Mijn ervaring met een valse goeroe“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Ik beoefende ongeveer vier jaar wekelijks yoga toen ik aan de Kundalini yoga lerarenopleiding begon. Kundalini werkte voor mij. De nadruk op kriya’s, of specifieke acties, leken mijn zenuwstelsel en algehele veerkracht te versterken bij stress en teleurstelling. Ik voelde me minder overweldigd, meer geaard en in staat om goede beslissingen te nemen. Bovendien was mijn algehele humeur verhoogd.

Zoals een leraar het beschreef, werkt de praktijk als een telefoon. U kiest het type genezing dat u nodig heeft en u ontvangt het. Depressief voelen? Daar is een kriya voor. Kan je niet slapen? Doe deze meditatie. Wilt u welvaart of zelfs contant geld inroepen? Probeer deze mantra. Voor het eerst in mijn leven was er een echte oplossing voor elke mentale, emotionele, relationele en zelfs financiële strijd in mijn leven. Kundalini leek prescriptief. Ik wilde deze magie met anderen delen. Slecht.

Ik ervoer echter gecompliceerde gevoelens over de “vader en grondlegger” van Kundalini yoga in het Westen, Yogi Bhajan. Bhajan stierf in 2004 en werd vereerd als een heilige in de yogastudio die ik bezocht. Zijn afbeelding hing aan studiomuren en zijn lezingen werden regelmatig aan studenten geciteerd.

We beoefenden White Tantra Yoga, ontworpen door Yogi Bhajan en verplichtten ons om dagen van 8 of 10 uur door te brengen met mediteren of chanten terwijl we gekleed waren in het wit, hoofden gewikkeld in tulbanden. Er werd gezegd dat hij ons leidde in onze beoefening van over het graf. Er was zelfs een specifieke en zogenaamd zeer krachtige meditatie die ons werd verteld om te oefenen terwijl we 40 dagen lang 15 minuten per dag naar een afbeelding van Yogi Bhajan staarden. Een van mijn leraren legde uit dat het ‘je karma zou oplossen en je lot zou uitbreiden’.

Als journaliste en agnostische vrouw, opgevoed zonder religie of spirituele dogma’s, sta ik sceptisch tegenover elke beloofde uitkomst. Ik voelde me niet op mijn gemak bij de vergoddelijking van Yogi Bhajan. Maar de aantrekkingskracht van Kundalini Yoga als een ’technologie’, zoals Yogi Bhajan de beoefening definieerde, die genezing en transformatie teweeg kon brengen, had een ongelooflijke invloed.

Wat is precies een valse goeroe?

Het is geen geheim dat veel yogadocenten de status van goeroe bereiken onder hun studenten, hetzij als een zelfzuchtig doel, hetzij omdat degenen die lijden hun macht overdragen aan degenen die ‘de remedie hebben’.

Wanneer een groep mensen zich onvoorwaardelijk verbindt aan een leider of ideologie of beide, kan dat lastig zijn. Maar de leringen bevatten vaak elementen van waarheid die mensen echt kunnen helpen en troosten – en dat is precies wat zo lastig is aan het onderscheiden van een valse goeroe van iemand die je kan helpen.

Klassieke tekenen van een valse goeroe zijn onder meer een charismatische leider die alle macht heeft met weinig of geen verantwoordelijkheid. Elke vorm van kritiek en kritisch denken wordt actief ontmoedigd en volgers ondergaan meestal een proces van denkhervorming of ‘hersenspoeling’. Leden worden vaak geestelijk, economisch en/of seksueel uitgebuit, en voormalige leden worden gedemoniseerd en geëxcommuniceerd.

De (geestelijke) gevarenzone

Toen ik tijdens YTT dieper in Kundalini-yoga als levensstijl dook, waren er aspecten van de beoefening die nogal vreemd en potentieel controlerend begonnen te lijken. Ik zeg niet dat Yogi Bhajan geen wijsheid had om mee te delen of dat Kundalini een sekte is. Yogi Bhajan zorgde er zelfs voor dat hij zichzelf niet als een ‘goeroe’ deed gelden en verklaarde beroemd dat ‘de ware goeroe van binnen zit’.

