Pilates versus yoga: welke is het beste voor jou?Yoga en pilates worden vaak gegroepeerd in dezelfde categorie van low-impact of lichaams- en geestoefeningen. Ze worden ook tegelijkertijd aanbevolen door gezondheids- of fitnessexperts voor stressverlichting, fysiotherapie of als een manier om af te vallen. Ondanks hun vergelijkbare voordelen, verschillen pilates en yoga echter op veel manieren.

Als je nog nooit hebt geoefend, vraag je je waarschijnlijk af wat het verschil tussen beide is. Of, als je er maar één hebt geprobeerd, kun je je afvragen of de andere oefening nuttiger voor je zou kunnen zijn. Lees verder om de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen pilates en yoga te leren, zodat je kunt beslissen welke het beste voor jezelf is.

Wat is yoga?

Yoga is een oude spirituele oefening die een verbinding tussen lichaam en geest cultiveert. De holistische benadering combineert fysieke houdingen met mindfulness, meditatie en spirituele leringen. Als gevolg hiervan heeft yoga een breed scala aan voordelen voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Yoga werd traditioneel beoefend door Indiase monniken als een manier om vooruitgang te boeken op hun spirituele pad en om verlichting te bereiken. De moderne vorm die tegenwoordig in de westerse wereld wordt beoefend, is echter een bewuste en ontspannende oefening.

Wat is Pilates?

Pilates is een lichaamsconditioneringsoefening met een element van een verbinding tussen geest en lichaam. De voordelen zijn onder meer een verhoogde spierspanning, een verbeterde houding en meer flexibiliteit. De methode richt zich voornamelijk op de kern, maar versterkt en rekt de spieren over het hele lichaam.

Wat is het verschil tussen een pilatesles en een yogales?

Nu je een kort begrip hebt van yoga en pilates, laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.

Pilates is een bewegingsoefening en yoga is een spiritueel pad

Yoga is zoveel meer dan een fysieke oefening. Oude yoga-leringen van de Ashtanga-yoga-lijn stellen dat de yogahoudingen (asana) slechts een van de acht ledematen van yoga zijn. Samen met asana zijn ademwerk, meditatie en leven volgens morele codes die bekend staan ​​als de Yamas en Niyama’s essentieel voor het beoefenen van yoga en het bevorderen van het spirituele pad.

Traditioneel bestaat een yogales uit gelijke delen van asana, meditatie en ademhalingsoefeningen. Veel westerse yogaleraren richten zich echter voornamelijk (of uitsluitend) op asana, met slechts een korte tijd gewijd aan meditatie en ademhalingstechnieken.

De beoefening van pilates is een gedisciplineerde methode zoals yoga, maar mist het spirituele aspect. Yoga is bedoeld om zowel op als naast de mat te beleven, maar pilates is puur een fysieke activiteit met vergelijkbare effecten op het mentale welzijn.

Hoewel er een verbinding tussen lichaam en geest is, is pilates voornamelijk een fysiek systeem. Dit komt omdat het primaire doel van pilates is om de fysieke gezondheid te verbeteren, terwijl het traditionele doel van yoga is om verlichting te bereiken.

Hierdoor zul je merken dat je je na een yogales anders voelt dan bij een pilatesles. Vooral yogabeoefenaars voelen een sterker gevoel van rust en vrede dankzij de spirituele en mindfulness-component.

Yoga stamt uit de pre-Vedische periode, terwijl Joseph Pilates zijn methode in de jaren 1900 ontwikkelde

Een van de belangrijkste verschillen tussen yoga en pilates is de leeftijd van de beoefening. Yoga bestaat al meer dan 5.000 jaar (hoewel niet in de westerse wereld), terwijl pilates pas ongeveer 100 jaar oud is. Door de korte geschiedenis van pilates weten we veel over hoe de beoefening tot stand kwam. Een groot deel van de creatie van yoga blijft echter een mysterie.

Yoga komt uit India, Pilates komt uit de VS

Yoga is ontstaan ​​in het oosten lang voordat het naar het westen kwam. Pilates daarentegen werd opgericht in de VS, hoewel Joseph Pilates Duits was. Joseph en zijn vrouw emigreerden begin jaren twintig naar de VS, waar ze de Pilates-methode ontwikkelden en onderwezen.

