. Vinyasa stijlen kunnen variëren afhankelijk van de leraar, en er kunnen vele soorten houdingen zijn in verschillende volgordes. Zelf geef ik les in een op de uitlijning gebaseerde vinyasa-stijl en choreografeer ik elke keer nieuwe stromingen, maar ik hou er ook van om sommige houdingen wat langer aan te houden na de warming-up. Meer informatie over specifieke vinyasa houdingen en voordelen vind je hier.

2. Hatha yoga

De Sanskriet term “hatha” is een overkoepelende term voor alle fysieke houdingen van yoga. In het Westen verwijst hatha yoga simpelweg naar alle andere yogastijlen (ashtanga, Iyengar, etc.) die gebaseerd zijn op een fysieke beoefening. Er zijn echter andere takken van yoga, zoals kriya, raja, en karma yoga die los staan van de fysieke yoga beoefening. De op het fysieke gebaseerde yoga is het meest populair en kent vele stijlen.

Hoe te beoefenen:
Hatha yogalessen zijn het beste voor beginners omdat ze meestal langzamer zijn dan andere yogastijlen. Hatha lessen zijn vandaag de dag een klassieke benadering van ademhaling en oefeningen. Als je nog helemaal nieuw bent met yoga, is hatha yoga een goede instap in de praktijk.

3. Iyengar yoga

Iyengar yoga is opgericht door B.K.S. Iyengar en richt zich op de juiste houding en op gedetailleerde en precieze bewegingen. In een Iyengar les voeren studenten een verscheidenheid aan houdingen uit terwijl ze de ademhaling onder controle houden.

Hoe te oefenen:
Over het algemeen worden houdingen lange tijd aangehouden terwijl de details van de houding worden aangepast. Iyengar maakt veel gebruik van hulpmiddelen om studenten te helpen hun vorm te perfectioneren en op een veilige manier dieper in de houdingen te gaan. Hoewel je niet in het rond zult springen, zul je zeker een workout krijgen en je ongelooflijk open en ontspannen voelen na een Iyengar-les. Deze stijl is echt geweldig voor mensen met blessures die langzaam en methodisch moeten werken.

4. Kundalini yoga

Kundalini yoga beoefening is zowel spiritueel als fysiek. Deze stijl draait allemaal om het vrijmaken van de kundalini energie in je lichaam, waarvan gezegd wordt dat die vastzit, of opgerold is, in de onderste ruggengraat.

Hoe te oefenen:
Deze lessen werken echt aan je kern en ademhaling met snel bewegende, verkwikkende houdingen en ademhalingsoefeningen. Deze lessen zijn vrij intensief en kunnen gepaard gaan met chanten, mantra’s en meditatie. Om meer te leren over deze specifieke beoefening, bekijk onze kundalini yoga uitleg.

5. Ashtanga yoga

In het Sanskriet wordt ashtanga vertaald als “Acht ledematen pad”. In Mysore, India, komen mensen samen om deze vorm van yoga samen in hun eigen tempo te beoefenen – als je ashtanga in Mysore ziet, wordt er van je verwacht dat je de series kent. Vinyasa yoga komt voort uit ashtanga als de vloeiende stijl die adem met beweging verbindt. Om meer te leren over deze specifieke beoefening, bekijk onze beginnersgids voor ashtanga yoga.

Hoe te oefenen:
Ashtanga yoga omvat een zeer fysiek veeleisende opeenvolging van houdingen, dus deze stijl van yoga is zeker niet voor de beginner. Je hebt een ervaren yogi nodig om er echt van te houden. Ashtanga begint met vijf zonnegroeten A’s en vijf zonnegroeten B’s en gaat dan over in een reeks staande houdingen en grondhoudingen.

6. Bikram yoga

Bikram yoga is vernoemd naar Bikram Choudhury en bestaat uit een reeks vaste houdingen in een sauna-achtige ruimte – meestal ingesteld op 105 graden en 40% vochtigheid. Choudhury kreeg in de VS te maken met rechtszaken over aanranding en intimidatie en vluchtte in 2017 naar Mexico. Veel studio’s die voorheen Bikram waren, beoefenen nu hot yoga, in een poging om zich te distantiëren van de oprichter.

