Verander moeilijke emoties in gevoelens die u kunt gebruiken“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De term ‘alchemie’ staat bekend als het proces waarbij basismetalen worden omgezet in goud of zilver. Oude alchemisten plaatsten het metaal in een container en onderwierpen het aan de invloed van een transformatief middel – hitte of zout of andere chemicaliën – en keken toe om te zien wat er veranderde. De onderliggende overtuiging was dat elke substantie kan worden getransmuteerd – zelfs een gif – en dat de kracht ervan op positieve en transformerende manieren kan worden gebruikt.

Ik leerde dit principe voor het eerst van een Zuid-Amerikaanse sjamaan die, als onderdeel van zijn opleiding, een jaar van eenzaamheid en andere ontberingen doormaakte. “Tijdens dit initiatiejaar ervoer ik een intens verlangen naar menselijk contact. Zeven maanden lang heb ik geleden’, zei hij. “En op een dag voelde ik Moeder Aarde oprijzen om me vast te houden en te voeden, en daarna was mijn pijn verdwenen. En tot op de dag van vandaag voel ik de kracht van mijn verbinding met Haar en helpt Zij mij in mijn rol als genezer.”

Kijk verder dan het moment

Ik hoorde een soortgelijk verhaal van iemand die worstelde met verslaving. “Ik heb eindelijk de bodem bereikt. Het was afkicken of sterven. Ik was verslaafd sinds mijn twaalfde. Woorden kunnen de hel die ik heb doorstaan ​​niet beschrijven. De enige manier om er doorheen te komen, was door volledig aanwezig te blijven, van moment tot moment, en mezelf te trainen om niet verder te kijken dan het moment”, zei hij. “Toen ik het ergste doormaakte, ervoer ik een krachtig vertrouwen dat ik alles kon doen wat ik van plan was te doen. Ik wist dat ik het vermogen en de bereidheid had om alles te bereiken wat ik in het leven wilde bereiken. Het blijft me goed van pas komen.”

Ik was verrast om zeer vergelijkbare ervaringen te horen van twee mannen aan weerszijden van de wereld, van volledig tegengestelde culturen, ervaringen en opleiding. Beide mannen ervoeren een transformerend element (in hun geval een combinatie van pijn, vastberadenheid en verlangen) dat resulteerde in een radicale verandering in hun leven. De intensiteit van de pijn, de kracht van het verlangen en de basis van vastberaden doorzettingsvermogen creëerden de samenvloeiing van krachten die nodig waren voor hun transmutatie. Dit zijn beide voorbeelden van de alchemie van emoties.

Hoe u uw emoties kunt transformeren

Je basisemoties zijn energie die gevangen zit in reactieve en beschermende verdedigingspatronen. Angst, woede, haat en al hun varianten van emotionele pijn zijn allemaal emoties die reacties zijn op gevaar, overtreding of gekwetstheid – waargenomen of echt. Maar in elke emotie zit een hogere emotionele toestand – een niet-reactieve toestand – die met liefde en intelligentie kan reageren op de omstandigheden van het leven.

Wanneer angst wordt omgezet, opent het je voor de kwaliteit van moed. Wanneer boosheid wordt omgezet, breidt dit je vermogen uit om je hand in het leven te steken. Het kan u helpen duidelijke grenzen te stellen en met liefdevolle felheid te handelen voor uw welzijn en het welzijn van anderen. Pijn verandert in liefdevol mededogen en vriendelijkheid. Haat verandert in positieve kracht en liefde, en leidt paradoxaal genoeg tot innerlijke vrede.

1. Verzamel je emoties

Het uiten van sterke emoties ontlaadt de energie die je echt nodig hebt voor de alchemie. Leer de emotie die je ervaart te beheersen door te ademen, de energie van de emotie te gronden en de mindfulnessoefening van bewustzijn uit te oefenen.

Maar laten we eerlijk zijn, soms heeft een emotie te veel ‘lading’ en kun je het niet gemakkelijk verwerken. Dat is een natuurlijk onderdeel van het leven. Voorbereid zijn op die situatie zal je helpen om die emotie en energie veilig en bewust los te laten.

2. Onderdruk of vermijd emoties niet

Nodig de emotie uit en betrek ze door de houding van nieuwsgierigheid aan te nemen en toe te staan. Hoe voelt bijvoorbeeld haat of woede of angst in je lichaam? Woede heeft veel dynamische energie, vaak in de armen of kaak. Het wil uitslaan. Haat is koel, diep in het lichaam gevat. Haat is te vinden in het voorhoofd, de ogen en samentrekkingen in je kern. Woede wil toeslaan, maar haat wil een dreiging op een koele, berekende manier vernietigen. (Denk aan de koude, berekende kracht van Darth Vader.)

Pijn is een andere reactieve emotie. Het is een pijn, een verwonding en een gevoel van verlies. Er zijn vele oorzaken van pijn en vele soorten pijn. Vaak als u denkt dat u pijn ervaart, is de kans groter denken het dan gevoel het direct. U kunt het voelen als een samentrekking in het gebied van het hart. Je hebt misschien geleerd om pijn af te snijden, te rationaliseren of te ontladen door middel van emotioneel drama. Wij mensen veroordelen onszelf vaak omdat we pijn voelen. Maar als je echt je pijn voelt zonder te proberen er vanaf te komen, open je de deur voor mededogen om zijn plaats in te nemen.

3. Zoek de waarheid in je emoties

Iedereen heeft verschillende manieren om met zijn emoties om te gaan. Soms veroordeel je ze misschien, omdat je denkt dat je zwak bent omdat je bepaalde ‘negatieve’ gevoelens hebt. Of misschien bang zijn om ze op te geven omdat ze je lange tijd hebben beschermd. Het is belangrijk om de relatie die je hebt met je emoties te begrijpen om vooruit te komen.

Haat is hier een goed voorbeeld van. Als samenleving hebben we de neiging om deze emotie als slecht te beoordelen. We denken dat gevoelens van haat ons tot een slecht mens maken. Maar haat komt voort uit een diepe pijn, vaak een vermeend verraad, of een diepe angst om vernietigd te worden. Het is een natuurlijke defensieve emotie. Jaloezie, zelfverwerping, minachting, minachting, arrogantie zijn allemaal varianten van haat. Hoewel het gevaarlijk kan zijn om uit haat te handelen of het tegen jezelf te keren, is het daadwerkelijke gevoel van haat een natuurlijke bescherming.

Het opruimen van je oordelen over emoties zoals haat is een kerncomponent van het alchemistische proces. Heb je ooit een vriend vergeven voor een persoonlijke minachting en voelde je een onmiddellijke verlichting in je geest en denkwijze? Als je jezelf eenmaal toestaat de wortel van je emoties te begrijpen, erin te ademen en je hart en geest te openen, zul je beginnen die emotie in zijn hogere aspecten te transmuteren.

Je emoties zijn geschenken omdat ze doorgangen zijn naar hun hogere expressies. De alchemie van emotie kan onverwachte geschenken in je leven brengen.

Dit artikel is bijgewerkt. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd op 19 juli 2017.


Over onze bijdrager:

Leah Chyten is psychotherapeut, workshopleider en docent spiritualiteit. De auteur van de roman Licht, uitstraling, prachtgeeft ze lezingen en faciliteert ze groepen die alle facetten en dimensies van het menselijk potentieel verkennen.

Recent Posts