Namen van volle maan en wat ze betekenen, volgens inheemse culturen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Inheemse culturen hebben lang een diepe eerbied gehad voor zowel natuurlijke als hemelse dingen. De beweging van de maan door zijn cycli werd beschouwd als een gids voor het verstrijken van de tijd. Meer dan alleen tijdwaarneming, werd deze wegwijzer opgevat als een synchronisatie van kosmische en aardse cycli. Door zich af te stemmen op de maan, versterkten inheemse volkeren hun rol in het grotere tapijt van het bestaan.

“De maancyclus is een heilig onderdeel van onze cultuur en identiteit”, zegt Sara Thompson, een schrijver en yogaleraar die de relevantie van de maan leerde kennen van haar grootmoeder, een lid van de Ojibwe-stam, de dichtstbevolkte inheemse gemeenschap in Noord-Amerika.

Elke volle maan markeert de voltooiing van een maand, een concept dat bekend staat als ‘maantijd’. Culturen in heel Noord-Amerika schreven het hele jaar door namen toe aan elke volle maan op basis van belangrijke seizoensactiviteiten die plaatsvonden tijdens de maantijd.

Het aantal namen van inheemse volle maan is enorm en divers. De naamgevingsconventies van elke stam zijn nauw verbonden met het culturele weefsel, met honderden stammen in Noord-Amerika. Hoewel bepaalde namen in gebruik zijn vervaagd, blijft hun weerklank met de natuurlijke wereld een bewijs van het rijke erfgoed en de wijsheid van inheemse culturen.

Door de traditionele namen van de volle maan te erkennen en te respecteren, cultiveren we een diepere waardering voor de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens, evenals onze relatie met de natuur en de hemelse rijken. Ook slaan we een brug tussen de wijsheid van vroeger en het hedendaagse leven.

Namen van volle maan en wat ze betekenen

Het behoud van de inheemse namen van volle manen herinnert ons aan een tijd waarin we meer in harmonie met de natuurlijke wereld leefden. Deze relatie gaat niet alleen door, maar heeft lessen om ons te leren, als we maar opletten.

Januari

Algemeen bekend als: Wolf Moon

Ook: Great Spirit Moon, Ice Moon, Winter Moon, Cracking Tree Moon

Rond de jaarwisseling zijn de nachten lang en schommelen de temperaturen boven het vriespunt. Hier in het holst van de winter is voedsel schaars en energie laag. Wolven huilden de nacht in en doorboorden de koude lucht met de weerklank van hun oproepen. Men dacht ooit dat de kreten te wijten waren aan honger, hoewel we nu begrijpen dat ze erop vertrouwden om de rest van het peloton te lokaliseren, territoria af te bakenen en sociaal te communiceren. Vanwege de toegenomen vocaliteit in deze tijd van het jaar, werd de januarimaan de Wolfmaan genoemd.

Volle maan boven besneeuwd land en bomen
(Foto: David Clapp)

Februari

Algemeen bekend als: Sneeuwmaan

Ook: Sucker Fish Moon, Full Hunger Moon, Eagle Moon, Deep Snow Moon

Typisch een tijd van zware sneeuwval in Noord-Amerika, februari is wanneer de winter een laatste bloei geeft. Met de grond in het wit bedekt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de naam van de volle maan die bij veel stammen bekend is, de sneeuwmaan is. De Ojibwe-stam noemde het echter ter ere van de Catostomidae of Sucker Fish, die de hele winter een overvloedige en essentiële voedingsbron was voor inheemse Amerikanen. (Overblijfselen van stenen visvallen bestaan ​​nog steeds langs paaiende rivieren in het Ahjumawi Lava Springs State Park in het noordoosten van Californië, dat werd bewoond door de Achomawi-band van de Pit River-stam van indianen.)

Maart

Algemeen bekend als: Worm Moon

Ook: harde korst op de sneeuwmaan, kraaienmaan, ganzenmaan, windmaan

Met stijgende temperaturen begint de sneeuw te smelten, waardoor de grond in modder verandert. De naamgeving van de maartmaan wordt vaak toegeschreven aan het keerpunt van het terrein, een tijd die de wormen wakker maakt en de terugkeer van de vogels lokt die op hen jagen. Een alternatieve interpretatie uit de late jaren 1700 werd beschreven door ontdekkingsreiziger, cartograaf en auteur Jonathan Carver, die suggereerde dat de term ‘worm’ betrekking heeft op larven die in de lente uit boomschors en andere beschutte plaatsen komen.

april

Algemeen bekend als: Pink Moon

Ook: Maple Sap Boiling Moon, Sugarbushing Moon, Frog Moon, Loon Moon

Als de eerste wilde bloemen tevoorschijn komen, wordt de phlox in de wilde grond merkbaar. In de volksmond ‘mosroze’ genoemd, bedekte deze laagblijvende plant ooit elk jaar in april de oostelijke delen van Noord-Amerika met stroken roze, blauw, paars en wit. Alternatieve namen die met dit seizoen worden geassocieerd, kondigen de kenmerken of karakters aan die gewoonlijk worden geassocieerd met de tijd van het jaar.

