Tai Chi versus yoga: welke oefening is het beste voor jou?Als lichaam-geest-praktijken hebben tai chi en yoga veel overeenkomsten; beide kunnen je bewustzijn vergroten, stress verminderen en het zenuwstelsel ontspannen. Toch hebben yoga en tai chi een heel verschillende oorsprong, en de methoden van elke beoefening verschillen ook aanzienlijk.

Als je een kalmerende, zachte bewegingsoefening wilt beginnen, zijn tai chi en yoga fantastische opties. Maar hoe weet je welke het beste bij jou past? Dit artikel bespreekt de belangrijkste verschillen tussen yoga en Tai Chi en legt uit wat elke oefening inhoudt.

Wat is het verschil tussen Tai Chi en yoga?

Yoga komt uit India, Tai chi is ontstaan ​​in China

Tai chi (traditioneel tai chi chuan genoemd) is een zachte krijgskunst uit China. Het gebruikt een zachte bewegingsstijl in kunstvorm in plaats van slagen, trappen en harde blokken die in andere vechtsporten worden gebruikt.

De praktijk werd beïnvloed door taoïstische en boeddhistische kloosters. Traditioneel werd het gebruikt voor verdedigingstraining en het cultiveren van een verbinding tussen lichaam en geest. Tai Chi kwam in de jaren 1900 naar de westerse wereld en tegenwoordig wordt het meer beoefend als een zachte vorm van lichaamsbeweging, waarbij een deel van het vechtsportaspect ontbreekt.

Yoga is een spirituele beoefening uit India die ongeveer 5000 jaar oud is. Het werd voor het eerst genoemd in de hindoeteksten, de Veda’s, die op stenen tabletten zijn vastgelegd. Volgens de Indiase filosofie beoefenden monniken yoga als onderdeel van hun spirituele pad naar verlichting. Tegenwoordig is yoga wereldwijd enorm populair dankzij de vele mentale, emotionele en fysieke gezondheidsvoordelen.

Ze hebben verschillende stijlen van stretching

Een ander belangrijk verschil tussen yoga en tai chi is de stijl van stretchen. Zowel yoga als tai chi zijn geweldig voor het verbeteren van de flexibiliteit, maar yoga rekt de spieren meestal dieper. Bij yoga houd je gerichte rekoefeningen, variërend van 5 tot 20 ademhalingen, afhankelijk van de stijl. Dan, terwijl je de pose aanhoudt, begint je lichaam zich te openen en te ontspannen, waardoor je dieper kunt gaan.

Tai chi richt zich op het van de ene pose naar de andere stromen zonder te stoppen om de rekoefeningen vast te houden. De continue beweging bevordert de doorbloeding en is dus uitstekend geschikt voor het vergroten van de algehele mobiliteit. Yoga richt zich echter op en rekt specifieke spieren uit, waardoor je de flexibiliteit veel meer kunt verbeteren.

Yoga is misschien beter voor het opbouwen van spierkracht

De meeste tai chi-bewegingen worden staand uitgevoerd, wat helpt bij het opbouwen van kracht in het onderlichaam. Verschillende yogastijlen, waaronder Ashtanga- en Hatha-yoga, helpen echter om de kracht in het hele lichaam te vergroten.

Afgezien van de krachtige staande houdingen en balansen die de beenspieren versterken, bouwt yoga kernkracht op met houdingen zoals boothouding (Navasana), hoofdstand en plank. Er zijn ook enkele uitdagende armbalansen zoals kraaihouding (Bakasana) en onderarmstand, die spierkracht in de armen en schouders opbouwen.

Tai chi is misschien toegankelijker

Omdat tai chi zachtere bewegingen heeft dan sommige yogastijlen, kan vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd of conditie, tai chi beoefenen. De zachtheid maakt het echter bijzonder goed voor oudere volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het artrose, rugklachten en fibromyalgiepijn kan verminderen. Bovendien is aangetoond dat het vallen bij oudere volwassenen en mensen met de ziekte van Parkinson vermindert.

Je hebt geen mat of rekwisieten nodig voor Tai Chi

Alle yogahoudingen worden op blote voeten op een yogamat uitgevoerd, ook de staande asana’s. Bovendien zijn rekwisieten zoals blokken, bolsters of riemen standaard in veel yogastijlen. Tai chi vereist echter geen mat of rekwisieten en wordt uitgevoerd met schoenen. Bovendien kan het op elk oppervlak worden beoefend, binnen of buiten; het is gebruikelijk om groepen mensen tai chi te zien leren in het park.

Hoe zijn yoga en Tai Chi vergelijkbaar?

Het zijn beide oude praktijken

Hoewel ze afkomstig zijn uit verschillende delen van Azië, bestaan ​​yoga en tai chi al heel lang. De eerste schriftelijke verwijzing naar tai chi werd meer dan 3000 jaar geleden gevonden in de I Tjing (beter bekend als het Boek der Veranderingen), geschreven tussen 1000-750 voor Christus. Yoga wordt verondersteld nog ouder te zijn, geschat op ongeveer 5000 jaar oud. De eerste verwijzing werd gevonden in de Veda’s, geschreven in segmenten tussen 1500-700 BCE.