De oorsprong van yoga is terug te voeren tot het noorden van India, waar de praktijk werd genoemd in oude hindoeteksten die bekend staan ​​als de Veda’s. Yoga werd echter pas in de jaren 1890 populair in het westen, toen Indiase monniken naar westerse landen begonnen te reizen en de praktijk deelden. Swami Vivekananda was een van de eersten die yoga naar de VS bracht. Toch hebben Indra Devi, BKS Iyengar en Bikram Choudhury het daar populair gemaakt.

Ze gebruiken een ander type ademcontrole

Pilates heeft geen specifieke ademhalingsoefeningen zoals yoga. Toch zijn adembeheersing en diep ademhalen van vitaal belang voor de beoefening. Net als bij yoga is het essentieel om volledig met intentie en aandacht te ademen bij pilates, en het is een van de oorspronkelijke zes principes van de beoefening.

Een pilates-instructeur zal de adem echter anders bepalen dan een yogaleraar. Bij een pilatessessie adem je bijvoorbeeld in door de neus en adem je uit door de mond, terwijl je bij een yogales in- en uitademt door de neus.

De pilates-ademhalingstechniek wordt laterale of intercostale ademhaling genoemd en houdt in dat de buikspieren aangespannen blijven. De yogatechniek is buikademhaling, die het bloed helpt zuurstof te geven en ontspanning bevordert.

Sommige pilateslessen gebruiken machines, terwijl yogalessen dat niet doen

Traditioneel pilates bestaat uitsluitend uit matwerk. Er is echter een nieuwere stijl van pilates, reformer pilates genaamd, die een reformer-machine gebruikt waarop je ligt om de oefeningen te doen. Het apparaat voegt weerstand toe, waardoor de rekoefeningen intenser zijn dan alleen het gebruik van je eigen lichaamsgewicht in matlessen. Reformer pilates richt zich op kernkracht en een goede spierbetrokkenheid.

Er zijn veel verschillende yogastijlen, maar waarvan bekend is dat ze machines gebruiken. Rekwisieten zoals blokken en bolsters zijn echter standaard in de meeste yogastijlen, met name herstellende en yin yoga.

Wat zijn de overeenkomsten tussen pilates en yoga?

Ondanks deze verschillen hebben yoga en pilates behoorlijk wat gemeen, zoals:

Beide zijn low-impact workouts

Ten eerste, ondanks hun verschillen, zijn pilates en yoga oefeningen met een lage impact en dus toegankelijker voor mensen met een lage conditie of blessures. Ze werken de spieren en gewrichten, maar belasten ze niet noemenswaardig in vergelijking met intensieve trainingen zoals hardlopen of gewichtheffen.

Beide creëren een verbinding tussen geest en lichaam

Yoga betekent ‘verenigen’ in het Sanskriet en staat bekend om zijn holistische benadering van welzijn. Traditionele pilates is echter ook gunstig voor zowel lichaam als geest. De oprichter Joseph Pilates creëerde hiervoor zelfs zes fundamentele principes (centrering, concentratie, controle, precisie, adem en flow).

Zowel yoga als pilates bouwen kracht op

Ondanks dat het oefeningen met weinig impact zijn, zijn zowel yoga als pilates uitstekend in het opbouwen van kracht. Pilates richt zich voornamelijk op het versterken van de kernspieren. Daarentegen zijn dynamische yogastijlen zoals vinyasa yoga uitstekend in het opbouwen van kracht in de benen en het bovenlichaam. Dit komt door de uitdagende staande balansen zoals Warrior 3 en de gewichtdragende houdingen zoals plank en Chaturanga Dandasana.

Beide verbeteren de flexibiliteit

Zowel pilates als yoga zijn uitstekend geschikt voor het verbeteren van de flexibiliteit en het vergroten van het bewegingsbereik in de gewrichten, omdat hierbij warme spieren worden uitgerekt. Bij Vinyasa, Ashtanga of Hatha yoga begin je met het opwarmen van het hele lichaam met dynamische bewegingen. Je houdt dan statische houdingen vast voor elk vijf tot tien ademhalingen.

Bij pilates is er geen specifiek opwarmgedeelte; in plaats daarvan warm je de spieren op door dynamische bewegingen te maken tijdens het strekken. Hoewel de technieken verschillen, laten yogahoudingen en pilates-oefeningen je toe om verder in een houding te gaan.