Hoe te oefenen:
De sequentie omvat een reeks van 26 basishoudingen, waarbij elke houding twee keer wordt uitgevoerd. Veel van deze houdingen zijn gericht op de juiste houding. Als je geïnteresseerd bent in yoga met de warmte opgevoerd, zoek dan naar studio’s die hot yoga lessen aanbieden.

7. Yin yoga

Yin yoga is een langzame yogastijl met zittende houdingen die voor langere tijd worden aangehouden. Yin yoga kan ook een meditatieve yogabeoefening zijn die je helpt innerlijke rust te vinden.

Hoe te oefenen:
Yin is een geweldige les voor beginners, omdat houdingen van 45 seconden tot 2 minuten kunnen worden aangehouden. De lessen zijn ontspannen, want het is de bedoeling dat je de zwaartekracht het meeste werk laat doen. Bekijk onze spoedcursus over alles wat je moet weten over yin yoga, hier te vinden.

8. Restorative yoga

Restorative yoga richt zich op het tot rust komen na een lange dag en het ontspannen van je geest. In de kern richt deze stijl zich op ontspanning van het lichaam. Restorative yoga helpt ook om je geest te zuiveren en te bevrijden.

Hoe te beoefenen:
Je brengt meer tijd door in minder houdingen gedurende de les. Veel houdingen zijn aangepast zodat ze makkelijker zijn en meer ontspannen. Net als bij Iyengar worden er veel hulpmiddelen gebruikt, zoals dekens, bolsters en oogkussens. Alle hulpmiddelen zijn er om je te helpen dieper in ontspanning te zakken.

9. Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is zorgvuldig aangepast voor “moms to be” en is afgestemd op vrouwen in alle trimesters. Velen zeggen dat prenatale yoga een van de beste vormen van lichaamsbeweging is voor aanstaande moeders vanwege het bekkenbodemwerk, de focus op de ademhaling en de band met de groeiende baby; prenatale yoga helpt moeders ook zich voor te bereiden op de bevalling. Ik heb ook mijn eigen vorm van prenatale yoga beoefend tijdens mijn beide zwangerschappen.

Hoe te oefenen:
Tijdens deze oefening gebruik je props om je houdingen aan te passen en voor stabiliteit te zorgen – in deze les gaat het veel meer om stabiliteit dan om flexibiliteit.

10. Anusara yoga

Anusara is een moderne versie van hatha yoga, die het meest lijkt op vinyasa yoga omdat het zich richt op de juiste houding, maar met meer aandacht voor de mind-body-heart connectie. Het werd opgericht door John Friend die een uniek systeem creëerde, genaamd de Universal Principals of Alignment. Hij trad af in 2012 na beschuldigingen van seksueel wangedrag en financieel wanbeheer. Friend werkt sindsdien samen met Desi en Micah Springer om de Bowspring methode te onderwijzen.

Hoe te oefenen:
Anusara richt zich op spiralen en hoe elk lichaamsdeel zou moeten bewegen, en het staat ook bekend om zijn nadruk op het openen van het hart. Je kunt verwachten dat je vaak stopt tijdens de les en je verzamelt rond een student als de instructeur een pose uitlegt.

11. Jivamukti yoga

Jivamukti werd in 1984 opgericht door Sharon Ganon en David Life. Jivamukti bestaat voornamelijk uit vinyasa-flow-lessen die doordrenkt zijn met de spirituele leer van het Hindoeïsme. In de kern benadrukt deze stijl de verbinding met de Aarde als levend wezen, dus de meeste Jivamukti-aanhangers volgen hun vegetarische filosofie.

Hoe te oefenen:
Een reeks gezangen opent meestal het begin van de les, gevolgd door een reeks houdingen die op één lijn liggen met de vijf grondbeginselen van Jivamukti yoga en de filosofie.

Recent Posts