Mantra Yoga: definitie, voordelen en techniekWe denken meestal dat yoga een fysieke oefening is waarbij verschillende houdingen en ademhalingstechnieken betrokken zijn. Wist je dat het bewust herhalen van een woord of geluid ook een vorm van yoga is? Het zingen van heilige geluidstrillingen staat bekend als mantra-yoga, japa of mantra-meditatie. Deze oude praktijk is een van de krachtigste manieren om je geest leeg te maken, je concentratie te concentreren en je emoties te kalmeren. Dit type yoga is een eenvoudige maar krachtige oefening die gemakkelijk kan worden geleerd en die slechts minimaal 15 minuten per dag nodig heeft om te oefenen.

Wat is een mantra?

Een mantra is een woord, of een reeks woorden die hardop of in stilte worden gezongen om spirituele kwaliteiten op te roepen. Het Sanskriet wortelwoord ‘manas’ vertaalt als geest, en ’tra’ betekent instrument of werktuig. Het wordt gewoonlijk vertaald als ‘een instrument of hulpmiddel voor de geest’ of ‘dat wat, wanneer erover wordt nagedacht, bevrijding brengt’.

Mantra’s zijn mystieke formules van heilige lettergrepen, die oorspronkelijk werden geopenbaard aan de Rishi’s (zieners of wijzen) in de diepste staten van meditatie. Ze zijn een van de vroegste componenten van yoga en zijn mogelijk het eerste type meditatie dat werd ontwikkeld. De meest populaire mantra is Om of Aum en wordt vaak gebruikt als de zaadmantra in langere gezangen. Ze zijn meestal samengesteld in de taal van het Sanskriet, Pali, Tibetaans en Prakrit, of soms in het Hindi of Gujrati. Er wordt aangenomen dat ze magische krachten hebben voor genezing, bescherming, voorspoed, maar in mantra-yoga worden ze voornamelijk gebruikt voor spirituele ontwikkeling.

Wat is mantra-yoga?

Mantra-yoga is een meditatiebeoefening die zich richt op het chanten van heilige lettergrepen samen met bewuste ademhaling en een meditatieve focus om de geest tot rust te brengen, spirituele energie te cultiveren en staten van verlichting te creëren. De praktijk van het chanten van een mantra wordt beschouwd als een van de gemakkelijkste maar krachtige vormen van meditatie.

Mantra yoga is de oude wetenschap van geluidstrillingen. Het is gebaseerd op de overtuiging dat bij alles wat we doen energie betrokken is; onze gedachten, woorden, acties en emoties maken allemaal deel uit van een groter energetisch veld dat prana of levenskracht wordt genoemd. Als we iets denken of doen, sturen we een golf van energie de wereld in. Wanneer we een mantra keer op keer herhalen, richten we die energie naar binnen, waardoor we ons diepere zelf kunnen aanboren en meer meesterschap over onze geest krijgen.

In mantra-yoga chant de beoefenaar herhaaldelijk een bepaalde mantra om een ​​meditatieve staat te creëren. Het reciteren van deze heilige klanken helpt de geest te focussen op de betekenis en vibratie van de woorden. Omdat het bewustzijn van een beoefenaar draait om de herhaling van het heilige geluid, de uitspraak en de betekenis ervan, wordt een psychische energie gecultiveerd, die kan worden gebruikt voor spirituele doeleinden en om verbinding te maken met het goddelijke.

De kracht van pratyahara

Door ons te concentreren op de herhaling van geluidstrillingen, trekken onze aandacht en focus naar binnen om de moeilijke staat van pratyahara te bereiken. Wanneer beoefenaars volledig gefocust zijn op het geluid van de mantra, worden ze ondergedompeld in de ervaring van aanwezig zijn in het moment. Dit stelt beoefenaars in staat om diep in een meditatieve staat te gaan waarin ze zich niet bewust zijn van iets anders om hen heen. Het gemakkelijk creëren van een staat van pratyahara stelt yogi’s in staat om steeds diepere staten van bewustzijn binnen te gaan zonder afgeleid te worden door externe prikkels.

Praktijken van mantra yoga

een mantra zingenDe belangrijkste praktijken van mantra-yoga zijn japa, kirtan en gemeenschapszang. De meditatietechniek van het aandachtig reciteren van mantra’s wordt japa of mantra-meditatie genoemd. Kirtan is een devotionele oefening waarbij roep en reactie worden gezongen van mantra’s op muziek. Hoewel een individuele kirtan kan variëren, omvat de praktijk meestal een leider die zingt en een groep mensen die hun gezangen herhaalt. Gemeenschapszang is vaak onderdeel van een ceremonie of wordt gebruikt bij het aanroepen of afsluiten van een yogabeoefening.

Soorten chanten

Mantra’s kunnen hardop worden uitgesproken, zachtjes worden gefluisterd of stil in gedachten worden uitgesproken. Vaikhari Japa reciteert de mantra hardop als een manier om de uitspraak te oefenen, de concentratie te verdiepen en contact te maken met de vibratie van de woorden. Upamsu Japa fluistert of neuriet de mantra zachtjes als een manier om vrede en harmonie te cultiveren. Manasika Japa is innerlijk chanten, of alleen in de geest chanten, en vereist een hoog niveau van focus en aandacht. De oude yogi’s vertellen ons dat stil chanten 100.000 keer effectiever is dan hardop chanten.