Beide kunnen u helpen gewicht te verliezen

Zowel mat pilates als reformer pilates helpen je om een ​​plattere en stevigere buik te krijgen. Dit komt niet alleen omdat veel frequente pilates-oefeningen gericht zijn op de buikspieren. De verbetering van de spiertonus die veel pilatesstudenten zien, is te wijten aan het type spiercontractie dat wordt gebruikt. Excentrische contractie is wanneer spieren onder spanning langer worden, wat resulteert in lange, sterke spieren die een slank en strak uiterlijk creëren.

Verschillende yogastijlen kunnen ook helpen bij het afvallen, vooral ‘hot yoga’. Hot yoga wordt uitgevoerd in een verwarmde ruimte met sauna-achtige temperaturen, waardoor de beoefenaars gifstoffen kunnen uitzweten, extra calorieën kunnen verbranden en gewicht kunnen verliezen.

Als je niet van de hitte houdt, probeer dan poweryoga. Poweryoga is een snelle Vinyasa-stijl met extra kernwerk en uitdagende houdingen om kracht te vergroten, zoals armbalansen.

Beide verbeteren de houding

Een betere houding is een ander gedeeld voordeel dat het vermelden waard is. Zowel yoga als pilates versterken de rug en de kern en bevorderen een goede uitlijning van de wervelkolom. Dit maakt je natuurlijk meer bewust van je houding in het dagelijks leven en veel meer kans om een ​​slechte vorm te corrigeren.

Een goede houding is essentieel omdat het de spanning in de rug en nek tijdens het zitten vermindert, de doorbloeding verbetert en je zelfverzekerder en assertiever maakt.

Pilates vs yoga: hoe bepaal je wat het beste bij je past?

Zoals we hebben besproken, zijn yoga en pilates beide effectieve oefeningen met veel bewezen voordelen. Kiezen welke te oefenen is puur een persoonlijke voorkeur. Om de juiste te kiezen, moet u overwegen wat u met de oefening hoopt te bereiken.

Pilates is misschien wel de beste keuze voor jou als je enige doel is om je kracht en flexibiliteit te vergroten en een paar kilo af te vallen. Yoga is echter het meest nuttig als je je algehele welzijn wilt verbeteren, inclusief je mentale gezondheid, en/of spiritualiteit wilt verkennen.

Als u het verschil kent tussen de fysieke voordelen van de twee oefeningen, kunt u ook beslissen of u naar een yoga- of pilatesles gaat. Pilates is uitstekend voor algemeen spierherstel, dus het is goed voor regelmatige sportschoolbezoekers en mensen die veel sporten met hoge impact. Toch kan yoga zeer effectief zijn bij het voorkomen van sportblessures, dus het is gunstig voor atleten. Een regelmatige yogabeoefening kan ook de gezondheid van het immuunsysteem en het hart verbeteren en veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Merk ook op dat zowel pilates als yoga geschikt zijn voor beginners. Er zijn echter veel yogastijlen, de ene wat uitdagender dan de andere. Als je nieuw bent in de beoefening, zijn yin yoga, restorative yoga of Iyengar yoga goede plekken om te beginnen. Hun langzame tempo helpt je om naar je lichaam te luisteren en zijn beperkingen te ontdekken, waardoor blessures worden voorkomen.

Kun je yoga en pilates combineren?

Yoga en pilates vullen elkaar heel goed aan, dus er is geen reden waarom je ze niet allebei zou kunnen beoefenen. Om het meeste uit beide oefeningen te halen, raden we aan om ze als afzonderlijke trainingen te doen, misschien op afwisselende dagen.

Merk op dat je ook Yogalates-lessen kunt vinden die yogahoudingen combineren met pilatesbewegingen in één sessie. De hybride combineert de heilzame technieken van elke oefening en kan een geweldige manier zijn om een ​​idee te krijgen van elke methode.

Laatste gedachten over pilates versus yoga

Of je nu calorieën wilt verbranden, spierkracht wilt vergroten, stress wilt verminderen of ontspanning wilt bereiken, yoga en pilates zijn twee uitstekende oefeningen die het proberen waard zijn. Hoewel hun oorsprong, methoden en technieken duidelijk verschillend zijn, kunnen zowel pilates als yoga je algehele lichaamsconditie en welzijn aanzienlijk verbeteren.

Als je niet zeker weet welke je moet kiezen, waarom probeer je ze dan niet allebei en kijk je welke je het meest aanspreekt? Zorg ervoor dat u de begeleiding volgt van een gecertificeerde yoga- of gecertificeerde pilates-instructeur om de juiste uitlijning van de fysieke houdingen te leren en letsel te voorkomen.

Recent Posts