Online demonstranten uiten hun verontwaardiging over de geplande lessen van Bikram Choudhury in Canada“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Op 20 februari staat Bikram Choudhury – de grondlegger van hot yoga en de beklaagde in zeven civiele rechtszaken wegens aanranding, verkrachting, discriminatie, intimidatie of onrechtmatige beëindiging – gepland als headliner van een lessenreeks van een week in Vancouver, British Columbia. Het evenement wordt gepromoot als “Boss is back!”

Maar “baas” van wie precies?

Geen Canadezen. Terwijl het nieuws over Choudhury’s terugkeer naar Vancouver zijn weg vindt in de yogagemeenschap en daarbuiten, nemen mensen deel aan een online opstand. Veel van de reacties drukken hun ontzetting uit over het feit dat Choudhury – die de Verenigde Staten verliet, een door een jury opgedragen oordeel van meer dan $ 7,4 miljoen niet betaalde en in 2017 een arrestatiebevel tegen hem kreeg – toestemming zou krijgen om het land binnen te komen.

“Ik heb een aantal keren gevoeld dat we in yogakringen de neiging hebben om mensen met dingen weg te laten komen en conflicten proberen te vermijden uit angst om veroordelend of gemeen over te komen”, zegt Colin Hall, de eigenaar van Bodhi Tree Yoga in Regina, Saskatchewan. Hall, die al meer dan 20 jaar yogales geeft, deelde een open brief aan de organisatoren van het evenement waarin hij opriep het evenement te sluiten.

“Ik zal niet zwijgen,” zei Hall. “Ik doe het gewoon niet.” Dat sentiment werd de afgelopen dagen door anderen geuit. Het volgende is een blik op wat er gebeurt.


18 januari

Een bericht met de titel “Bikram Choudhury (verkrachter en roofdier) komt naar Vancouver” verscheen in de groep “Vancouver, British Columbia, Canada, Earth” op het sociale platform Reddit. Het kenmerkt de “Boss is back!” poster die de Canada Yoga Sports Federation (CYSF) gebruikt om het komende evenement te promoten.

Tot nu toe heeft de draad 1500 stemmen en meer dan 200 opmerkingen opgeleverd, inclusief vragen – retorische en andere – en suggesties.

“Mensen worden Canada niet binnengelaten voor veel kleinere vergrijpen. Ik vraag me af hoe iemand dit zou markeren voor de Border Services Agency? vroeg een commentator. Iemand anders antwoordde met een link naar de kijklijn van de Canada Border Services Agency.

Een andere commentator moedigde anderen aan om zorgen te uiten aan het Marriott Parq Vancouver, de locatie voor de lessen en lezingen van een week met Choudhury. “Hallo mensen, reageren op dit bericht is niet genoeg. Info@ParqVancouver.com is hun e-mailadres en het is 100% de moeite waard om een ​​e-mail te sturen.”

21 januari
De Vancouver Sun publiceerde het artikel “Controversiële Bikram yoga-oprichter’s geplande Vancouver-workshops verhogen vlaggen.” Het artikel schetst beschuldigingen tegen Choudhury, waaronder die van een vrouw uit Vancouver.


1 februari

Op Change.org lanceerde iemand een petitie met de titel “Stop Bikram Choudhury met het hosten van een yogaseminar in het Parq Marriott, Vancouver.” Het heeft meer dan 2000 handtekeningen getrokken en tientallen reacties opgeleverd.

Een commentator postte: “Zijn we er niet trots op dat we vrouwen veilig houden?” Een ander zei: “Dit moet stoppen. Ik sta achter de overlevenden.” Iemand anders deed een oproep tot actie, verwijzend naar het Marriott: “Misschien hen waarschuwen dat dit POS hun eigen gedragscode voor klanten niet zou doorgeven.”

De petitie is ook gedeeld op Twitter.

4 februari
Op Instagram wijdde Hall een aflevering van “The Yoga News”, een incidentele videoserie, aan de situatie in Vancouver. In de haspel van drie minuten vat hij de aantijgingen tegen Choudhury samen en vervolgens deadpans: “En blijkbaar gaan we hem nu verwelkomen in Canada.”

Na te hebben gevraagd: “Wie moeten we bedanken voor dit mooie ding?” Hall beantwoordt zijn eigen vraag, daarbij verwijzend naar de CYSF. De haspel deelt vervolgens een screenshot van de CYSF-pagina “Contact” met het e-mailadres. “Op hun website zeggen ze ‘Let’s connect.'”, zegt Hall. “Dus ik moedig je aan om verbinding te maken.”

De haspel eindigt met Hall die zegt: “We pikken dit niet. Dit is niet oké.”

5 februari
Minder dan 24 uur na het delen van de video “The Yoga News”, plaatste Hall een open brief aan de organisatoren van het evenement op Instagram met het verzoek het evenement te annuleren. In de brief staat: “Bikram Choudhury zou nooit meer yoga moeten onderwijzen.”

Als u het slachtoffer bent van aanranding, zijn er middelen die op elk moment van de dag of nacht ondersteuning kunnen bieden. In Canada kunt u de Women Against Violence Against Women Crisis and Information Line bellen op 877-392-7583. In de Verenigde Staten kun je de National Sexual Assault Hotline bellen op 800-656-4673 of contact opnemen via een vertrouwelijke online chat op online.rainn.org.

Over onze bijdragers

Sarah Herrington is een schrijver en docent die al meer dan tien jaar lesgeeft. Haar werk is verschenen in de New York Times, Los Angeles TimesEn Yoga-dagboek en ze is gepassioneerd door veiligheid in yoga- en meditatieruimtes. Jarenlang gaf ze yogales op openbare scholen in NYC en vanuit die ervaring richtte ze de lerarenopleiding OM Schooled op. Ze geeft nu Mindful Writing Workshops die schrijven en meditatie combineren en houdt ervan ruimte te houden voor andere schrijvers om vanuit het hart te spreken. Ze heeft MFA’s van NYU en Lesley University en heeft meer dan 500 uur yogatraining gevolgd. Ze is dankbaar voor zowel de paden van schrijven als yoga.

Renee Marie Schettler is hoofdredacteur bij Yoga-dagboek en heeft op staf gewerkt als redacteur bij De Washington Post, Echt eenvoudig, en verschillende online mediaplatforms. Ze begon bijna 20 jaar geleden yoga te studeren bij leraren in New York City, die de nadruk legden op de uitdaging van het vinden van een nauwkeurige uitlijning in een houding. Haar begrip van yoga veranderde toen ze begon te studeren met leraren die geloven dat de beoefening niet zozeer gaat over hoe we de houding uitvoeren, maar meer over of we ons kunnen overgeven aan de ervaring ervan. Renee vindt dat redigeren, schrijven en het beoefenen van yoga allemaal te maken hebben met meer bewust worden van de waarheid. Sinds 2017 geeft ze yogales.Recent Posts