Japanse meditatietechniek

Het vinden van een leraar die gespecialiseerd is in mantra heeft de voorkeur, maar dit kan moeilijk te vinden zijn. Veel leraren bieden lessen, workshops, retraites en andere mogelijkheden om over mantra te leren. U kunt via mond-tot-mondreclame een lokale leraar vinden, of u kunt zich online aanmelden voor een les.

Hoewel je bijna overal, altijd en voor elke tijd mantra’s kunt chanten, zijn er gestructureerde soorten chanten en traditionele regels. Als je ervoor kiest om zelf japa te leren, is het belangrijk om de technieken en methoden volledig te begrijpen voordat je begint.

 1. Ga om te beginnen in een comfortabele houding zitten, met de ogen gesloten, en herhaal langzaam het woord of de zin, stil of hardop. Let goed op de snelheid en het ritme van je chanten, de juiste uitspraak, het doel en de esoterische betekenis van de mantra. Laat de geest gefocust zijn op de mantra, laat de gedachten los en blijf langzaam en diep ademhalen.
 2. Een mala (kralensnoer) kan worden gebruikt om een ​​reeks van 108 herhalingen van de mantra te tellen. Een mala is niet alleen een manier om bij te houden hoe vaak je de mantra reciteert, maar het tactiele gevoel van het aanraken van de kralen verbetert. je focus en concentratie.
 3. Wanneer je aandacht afdwaalt van de mantra, breng je je aandacht voorzichtig terug naar het geluid, je ademhaling en de tactiele sensatie van de mala-kralen. Ga enkele minuten door. Het verdient de voorkeur om de meditatie af te ronden aan het einde van een cyclus van 108 handelingen.

Kirtan-meditatietechniek

In kirtan wordt de mantra gezongen samen met een muzikale begeleiding. Dit helpt om de geest te concentreren en een krachtiger effect te creëren dan wanneer je gewoon de mantra alleen zou herhalen. Als je een nummer kiest om je mantra te begeleiden, zoek dan naar nummers die opbeurend en inspirerend zijn. Liedjes met teksten die positief denken aanmoedigen, zullen een grotere impact hebben dan die die negatief of deprimerend zijn. Kies indien mogelijk een nummer met een sterke beat en een eenvoudige melodie, zodat het gemakkelijker te volgen is. Een goede vuistregel is om een ​​nummer te kiezen waar je graag naar luistert en waar je blij van wordt.

Voordelen van mantra yoga

Net als gebed en bevestiging kan het herhaalde gebruik van mantra krachtige effecten hebben op de geest, het lichaam, de geest en de emoties. Mentaal verhoogt mantra yoga de concentratie en verbetert het geheugen en focus. Fysiek verlaagt japa-meditatie de hartslag, verlaagt de bloeddruk en activeert de ontspanningsreactie om genezing en verjonging mogelijk te maken. Het bouwt ook zelfvertrouwen en zelf-empowerment op, vermindert stress en brengt de emoties in evenwicht. Spiritueel wordt gezegd dat mantra’s iemands slechte karma oplossen, jnana (wijsheid) produceren en worden ze beschouwd als een van de vele yogapaden naar zelfrealisatie. Een dagelijkse yogabeoefening wordt aanbevolen om de meeste voordelen te behalen.

Oefentips

 • Concentreer je op het gevoel van de mantra die in je lichaam resoneert.
 • Let op waar de geluidstrillingen resoneren in je hoofd, borst en lichaam.
 • Laat de mantra op natuurlijke wijze stromen zonder hem te forceren.
 • Raak niet verstrikt in het nadenken over wat je moet denken of hoe je de mantra moet uitspreken. Doe gewoon je best met pure bedoelingen.
 • Wanneer je je afgeleid voelt, breng je bewustzijn dan voorzichtig terug naar de mantra.
 • Begin met een mantra die eenvoudig en kort is. Voeg meer complexiteit toe, zoals het chanten van de Gayatri-mantra, nadat je vertrouwd bent met de oefening.
 • Oefen in het begin elke dag gedurende 3-5 minuten. Verhoog vervolgens langzaam uw tijd naarmate u zich meer op uw gemak voelt met de oefening.
 • De beste tijd om te oefenen is de vroege ochtend of avondtijd
 • Besteed aandacht aan de adem en mantra om je focus te vergroten.
 • Wanneer je klaar bent met het herhalen van de mantra, neem dan even de tijd om na te denken over de betekenis en het effect op je geest, lichaam en hart.

Conclusie

Mantra’s worden voor veel doeleinden gebruikt, waaronder genezing, meditatie, persoonlijke groei en gebed. Door je adem te koppelen aan de vibratie van geluid, helpt de herhaling van een mantra je in een diepe meditatieve staat te komen, je geest te zuiveren van negatieve gedachten en je te verbinden met je hogere zelf en het goddelijke. Het chanten van deze heilige klanken beïnvloedt de energiekanalen in het lichaam en is rustgevend voor geest en ziel. Door mantra’s te beoefenen, kunnen we leren toegang te krijgen tot de spirituele wijsheid in ons, bewuster te worden in ons dagelijks leven en onszelf te helpen genezen en transformeren. Het ontwaken van ons innerlijke bewustzijn, het verbinden met het hogere zelf en het bereiken van spirituele verlichting kan worden gerealiseerd door deze oefening.

Recent Posts