Ze leggen allebei de nadruk op adembeheersing

Bij zowel tai chi als yoga verbind je de fysieke oefening met je ademhaling door in de ene beweging in te ademen en in de volgende uit te ademen. Beide methoden maken gebruik van diepe buikademhalingstechnieken waarbij je in- en uitademt door de neus in plaats van uit te ademen door de mond, wat gebruikelijk is bij veel fitnessactiviteiten en sporten.

Het zijn beide bewegende meditaties

Beide oefeningen kunnen worden omschreven als bewegende meditaties vanwege hun vloeiende, dansachtige bewegingen die op een bewuste, zorgvuldige manier worden beoefend. In de tai chi-beoefening is elke beweging opzettelijk en gecoördineerd met de ademhaling om lichaam en geest te verenigen en de beoefenaar in een flow-achtige staat te brengen. Hetzelfde geldt voor yoga, met name de dynamische stijlen.

Ze verbeteren allebei de stroom van levenskracht

De vloeiende bewegingen en ademverbinding in tai chi en yoga helpen om vitale energie, bekend als de “levenskracht”, te cultiveren en door het lichaam te verplaatsen. In tai chi staat dit bekend als qi (chi), terwijl het in yoga prana wordt genoemd. Dat gezegd hebbende, yin yoga is van Chinese en Indiase oorsprong en werkt met qi-energie in plaats van met prana.

Hoewel zowel qi als prana verwijzen naar de levenskracht in ons, is er een subtiel verschil tussen de twee. Van Qi wordt aangenomen dat het interne energie is die door elk orgaan en systeem van het lichaam stroomt. Prana daarentegen is een kracht die wordt ontwikkeld door diep ademhalen.

Door qi-energie te versterken en blokkades op te heffen, zul je veel emotionele en mentale gezondheidsvoordelen voelen, van stressvermindering tot verminderde angst. Het cultiveren van meer prana helpt ons ook om emotionele blokkades op te heffen en gezondheid, een lang leven, intelligentie en wijsheid te bevorderen.

Ze brengen allebei yin- en yang-energieën in evenwicht

Een andere overeenkomst tussen de twee praktijken is het principe van yin en yang. In de Chinese filosofie zijn Yin en Yang twee tegengestelde en even belangrijke elementen die samen het hele universum vormen.

In de Indiase cultuur worden yin en yang voorgesteld als de contrasterende hindoegoden, Shiva en Shakti. Shiva is de mannelijke, actieve energie en Shakti is de vrouwelijke. Net als in oude Chinese overtuigingen, wordt er gezegd dat de vereniging van Shiva en Shakti resulteert in de totaliteit van de hele schepping.

De drie hoofdcomponenten van tai chi, beweging, meditatie en diep ademhalen, helpen de yin- en yang-energie in balans te brengen. In yoga cultiveert het beoefenen van elke houding aan beide zijden van het lichaam dit evenwicht, aangezien de rechterkant van het lichaam yang is en de linkerkant yin.

Wat is makkelijker, Tai Chi of yoga?

Tai chi maakt gebruik van vloeiende bewegingen terwijl elke pose in de volgende overgaat. In Tai chi ben je constant in beweging, waardoor het een uitstekende vorm van aerobe conditionering is, waardoor je uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen verbetert. Het is echter belangrijk op te merken dat alle bewegingen heel zachtaardig zijn en dat het geen krachtige oefening is. Dus ondanks de constant vloeiende bewegingen, is het onwaarschijnlijk dat tai chi je laat zweten of je buiten adem laat.

Yoga kan zowel zacht als veeleisend zijn. Dit komt omdat er veel stijlen zijn, sommige dynamisch en uitdagend, en andere zachtaardig en traag. Enkele van de meest intense yogastijlen zijn bijvoorbeeld vinyasa, ashtanga en poweryoga. Ze bevatten veel krachtopbouwende houdingen, waarbij de benen, buikspieren en bovenlichaam worden getraind.

In deze stijlen is het niet ongebruikelijk om meerdere plankhoudingen en Chaturanga Dandasanas (een lage plank) te doen. Net als tai chi bestaan ​​vinyasa en poweryoga-workouts uit bewegingen die van de ene naar de andere vloeien, maar het verschil is de intensiteit. De asana’s kunnen zacht beginnen, maar naarmate de sessie vordert, worden de houdingen fysiek veeleisender.

Yin en herstellende yoga zijn twee langzame en passieve yogastijlen. In tegenstelling tot tai chi, dat voornamelijk staand wordt gedaan, bestaat herstellende yoga en yin yoga uit op de grond gebaseerde houdingen. Je houdt de rekoefeningen ook voor een langere tijd vast, meestal 2 tot 5 minuten per asana. Er is dus geen vloeiendheid tussen de bewegingen. Toch richten de rekoefeningen zich op diepere bindweefsels in plaats van op de oppervlakkige spieren, wat fysieke spanning kan veroorzaken bij mensen met een strak lichaam.

