Toegankelijke yoga voor de moderne manHet volgende is een fragment uit het boek, The Power of Yoga for Men en interview met co-auteur Caleb Jude Packham


Door hun eigen persoonlijke trauma van het verliezen van een ouder op jonge leeftijd en het ter adoptie aanbieden toen ze slechts 5 weken oud waren, is yoga een levenslange leraar en genezer geweest voor Caleb Jude Packham en Jarod Chapman uit Londen. In de afgelopen 5 jaar was het hun persoonlijke missie om de kracht van yoga te delen met mannen over de hele wereld, en ze zijn niet te stoppen! Samen creëerden ze een platform voor het delen van de oude beoefening en filosofie van yoga voor de moderne man. En zo werd Wellness Warrior geboren.

Hun nieuwe boek De kracht van yoga voor mannen is een eenvoudige gids voor het opbouwen van kracht, mentale helderheid en emotionele fitheid. Van ademhalingsoefeningen, 40+ asana’s en houdingen, meditaties en getimede sequenties, het boek verdeelt alles in eenvoudige termen, samen met duidelijke definities en instructies. Geen excuses achterlatend.

Van Rob de Royal Marine in herstel, tot Nate die een burn-out krijgt na 4 banen, en Max die een ernstig hersenletsel overleeft. De inspirerende verhalen uit de eerste persoon van mannen in het boek bewijzen echt hoe yoga heeft geholpen om hun leven te veranderen en hen te helpen omgaan met stress, depressie en angst.

We spraken met Wellness Warrior, Caleb Jude Packham, over het nieuwe boek:

Wellness-krijger

Dus, hoe hebben jij en Jarod elkaar ontmoet?

We ontmoetten elkaar ongeveer 15 jaar geleden toen we allebei een privéstudio voor persoonlijke training runden in West-Londen. We hebben Wellness Warrior in 2018 opgericht ter erkenning van de toenemende geestelijke gezondheidscrisis bij mannen. Ons platform is gemaakt voor mannen om toegang te krijgen tot yoga als een gratis hulpmiddel voor genezing.

Wat inspireerde jou en Jarod om je nieuwe boek, The Power of Yoga for Men, te schrijven?

Er zijn veel misvattingen over wat yoga voor de meeste mannen is. Het idee dat yoga alleen voor vrouwen is, het is geen goede training, het kost te veel tijd, alle yoga is hetzelfde. We wilden deze mythen ontkrachten en een boek schrijven dat op een gemakkelijke en herkenbare manier tot mannen spreekt – van man tot man – en hen inspireert tot de mat om de kracht van yoga te ervaren.

Wat is het belangrijkste dat iemand uit je nieuwe boek kan leren?

Wanneer yoga dagelijks en consequent wordt beoefend, is yoga echt levensveranderend. Dat komt omdat yoga niet alleen een fysieke oefening is. In tegenstelling tot andere fysieke activiteiten, zoals sporten en gym, verbetert yoga ook de mentale en emotionele fitheid.

Hoe vond je de waargebeurde levensverhalen van verschillende mannen in het boek, en welk verhaal viel je het meest op?

Door de jaren heen hebben Jarod en ik het voorrecht gehad om allerlei soorten jongens uit alle lagen van de bevolking te ontmoeten, elk met hun eigen unieke verhaal over hoe yoga hen vond en hun leven veranderde. Hoewel het verhaal van elke man in ons boek even belangrijk en inspirerend is, valt het verhaal van Rob op. Als ex-militair heeft hij het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om ervoor te zorgen dat mannen die na een conflict naar huis terugkeren, toegang hebben tot yoga en genezen door middel van de oefeningen.

Waarom denk je dat mannen momenteel worden geconfronteerd met een geestelijke gezondheidscrisis?

Ik denk dat veel mannen worstelen met het handhaven van de traditionele mannelijke idealen van sterk, capabel en emotioneel solide zijn. Maar veel mannen lijden in stilte. Mannen uiten doorgaans niet hun emotionele waarheid en deze internalisering kan ertoe leiden dat een man in een crisis verkeert. Door de pandemie is dit de afgelopen jaren alleen maar uitvergroot.

