Ter verdediging van je normale ochtendroutine“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Mijn ochtendroutine ziet er ongeveer zo uit: wakker worden, tien keer snoozen, uit bed rollen, half bewust joggen in een niet bij elkaar passende outfit. Als ik mijn appartement weer binnenkom, is het een dolle worsteling om koffie te drinken, te douchen en mijn laptop te openen. (Ik vergeet het ontbijt tot ongeveer 10.00 uur) Ondanks de chaos ben ik meestal trots op mezelf dat ik voor het werk de deur uit ben en op de stoep ben. Dat wil zeggen, totdat ik op TikTok ga.

In een recente trend, de “5-9 voor mijn 9-5”, naaien gebruikers clips van hun esthetisch aangename ochtendritueel. Hoewel elke routine iets anders is, omvat het meestal een lange training, een chef-waardig ontbijt en een uitgebreide journaalsessie. (Ze dragen waarschijnlijk ook make-up om te werken.) De verspreiding van deze video’s heeft onlangs mijn innerlijke criticus aangewakkerd, waardoor ik uiteindelijk eerder wakker moest worden in een poging hun sereniteit opnieuw te creëren. Maar in plaats van me een nieuw gevoel van eigenwaarde of een boost van energie te geven, zou ik later mijn dag doorspitten en meer dan een gezonde hoeveelheid cafeïne binnenkrijgen. Tot zover een gelukkige ochtend.

“De routine van iedereen is super uniek en dat hoort ook te zijn”, zegt Kristen Casey, een gediplomeerd klinisch psycholoog en slapeloosheidsspecialist. “Dus als je de routine van iemand anders tot in de puntjes probeert na te bootsen, loop je waarschijnlijk tegen problemen aan, omdat je die persoon niet bent.”

Er is niets inherent mis met een nachtbraker zijn – of een vroege vogel. Als je echter probeert de natuurlijke neigingen van je lichaam te veranderen, zoals vroeg wakker worden als je pas om middernacht in slaap valt, zul je waarschijnlijk symptomen van slaapgebrek ervaren, zegt Casey. Over een langere periode kan herhaalde korte slaap worden gecorreleerd met hoge bloeddruk, diabetes en, in sommige zeldzame gevallen, hartaanvallen, zegt ze.

Je slaapgewoonten veranderen is niet zo eenvoudig als je wekker zetten voor zonsopgang en op een verantwoord uur naar bed gaan. Vanessa Hill, gedragswetenschapper en wetenschapscommunicator, zegt dat je vroege vogel- of nachtbrakerstatus wordt bepaald door je chronotype, de term voor je natuurlijke neiging om op verschillende momenten van de dag wakkerder of slaperiger te zijn. Dit is anders dan uw circadiane ritme, een 24-uurs slaap-waakcyclus die kan veranderen afhankelijk van uw dagelijkse schema of de tijdzone waarin u zich bevindt. Als uw chronotype en circadiane ritme niet gesynchroniseerd zijn, kunt u zich slaperig of suf voelen , zegt Heuvel.

Maar proberen je routine te veranderen vanwege een TikTok-trend – schuldig – doet meer pijn dan het natuurlijke slaappatroon van je lichaam. Het voedt ook de vergelijkingsval rond #ProductivityTok. Hoewel deze zorgvuldig geplande, esthetisch aantrekkelijke video’s voor sommigen motiverend kunnen zijn, wekken ze bij anderen schuldgevoelens op. Als je in het laatste kamp valt, is het belangrijk om zelfcompassie te hebben, zegt Hill. “Persoonlijk zou ik nooit om 5 uur ’s ochtends opstaan ​​en een 5-op-9 doen, omdat ik zelf een nachtbraker ben”, zegt ze. In plaats daarvan probeert ze haar dagen zo in te plannen dat ze later beginnen, om haar slaapgewoonten aan te passen.

Sommige nachtbrakers op TikTok herwinnen hun routines. In een video met de titel “een “realistische” kijk naar mijn 5-9 voor mijn 9-5″, laat maker Victoria Rudy zien dat ze om 8.20 uur wakker wordt, zich snel klaarmaakt en koffie in een kopje gooit voordat ze de deur uit rent . Het is het anti-esthetische ochtendritueel. “We zouden onze productiviteit of ons leven niet op die video’s moeten baseren”, zegt Rudy.

Er is ook een voorrecht verbonden aan het creëren van esthetische routines, zegt Casey, de slapeloosheidsspecialist. Sommigen hebben misschien geen rustige ruimte om zich heen of een overvloed aan kaarsen. “Je ziet een hoogtepuntrol van de slaaproutine van die persoon, of hun bedtijdroutine, maar zo gaat het niet elke nacht, dat kan ik bijna garanderen”, zegt ze. Je mist het kijkje achter de schermen van de routine. Dankzij dat zonsopgangalarm kunnen ze vroeg eten, een avondje uit met vrienden overslaan en om 20.00 uur in bed kruipen

Anderen optimaliseren misschien hun tijd na het werk. “Ik kom om 17.00 uur thuis van mijn werk en ga dan taken doen”, zegt Rudy. “Ik leef een levendiger leven van 17.00 tot 21.00 uur.” Ik ook. Na slechts een paar dagen van mijn mislukte experiment, keerde ik terug naar mijn oude routine en liet ik mijn tijdelijke droom van vroeg wakker worden. Ik pers nog steeds dat hardlooprondje van half zeven ’s ochtends – het grootste deel van de weg geeuwend – maar dankzij mijn snoozes kan ik het happy hour halen.

Recent Posts