Dus als je tai chi vergelijkt met kracht-, ashtanga- of vinyasa-yoga, zou je kunnen zeggen dat yoga een grotere uitdaging is. Als je tai chi echter vergelijkt met yin of herstellende yoga, kunnen ze zich op hetzelfde niveau bevinden. En natuurlijk is iedereen anders; een fysiek fit en flexibel persoon vindt misschien geen van beide oefeningen inspannend.

Wat is beter voor jou, Tai Chi of yoga?

Van zowel tai chi als yoga is wetenschappelijk bewezen dat het veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen verbetert. Hier zijn enkele van de meest voorkomende voordelen van tai chi en yoga. Zoals u kunt zien, hebben de twee praktijken veel vergelijkbare toepassingen.

Voordelen van het beoefenen van Tai Chi

 • Verhoogt kalmte en bewustzijn
 • Vermindert stressniveaus
 • Verbetert de balans
 • Verbetert het uithoudingsvermogen en de algemene conditie
 • Verbetert het bewegingsbereik en de algemene mobiliteit
 • Verbetert de cognitieve functie
 • Masseert de inwendige organen en verbetert de spijsvertering
 • Verhoogt het immuunsysteem
 • Bevordert de levensduur en kan bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en artritis voorkomen

Voordelen van het beoefenen van yoga

 • Verhoogt kalmte en bewustzijn
 • Bouwt spierkracht op
 • Verhoogt de flexibiliteit
 • Verbetert de balans
 • Ontspant het zenuwstelsel en vermindert stress
 • Kan depressie- en angstsymptomen verlichten
 • Kan helpen bij het afvallen
 • Verlaagt hoge bloeddruk
 • Kan helpen bij aandoeningen zoals rugpijn

Wat te verwachten van een Tai Chi-les?

Een tai chi les begint en eindigt in een staande positie. Ten eerste kan de tai chi-instructeur wat uitleg geven over de oefening als er beginners aanwezig zijn. Daarna ga je naar de opwarmingsoefeningen, waaronder schoudercirkels, je hoofd heen en weer draaien of van hiel tot teen schommelen.

Het begin van de les omvat meestal ook ademhalingsoefeningen om focus en concentratie te cultiveren voorafgaand aan de fysieke houdingen. Hier leer je de meest populaire tai chi bewegingen en voer je korte combinaties uit. Als de les gericht is op beginners, leer je de eenvoudigste vormen en herhaal je ze meerdere keren om het onder de knie te krijgen.

De meeste tai chi-instructeurs zullen aan het einde van de les een korte periode van strekken en ademhalen om de spieren af ​​te koelen en de effecten van de oefening te laten bezinken.

Wat kun je verwachten van een yogales?

Afhankelijk van de stijl beginnen yogadocenten de les meestal zittend of liggend. De eerste minuten zijn gericht op centreren; dit kan het observeren van de natuurlijke ademhaling zijn, het beoefenen van yoga-ademhalingstechnieken of het opmerken van lichamelijke sensaties.

Na deze korte meditatie begint de warming-up en bestaat uit zachte, basisbewegingen en rekoefeningen. Vervolgens wordt in Hatha-, Vinyasa- en Ashtanga-yogalessen meerdere keren een reeks beoefend die bekend staat als de zonnegroet. Zonnegroeten verwarmen het hele lichaam voorafgaand aan de staande houdingen en balansen.

Na deze secties keer je meestal terug naar de mat voor zittende houdingen, inclusief heupopeners en achteroverbuigingen, voordat je achterover leunt en de laatste ontspanningshouding uitvoert. Shavasana is uniek voor yogabeoefening en houdt in dat je aan het einde van de les een paar minuten of langer in een stille en volkomen ontspannen houding ligt met gesloten ogen. Het doel is om het lichaam alles wat je tijdens de oefening hebt gedaan te laten integreren.

Combinatie van yoga en Tai Chi lessen

Vanwege hun overeenkomsten is het combineren van tai chi en yoga in één les mogelijk. Een hybride tai chi yoga-les omvat bijvoorbeeld meestal een combinatie van tai chi-oefeningen en yoga-asana’s. Als alternatief kan het armbewegingen in tai chi-stijl opnemen in sommige statische staande yogahoudingen.

Als je al regelmatig tai chi beoefent, kan een hybride les een uitstekende introductie tot yoga zijn of andersom. We raden u echter aan beide praktijken afzonderlijk te proberen om de volledige voordelen van elk te ervaren.

Laatste gedachten over Tai Chi versus yoga

Als je op zoek bent naar een zachte oefening die je geest kalmeert en je algehele gezondheid verbetert, dan zijn tai chi of yoga ideaal. Maar welke je kiest is natuurlijk vooral persoonlijke voorkeur, dus we raden je aan om beide te proberen om de voordelen zelf te ervaren.

Recent Posts