Waarom mannen deze oefening in hun leven nodig hebben:

De kracht van yoga voor mannen

De kracht van yoga voor mannen Boekpresentatie bij Ministry of Sound

  1. Yoga helpt de rusteloze geest te temmen. Angst is tegenwoordig een van de grootste geestelijke gezondheidsproblemen van mannen en wordt vaak in stilte geleden. De kracht van yoga kan onmiddellijk worden ervaren. Terwijl je beweegt, terwijl je ademt – terwijl je uitzoekt waar je je voet, je hand, je focus moet plaatsen – leidt yoga je geest weg van angstige gedachten en in je lichaam.
  2. Yoga helpt je slapeloosheid welterusten. Zoals iedereen die eraan heeft geleden zal weten, voelt u zich humeurig, mistig en uitgeput. Regelmatige yogabeoefening, inclusief ademwerk en meditatie, zal je helpen het vermogen te ontwikkelen om het interne gebabbel van je geest tot rust te brengen en ook je lichaam te ontspannen.
  3. Yoga helpt je om op te staan. Een op de vijf mannen heeft last van erectiestoornissen. Veel ED-oorzaken zijn fysiologisch, zoals angst, depressie en stress. Elke dag op de mat gaan kan je helpen om uit deze negatieve denkpatronen te komen. De combinatie van een ontspannen geest en een gezonde bloedsomloop herstelt seksuele vitaliteit en zelfvertrouwen.
  4. Yoga helpt je de zwarte hond uit te laten. Laten we eens kijken naar het alledaagse idee dat mannen niet zo veel last hebben van geestelijke gezondheidsproblemen als vrouwen. We zijn ook goed voor driekwart van de suïcidale sterfgevallen die elk jaar plaatsvinden. De gerichte en gecontroleerde bewegingen van de oefening versterken je geest-lichaam-verbinding, terwijl het meditatieve element je in het huidige moment brengt, wat helpt om je geest te zuiveren.
  5. Yoga helpt je te genezen van een burn-out. Werk, gezin, verantwoordelijkheden, verplichtingen kunnen je langzaam uithollen tot de rand van uitputting. Soms realiseer je je misschien niet eens dat je opgebrand bent totdat de stress zijn tol eist, fysiek, mentaal en emotioneel, waardoor je je leeg en uitgeput voelt. Tijd nemen voor yoga helpt de impact van langdurige uitputting te herbeleven door cortisol (stresshormoon) aan te maken, de immuniteit te verhogen, de bloedsomloop te vergroten en energie te herstellen.
  6. Yoga helpt het zelfvertrouwen te vergroten. tot bepaalde zogenaamd mannelijke normen, maakt ons jongens zich vaak onzeker. Als mannen wordt van ons verwacht dat we onafhankelijk, krachtig, de leider van het team zijn. Yoga leert authentiek vertrouwen dat van binnen begint en naar buiten uitstraalt. Het geeft je de kracht, helderheid van geest, waardoor je een gezond gevoel van jezelf krijgt.

Er vindt een verschuiving plaats. Steeds meer mannen stappen op de yogamat en gebruiken de kracht ervan in lichaam, geest en ziel. Ze worden sterker, flexibeler, mentaal helderder en emotioneel afgestemd. “Yoga is het perfecte hulpmiddel om lichaam en geest op één lijn te brengen, iets wat we allemaal nodig hebben in deze gekke en drukke wereld van ons”, Jarod Chapman.


Dit fragment is overgenomen uit The Power of Yoga for Men door Caleb Jude Packham en Jarod Chapman (Bloomsbury).

Wellness-krijgers

Caleb Jude Packham is een Australische MTV-presentator die een internationaal bekende yogaleraar is geworden en mede-oprichter van Wellness Warrior. Hij zet zich in om yoga voor iedereen toegankelijk te maken, vooral voor mannen. @calebjudepackham

Jarod Chapman is een gezondheids- en welzijnsexpert, yogaleraar en voormalig persoonlijk welzijnscoach van Tina Turner. Hij is mede-oprichter van Wellness Warrior en samen met Caleb is Jude Packham op een missie om meer mannen te inspireren tot de yogamat.

Website | InstagramRecent Posts