Kunnen

Algemeen bekend als: Flower Moon

Ook: ontluikende maan, slangenmaan, plantenmaan, dansende maan

Ook deze maand brengt wilde bloemen die het land overweldigen met een scala aan bezienswaardigheden en geuren. Sommige May Moon-namen eren het ontluiken en bloeien, terwijl andere maantitels een meer praktische mentaliteit weerspiegelen door dit te verwijzen naar de tijd waarin gewassen worden geplant.

juni

Algemeen bekend als: Strawberry Moon

Ook: Tuinmaan, Riviermaan, Maan van Geboorte

Terwijl de zomerhitte begint toe te nemen, beginnen wilde vruchten en eetbare planten te gedijen. Aardbeien, ooit overvloedig aanwezig in een groot deel van de Verenigde Staten, luidden een nieuw hoofdstuk in de natuurlijke cyclus in, een hoofdstuk van overvloed. Inheemse stammen verwijzen bijna unaniem naar de maan van juni als de maan van de aardbei, hoewel het soms bekend stond als de maan van de geboorte, die op dezelfde manier verwijst naar de vitale vruchtbaarheid van de aarde.

Buck 's nachts met een volle maan op de achtergrond

juli

Algemeen bekend als: Buck Moon

Ook: Mid-Summer Moon, Blueberry Moon, Flying Moon, Honey Bee Moon

In juli begint de naamgeving van de volle maan zich af te wenden van planten en terug naar de dierenwereld. Tijdens de zomer groeit het gewei van bokken, of mannelijke herten, op volle kracht. Met een overvloed aan planten leven herten en herten ongebreideld in de Noord-Amerikaanse vlakten en zijn ze een belangrijke voedselbron, niet alleen voor de zomer, maar ook voor de komende koudere maanden, gezien de conserveringstechnieken van roken en drogen.

augustus

Algemeen bekend als: Sturgeon Moon

Ook: rijstmaan, Blackberry-maan, droge maan, hete maan

De steurmaan van augustus verwijst naar een vissoort die voorkomt langs de Atlantische kust, die zich uitstrekt van de Golf van Mexico tot Newfoundland. Steur bewoont ook het uitgestrekte gebied van de Grote Meren en gedijt goed in de waterwegen van de rivieren St. Lawrence, Missouri en Mississippi. Verschillende soorten kunnen meer dan 12 voet lang worden, waardoor deze kolossale vis een diep bewonderde en soms spirituele bron van voeding en leven voor stammen wordt.

Volle Maan bij een korenveld
(Foto: crisserbug | Getty)

september

Algemeen bekend als: Oogstmaan

Ook: bladeren veranderen van kleur maan, maïsmaan, elandmaan, kalebasmaan, iemand oogst maan

De septembermaan betekent dat de herfstgewassen klaar zijn voor de oogst, alweer een cruciale verschuiving in de cycli van de natuur. Naarmate de herfst-equinox nadert en de gewassen worden verzameld, waren gemeenschappelijke vieringen gebruikelijk. Stammen kwamen samen om te feesten, te dansen, contact te maken en te bedanken voordat ze begonnen met de voorbereidingen voor de komende kou.

oktober

Algemeen bekend als: Hunter’s Moon

Ook: Maan met vallende bladeren, Iemand slaat voedselmaan op, Jachtmaan

Oktober is de optimale tijd om te jagen, aangezien het wild na een zomerfeest het gezondst is. En als bomen hun bladeren beginnen te verliezen, is er weinig beschutting voor prooien om zich te verstoppen. Voor jagers-verzamelaars is het belang van jagen en het aanleggen van voorraden van cruciaal belang om te overleven. Naarmate de nachten langer en kouder worden, is deze tijd geschikt om voedsel te verzamelen en bont op te slaan voor de naderende wintermaanden. Dit is de jagersmaan.

november

Algemeen bekend als: Beaver Moon

Ook: vriesmaan, witvismaan, eerste sneeuwmaan, kleine wintermaan

Terwijl de winter langzaam begint vast te houden, is er een laatste maand van jagen. Ook bevers treffen hun laatste voorbereidingen voor de komende winter en trekken zich terug in hun hutten, waardoor ze gemakkelijker te jagen zijn. Alternatieve vollemaannamen voor november duiden op het begin van de winter.

December

Algemeen bekend als: koude maan

Ook: Little Spirits Moon, Big Winter Moon, Long Night Moon, Storytelling Moon

In december komt de winterzonnewende en bereikt de seizoenscyclus opnieuw zijn oorsprong. De lange nachten en koude temperaturen brengen de sneeuw terug en moedigen families en stammen aan om bij het vuur te komen. Terwijl de winter zijn greep op het land verstevigt, verschuiven activiteiten van jagen en tuinieren naar verhalen vertellen, herstellen en praten met dierbaren. De kou lijkt misschien afmattend en de nachten lang, maar er is de wetenschap dat de zon zal terugkeren en de cyclus opnieuw zal beginnen.

Over onze bijdrager

Sierra is een schrijver, yogi en muziekliefhebber die in de Pacific Northwest woont. Ze beoefent al bijna tien jaar yoga en is in 2018 gecertificeerd om les te geven. Ze schrijft en leert alles over verbinding: verbinding met het lichaam, met de natuur en met de universele liefde die ons bij elkaar houdt. Ze is ook de auteur van Your Year of Magic, een maanmagisch dagboek en heksenwerkboek. Voor gratis yoga en heksenwijsheid, vind je Sierra op thelocalmystic.com, op Instagram @thelocalmystic en op YouTube.Recent Posts