Sociale media maken tieners materialistisch. Wetenschap suggereert dat mindfulness kan helpen.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Kinderen! Ze vragen altijd iets. De nieuwste sneakers. De nieuwste telefoon. Die felbegeerde videogameconsole.

Die neiging om te willen, willen, willen kan worden verergerd door – verrassing! – sociale media. Maar het is niet zo dat het simpelweg deelnemen aan sociale media jonge mensen materialistisch maakt. Een recent onderzoek onder meer dan 800 adolescenten geeft aan dat het verband tussen het gebruik van sociale media en materialisme verband kan houden met het niveau van zelfrespect en opmerkzaamheid van een tiener. Dit is hoe het werkt.

De nadelen van het maken van vergelijkingen

Onderzoekers die naar de relatie tussen het gebruik van sociale media en materialisme keken, ontdekten dat hoe meer adolescenten sociale media gebruiken, hoe meer mogelijkheden er zijn om zichzelf te beoordelen en te vergelijken wat ze bezitten met anderen.

Psychologen noemen onze neiging om onszelf te meten met anderen ‘sociale vergelijking’. Opwaartse sociale vergelijking is wanneer je jezelf vergelijkt met iemand die het beter lijkt te hebben dan jij; neerwaartse sociale vergelijking kijkt naar iemand die slechter af is. Wanneer een kind – of wie dan ook – denkt dat andere mensen meer hebben of het beter doen, kan dat het gevoel vergroten dat ze iets missen of meer willen.

Het is dan ook logisch dat als het gevoel van eigenwaarde van een tiener laag is, de kans groter is dat anderen denken dat ze het beter doen of meer hebben. En hoe compenseer je dat ongemakkelijke gevoel? Maak het goed door iets nieuws te kopen.

Kan mindfulness materialisme minimaliseren?

Terwijl het onderzoek waardering identificeerde als een directe link tussen het gebruik van sociale media en materialisme, ontdekten onderzoekers ook dat het hebben van een mindfulness-oefening de materialistische kant kan verzachten.

Tracy L. Daniel, PhD, een kinderpsycholoog en oprichter van Mindful Child Aerial Yoga and Wellness, legt het als volgt uit: “Mindfulness is vrij van oordeel – het is gewoon aanwezig zijn in het moment, dingen niet labelen als goed of slecht. Dit vermogen om te reflecteren en niet te oordelen kan worden geassocieerd met kinderen die zichzelf niet vergelijken met anderen op sociale media.”

Ze zullen minder snel jaloers zijn op de bezittingen van iemand anders of worden getriggerd door te zien dat iemand anders het goed doet. Ze zegt dat ze heeft gemerkt dat kinderen die mindfulness beoefenen de neiging hebben om te pauzeren en na te denken in plaats van te reageren met een impulsief verlangen naar iets, gewoon omdat ze het zien.

“In plaats van te reageren als ‘Ik wou dat ik dit had’, kunnen ze nadenken over ‘Ik ben dankbaar dat ik heb wat ik heb'”, zegt ze.

“Een consistente mindfulness-oefening kan de hersenen en de manier waarop kinderen op situaties reageren veranderen”, zegt Daniel. Ze zoekt naar onderzoek van Sara Lazar, professor psychologie aan Harvard, die de neurowetenschap van yoga en meditatie bestudeert. Uit het onderzoek van Lazar bleek dat 8 weken lang 10 minuten per dag mindfulness oefenen een effectieve manier kan zijn om denkgewoonten te veranderen.

Hoe u uw kind – en uzelf – mindfulness kunt leren

Je tiener helpen bewuster te worden, betekent echter dat je je tiener zo lang van de telefoon moet halen. En dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan.

Herinner ze er eerst aan dat mindfulness niet alleen in stilte zitten is. (Saai!) Er zijn allerlei manieren om aandachtig op te letten. Koken en eten omvat aandacht voor het aroma, de kleur, de textuurtemperatuur en de smaak van voedsel. Behalve het smaakgedeelte, geldt hetzelfde voor schilderen, werken met klei of een ander handwerk. Dans of een andere vorm van beweging kan uw kind helpen zich meer bewust te worden van hoe hij zich in zijn lichaam voelt. Kom in contact met de interesses van uw kind en vind een bewuste toepassing.

“Stel een tijdslimiet in voor sociale media door een alarm in te stellen”, zegt Daniel, auteur van Mindfulness for Children: 150+ Mindfulness-activiteiten voor gelukkigere, gezondere, stressvrije kinderen. “Als de tijd om is, zet je je telefoons op vliegtuigmodus en ga je iets leuks doen.”

Vliegtuigmodus geldt voor iedereen.

“Je wilt het voor kinderen modelleren”, zegt ze. “Als je modelleert terwijl je op je telefoon of op sociale media zit, is dat wat kinderen gaan zien en dat is wat ze gaan doen.”

Neem ook mindfulness op in hun dagelijkse activiteiten. Help ze te leren aandacht te schenken aan wat ze voelen en ervaren. ‘Dus als je je tanden poetst, hoe ziet de tandpasta er dan uit? Waar ruikt het naar? Welke geluiden hoor ik uit het water? Hoe voelt het? Wat proef ik?” Door de details van hun leven te leren opmerken en waarderen, kunnen ze gelukkiger en mentaal gezonder worden. (Dat geldt ook voor jou.)

Recent Posts