Hij is echter door verschillende voormalige volgelingen beschuldigd van seksueel, fysiek, spiritueel en financieel misbruik. In 2020 heeft een onafhankelijk onderzoek door een organisatie genaamd Olive Branch vastgesteld dat de beschuldigingen van seksueel, fysiek en spiritueel wangedrag hoogstwaarschijnlijk waar waren.

In veel opzichten voelde ik me gerechtvaardigd na het horen van dit nieuws. Ik voelde me nooit op mijn gemak met zijn goddelijke status onder leraren en studenten in mijn studio, en ik vond veel van zijn ‘lezingen’, die we moesten lezen als onderdeel van de yogalerarenopleiding, wreed en denigrerend tegenover zijn volgelingen.

Mijn lerarenopleiders zouden dit wegredeneren door te zeggen dat Yogi Bhajan een ‘Saturnus-leraar’ was, verwijzend naar zijn astrologische teken als verklaring voor zijn stoere, humeurige, bijna misantropische stijl. Maar waarom zou ik van zo iemand willen leren?

Tijdens de eerste week van YTT, toen we een bijzonder rare lezing van hem bespraken waarin hij vrouwen uitschold omdat ze make-up droegen en een pony hadden, zei ik: “Yogi Bhajan klinkt als een lul.” Daar sta ik voor.

Hoe de waarheid te onderscheiden

Onze yogabeoefening kan ons helpen te pauzeren, na te denken en manipulatie en spiritueel misbruik te herkennen wanneer het zich voordoet. De Sanskrietterm viveka betekent “onderscheidingsvermogen” of “helder zicht”. In Patanjali’s Yoga Sutra’s (2.26 – 2.27) wordt viveka beschreven als een middel om ons te helpen werkelijkheid van illusie te scheiden. De beoefening van yoga vraagt ​​ons om wakker, bedachtzaam en trouw aan onszelf te blijven. Een valse goeroe vraagt ​​je om het tegenovergestelde te doen.

Uiteindelijk onderwees Patanjali continu onderscheidingsbewustzijn als middel om van lijden te bevrijden. Viveka kan ons helpen avidya (onwetendheid) te vinden en uit te roeien en is essentieel als we ons door het leven bewegen. Wanneer het wordt beoefend, kan het ons helpen onderscheid te maken tussen waarheid en onwaarheid, bekwame of onvaardige actie. Viveka kan ons helpen de waarheid te onderscheiden door geworteld te blijven in onszelf en onze eigen wijsheid en intuïtie.

Kundalini-achtige yoga

Vandaag benader ik Kundalini yoga meer gebalanceerd en afgemeten. Ik leid geen ochtenden meeradhana, de vereiste twee en een half uur yoga en chanten die Yogi Bhajan zijn vrome volgelingen voorschreef, en ik heb niet eens het verlangen om om 4 uur op te staan ​​om het thuis te oefenen.

Ook beoefen ik geen Witte Tantra Yoga meer. Achteraf gezien lijken deze beide tijdsintensieve praktijken voor mij op controleoefeningen, gebruikt als een middel om te voorkomen dat je voldoende rust of persoonlijke tijd krijgt.

Ik heb mijn praktijk echter niet in zijn geheel weggegooid. Ik steun nog steeds op de pranayama die ik in YTT heb geleerd om me te helpen mijn energie te verplaatsen in tijden van stress of frustratie. Ik hou nog steeds van chanten en mantra’s en zal dat waarschijnlijk altijd blijven doen, en meestal vind ik wel een manier om het in elke les die ik geef in te brengen.

Terwijl Kundalini yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan ongelooflijk rigide was, is de Kundalini yoga die ik nu geef vloeiender en intuïtiever – ik noem het Kundalini-geïnspireerde yoga. Ik heb geleerd om te nemen wat ik leuk vind uit de praktijk en de leraar. En de rest laat ik achter.

Over onze bijdrager

Jennifer Davis-Flynn is een schrijver en yogaleraar gevestigd in Boulder, Colorado. Volg haar op Instagram @jennifurious.Recent Posts