Paradijsvogelhouding“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Svarga Dvijasana (Paradijsvogel) is een uitdagende pose. Op het ene been staan ​​en het andere been strekken vereist flexibiliteit, openheid, balans en kracht. De sleutel tot het oefenen van deze pose is om de tijd te nemen om eraan te werken, rekwisieten te gebruiken en bovenal zacht voor jezelf te zijn.

“Weet dat deze pose inderdaad uitdagend is – fysiek en mentaal – dus doe je best om je geest en verwachtingen te ontspannen”, zegt yogaleraar Kathryn Budig, auteur van Doel waar: Houd van je lichaam, eet zonder angst, voed je geest, ontdek ware balans! Er is niets mis mee om je staande knie gebogen te houden of een yogaband te gebruiken om je te helpen het andere been te strekken. “Geniet van de gebogen knievariant van de houding als je heupbuiger en hamstrings nog niet klaar zijn; de volledige pose zal te zijner tijd komen.

Paradijsvogel basics

Sanskriet: Svarga Dvijasana (SVAR-gah dwee-JAH-sah-nah)

Posetype: Staande balans

doelen: Onderlichaam

Waarom we ervan houden: “Door de schoonheid van de Paradijsvogelbloem na te bootsen, leert deze pose me de veerkracht die een bloem moet hebben om te bloeien”, zeggen frequent Yoga-dagboek medewerker Jenny Clise. “Een les die ik heb geleerd is dat niet alle mooie dingen ontstaan ​​uit perfectie. De weg naar deze pose is niet altijd geplaveid met elegantie of gratie – het kan soms een rommelige reis worden, dus we moeten onze koffers pakken met voldoende geduld en mededogen om het vol te houden. Je kunt meer ruimte maken voor deze kwaliteiten door simpelweg de zware lading van verwachting los te laten. Sommige dagen zal de spreekwoordelijke bloem bloeien, en andere dagen moeten we de knop verzorgen. Waar je ook aankomt in deze houding, je krijgt zowel fysiek als mentaal kracht, flexibiliteit en balans.”

Toegang tot Yoga Journal’s Pose-bibliotheekdie deskundige instructie van topleraren combineert met video-instructie, kennis van anatomie, posevariaties en meer – wanneer je lid worden vandaag. Het is een bron waar je keer op keer naar terugkeert.

Pose voordelen

Bird of Paradise versterkt je kern en strekt zich uit rond je schouders, waardoor balans, lichaamsbewustzijn en houding worden verbeterd. Het kan je energie een boost geven en vermoeidheid bestrijden.

Paradijsvogel: stapsgewijze instructies

 1. Begin in verlengde zijhoek, met je linkerbeen gebogen, je linkerarm naar de grond gericht en je rechterarm omhoog.
 2. Buig je rechterelleboog en bereik je arm achter je rug. Reik met je linkerhand door je benen en pak je linkerhand of pols vast. Druk je schouders naar achteren en open je borst.
 3. Pauzeer en vind een drishti-punt op de vloer voor je. Verplaats je gewicht kort naar je linkervoet en stap dan met je rechterbeen naar voren om de linkerkant te ontmoeten, zonder de binding te verliezen.
 4. Adem uit en verplaats je gewicht naar je linkerbeen, zoek balans terwijl je door je voet naar beneden drukt.
 5. Neem langzaam het gewicht van uw rechterbeen en begin uw romp rechtop te tillen. Laat de rechterknie omhoog komen met de romp, gehaakt over je rechterarm, terwijl je jezelf omhoog trekt.
 6. Zoek naar buitenwaartse rotatie in uw rechterheup en strek het opgetilde been omhoog en opzij.
 7. Als je eenmaal staat, verleng je je middel zodat je romp aan beide kanten gelijk is. Open je borst en bereik je borstbeen weg van je navel.
 8. Duw je rechterdijbeen naar achteren zodat het staande been recht is.
 9. Houd 5-10 ademhalingen vast en laat dan los. Pauzeer voordat je opnieuw bentturf aan de overkant.

Tip voor beginners

Trek je schouders naar achteren en voorkom dat je naar voren buigt.

Paradijsvogelhouding aanleren

Deze aanwijzingen helpen je leerlingen te beschermen tegen blessures en helpen ze de pose zo goed mogelijk te ervaren:

 • Gebruik een riem als het binden moeilijk is. Houd het in uw omhoog reikende hand en laat het naar beneden vallen wanneer u uw elleboog buigt om achter uw rug te reiken. Pak de riem vast wanneer u tussen uw benen reikt.
 • Zorg ervoor dat u uw rechterbeen strekt en tegelijkertijd uw romp optilt.
 • Als het nemen van je knie achter je schouder of het tot stand brengen van een binding pijn veroorzaakt in je onderrug of schouder, oefen dan de voorbereidende houdingen totdat je lichaam klaar is voor Bird of Paradise.

Paradijsvogelvariaties

Paradijsvogelvoorbereiding

Hiro Landazuri oefent Bird of Paradise met zijn opgeheven been gebogen.
(Foto: Andrew Clark)

Probeer in een gebogen knieversie van de pose te blijven. Je kunt langzaam proberen de knie te strekken zonder te forceren.

Paradijsvogel met een riem

Soozie Kinstler oefent Bird of Paradise met een riem
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Als je je handen niet helemaal achter je heup kunt vouwen, gebruik dan een riem om je bereik te vergroten.

Paradijsvogel aan de muur

Neeti Narula oefent Bird of Paradise met haar opgeheven voet op de muur
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Als je uitdaging balans is, oefen dan de pose bij een muur. U kunt beginnen met uw opgeheven been gebogen en vervolgens met uw voet tegen de muur lopen naarmate uw flexibiliteit en balans toenemen.

Voorbereidende houdingen

Tegen poses

Recent Posts