Nieuw onderzoek vindt dat op mindfulness gebaseerde stressvermindering net zo nuttig kan zijn als Lexapro bij het verminderen van angst“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Het leven kan zijn veel. Tussen COVID-19, stressvolle banen en sociale verplichtingen, nou ja, weet je. Er is sprake van verhoogde angst. Als dat zo is, ben je niet de enige. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie namen het aantal gevallen van angst en depressie in het eerste jaar van de pandemie met 25 procent toe. Zelfs met veel volwassenen en adolescenten die te maken hebben met angstige gedachten en gevoelens, zijn er niet genoeg therapeuten om geestelijke gezondheidsondersteuning te bieden. En zelfs voor degenen die een gediplomeerde professional met beschikbaarheid kunnen vinden, kunnen sessies duur zijn en worden ze niet vaak gedekt door een verzekering. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) deze leemte kan helpen opvullen.

Hoe onderzoekers het onderzoek hebben uitgevoerd

MBSR is een acht weken durend interventieprogramma ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn om stress, angst en depressie te bestrijden. De cursus combineert mindfulness-meditatie met zachte yoga en beweging. Sommige van deze oefeningen omvatten hatha yoga, zittende meditatie en een loopmeditatie.

Hoewel MBSR de waarde van therapie niet vervangt, werpt een recente studie nieuw licht op de invloed van het programma. Onder leiding van Elizabeth Hoge, MD, directeur van het onderzoeksprogramma voor angststoornissen en universitair hoofddocent psychiatrie aan de universiteit van Georgetown, ontdekten onderzoekers dat MBSR net zo effectief was als het medicijn escitalopram bij het verminderen van symptomen van angst. (Escitalopram, een antidepressivum dat wordt gebruikt om angst te behandelen, is beter bekend onder de merknaam Lexapro.)

De studie, gepubliceerd in JAMA Psychiatrie, heeft tussen juni 2018 en februari 2020 276 mensen aangeworven om deel te nemen. Onderzoekers verdeelden de deelnemers in twee groepen: een MBSR-groep en een escitalopram-groep.

Deelnemers aan de MBSR-groep volgden acht weken mindfulnesstraining, die bestond uit wekelijkse lessen van 150 minuten, een retraite van een dag en dagelijkse huiswerkoefeningen van 45 minuten. De andere groep kreeg een standaarddosering escitalopram (tussen 10 en 20 milligram). Onderzoekers beoordeelden leden van beide groepen op drie punten: 8, 12 en 24 weken na aanvang van het onderzoek. De beoordelaars wisten niet of een deelnemer het medicijn gebruikte of deel uitmaakte van het MBSR-cohort.

Mindfulness en Lexapro vergelijken

De evaluatoren gebruikten de Clinical Global Impression of Severity-schaal om de resultaten van de twee deelnemersgroepen te meten. Deze schaal beoordeelt deelnemers op de ernst van hun symptomen van één tot zeven, waarbij zeven het hoogste niveau van angst vertegenwoordigen. Aan het einde van het onderzoek daalde de gemiddelde score van de MBSR-groep met 1,35 punten in vergelijking met de angstniveaus van de deelnemers aan het begin van het onderzoek. Het escitalopramcohort boekte vergelijkbare resultaten, waarbij de gemiddelde score met 1,43 punten daalde.

“Onze studie levert bewijs voor clinici, verzekeraars en zorgstelsels om op mindfulness gebaseerde stressvermindering aan te bevelen, op te nemen en te vergoeden als een effectieve behandeling voor angststoornissen, omdat mindfulness-meditatie momenteel door zeer weinig aanbieders wordt vergoed,” zei Hoge in een verklaring .

Hoe MBSR effectief kan zijn bij de behandeling van angst?

Als het op MBSR aankomt, gaat het niet alleen om angst. In 2018, een studie gepubliceerd in de Journal of Osteopathische Vereniging gevonden dat MBSR de symptomen van chronische pijn en depressie vermindert. In plaats van een directe behandeling te bieden voor een van deze aandoeningen – van angst tot pijn – dient MBSR als een toolkit, vertelde Colleen Gallagher, een gekwalificeerde MBSR-leraar eerder Yoga dagboek.

Een MBSR-cursus behandelt verschillende aspecten van lichaamsoefeningen, van yoga tot cognitief bewustzijn tot mentale training, waardoor deelnemers een manier kunnen ontwikkelen om te reageren op stressoren in het huidige moment, zei Gallagher. Als gevolg hiervan biedt dit type langetermijnprogramma de nodige training om met angstsymptomen om te gaan.

De mogelijke nadelen van MBSR

Hoewel MBSR voor velen een nuttig hulpmiddel kan zijn, kan de grootste belemmering voor geïnteresseerden liggen in de tijdsbesteding. Zoals blijkt uit dit onderzoek, vereist de MBSR-cursus van acht weken dat deelnemers zich committeren aan wekelijkse bijeenkomsten van tweeënhalf uur, evenals aan dagelijkse huiswerkopdrachten van 45 minuten. Voor degenen die weinig tijd hebben, is dit soort weekschema misschien niet haalbaar. Voor degenen die de verbintenis kunnen aangaan, kunnen ze echter levensveranderende resultaten zien.

Recent Posts