Mindfulness-lessen kunnen volgens een nieuwe studie depressie bij nieuwe moeders gedurende 8 jaar voorkomen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Ervaren ouders weten dat als je je geestelijke gezondheid tijdens de slapeloze kinderjaren, de verschrikkelijke tweeën en de eerste dag van de kleuterschool intact kunt houden, je kunt uitkijken naar de gevaren van de puberteit en de vreselijke tienerjaren. Kortom, ouderschap kan zwaar zijn.

Maar nieuw onderzoek suggereert dat het oefenen van mindfulness terwijl je baby in de baarmoeder is, kan helpen om je geestelijke gezondheid later te behouden – niet alleen in de weken en maanden direct na de bevalling, maar tot acht jaar lang.

Langdurige geestelijke gezondheidsvoordelen van mindfulness

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië-San Francisco omvatte zwangere vrouwen die deelnamen aan een acht weken durend, op mindfulness gebaseerd programma voor stressvermindering. Sessies omvatten twee uur per week bewust eten, ademen en bewegen. Nadat hun baby’s waren geboren, kregen de moeders twee vervolgtelefoontjes en woonden ze een groepsbijeenkomst bij.

Acht jaar later rapporteerde slechts 12 procent van de vrouwen in het stressreductieprogramma symptomen van depressie, vergeleken met 25 procent van de controlegroep. De resultaten waren vooral opmerkelijk omdat de studieperiode het begin van de COVID-19-pandemie omvatte, een tijd waarin iedereen liep meer risico op psychische problemen.

Het belang van de studie is niet alleen dat de mindful-activiteiten hielpen. Er is voldoende bewijs dat dergelijke activiteiten gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid. Het is dat ze zulke voordelen op de lange termijn hadden voor de ouders – en hun kinderen reageerden ook beter op stress.

“Onze bevindingen suggereren een betekenisvol voordeel van een bescheiden investering tijdens de zwangerschap die het welzijn van twee generaties ondersteunt”, zegt studieauteur Danielle Roubinov, PhD, in Science Daily.

Prenatale yogalessen bieden speciale voordelen

“Prenatale lessen zijn niet alleen je lichaam bewegen en ademen en mediteren en genieten van Savasana”, zegt Alexandra DeSiato. Ze is mede-oprichter van Whole Mama Yoga, een collectief dat lessen aanbiedt voor zwangere mensen en nieuwe ouders in North Carolina. “Al die dingen zijn geweldig belangrijk. Maar [there’s] een onderscheid tussen prenatale lessen versus traditionele yogalessen.

Prenatale yogalessen dienen vrouwen en biologische ouders in een tijd waarin ze potentieel kwetsbaar zijn, zegt ze. Het is belangrijk voor yogadocenten die met zwangere mensen of nieuwe ouders werken om de tekenen van perinatale depressie en angst te kennen. Ze moeten hun studenten kunnen doorverwijzen naar bronnen voor emotionele en praktische ondersteuning, waaronder perinatale welzijnsspecialisten, doula’s, lactatiekundigen of andere soorten ondersteuning.

Nieuwe ouders profiteren van de gemeenschap

DeSiato zegt dat de UCSF-studie ook iets ondersteunt dat experts op het gebied van perinatale wellness al lang weten: “Verbinding met de gemeenschap maakt een enorm verschil voor moeders en biologische ouders.”

“We weten uit eerder onderzoek dat postpartumdepressie… vrij sterk correleert met minder sociale steun”, zegt ze. “Maar studies zoals deze laten ons zien dat gemeenschapsverbindingen en sociale steun therapeutisch zijn. De verbindingen die in prenatale yogalessen worden gecreëerd, kunnen echt het verschil zijn tussen veerkracht bij nieuwe moeders of niet.

Prenatale yoga toegankelijk maken voor alle ouders

Deze studie was ook belangrijk omdat er vrouwen van verschillende rassen en etniciteiten bij betrokken waren. De meeste studies over perinatale depressie richten zich op blanke vrouwen, volgens Nicki Bush, PhD, de senior auteur van de studie. Deze studie omvatte ook vrouwen met een lagere sociaaleconomische status.

Zwarte mensen en Latino’s lopen meer risico op depressie dan andere groepen. Zwarte en inheemse vrouwen lopen een groter risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten, wat die negen maanden nog stressvoller en beangstigender en potentieel gevaarlijk kan maken.

“In die gemeenschappen… is de impact van prenatale yoga van grote waarde”, zegt DeSiato. De onderzoeksresultaten suggereren dat mindfulness-programma’s een toegankelijke, goedkope manier kunnen bieden voor vrouwen om ondersteuning te krijgen voor hun geestelijke gezondheid – voor, tijdens en na de zwangerschap. De vaardigheden voor zelfzorg die zijn ontwikkeld in de beoefening van mindfulness, zoals yoga, zijn draagbaar. Ze vereisen geen medische tussenkomst en u kunt ze toepassen waar en wanneer u ze nodig heeft.

“Soms [people] denk dat yoga ‘iets leuks’ is voor een prenataal persoon om te doen, ‘zegt DeSiato. “Maar studies zoals deze laten ons zien dat yoga- en wellnesslessen – en gemeenschapsverbindingen – echt het verschil kunnen zijn tussen moeders en biologische ouders die floreren of niet floreren.”

Recent Posts