Maak kennis met Patanjali: een grondlegger van yogaAls we het hebben over yogabeoefening, komen we altijd terug op Patanjali’s Yoga Sutra, een compilatie van 196 cryptische verzen die de acht onderdelen van yoga schetsen.

De soetra’s bieden yogi’s begeleiding bij het leiden van een yoga-levensstijl en het cultiveren van mindfulness. Maar wie was deze mysterieuze wijze?

Niemand weet precies wanneer Patanjali leefde.

Het gerucht gaat dat de soetra’s zo’n 1700 jaar geleden zijn geschreven, maar hierover is uitgebreid gedebatteerd door zowel beoefenaars, geleerden als leraren. Sommigen geloven dat Patanjali in de tweede of derde eeuw CE leefde; anderen beweren dat het de 4e eeuw CE was; toch stellen anderen dat het ongeveer 50 CE was. Terwijl sommigen geloven dat de wijze de soetra’s rond 400 vGT schreef – wat de meest algemeen aanvaarde datum is, houden anderen vol dat ze 5000 jaar geleden zijn geschreven. De meeste speculaties komen overeen met andere teksten uit deze periodes, evenals het idee dat Patanjali zelf in de loop van vele eeuwen andere werken over Ayurveda en Sanskriet had geschreven. Er is echt geen manier om te weten welke tijdsperiode juist is, dus we kunnen het er allemaal over eens zijn dat we het oneens zijn.

Patanjali was hoogstwaarschijnlijk niet slechts één persoon.

Het wordt algemeen betwist of Patanjali één man was, of dat de soetra’s die aan hem worden toegeschreven in feite een compilatie zijn van ideeën van vele wijzen en beoefenaars. (Denk aan de Vedische Shakespeare.) Een man genaamd Patanjali is ook gecrediteerd met twee andere teksten, één over Sanskrietgrammatica (Mahabhashya) en één over geneeskunde (Charakapratisanskrita). Vanwege het veelbesproken tijdsbestek van Patanjali’s leven, wordt aangenomen dat de achternaam Patanjali verwijst naar een geslacht van vele wijzen, leraren en studenten, en we noemen hem gemakshalve één man.

Er zijn veel mythen in omloop over het leven van Patanjali, waarvan er één de wijze afbeeldt als een slang die uit de hemel valt.

Omdat het een figuur van groot mysterie is, zijn er talloze mythen over hoe Patanjali is ontstaan. Zoals een verhaal gaat, zat Heer Vishnu eens bovenop Heer Adisesa, de Heer der Slangen, en keek naar de dans van Heer Shiva toen zijn lichaam begon te trillen op het ritme van dat van Shiva. Dit doorgeven van trillingen en genade betoverde Heer Adisesa, die besloot zich te wijden aan de danskunst. Heer Adisesa mediteerde in de hoop te bepalen wie zijn moeder zou zijn en had een visioen van Gonika, een maagdelijke yogini die bad voor een zoon aan wie ze haar kennis kon doorgeven. Ze bad tot de zon en toen ze haar handpalmen opendeed, zag ze een kleine slang die al snel veranderde in een kleine mannelijke vorm. Vandaar dat hij Patanjali werd genoemd, want Pata betekent vallen en Anjali verwijst naar de gebedsmudra.

Patanjali’s soetra’s zijn niet geschreven voor intellectuele speculatie en debat, maar als praktische methoden om het bewustzijn te vergroten.

Voordat Patanjali de soetra’s schreef, was het gebruikelijk dat beoefenaars ze in hun geheel memoriseerden. De soetra’s fungeren als richtlijnen die alleen kunnen worden begrepen door persoonlijke ervaring en oefening. Ze zijn een pad waarlangs we de bevrijding van de geest kunnen bereiken.

De soetra’s zijn niet voor niets kort en krachtig.

Volgens de grammaticaregels van het Sanskriet moet een sutra aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Alpaaksharam – klein van formaat
  • Asandgdham – duidelijk en vrij van twijfels
  • Saaravat – diep in betekenis
  • Viswatomukham – universele toepasbaarheid
  • Astobham – uitvoerbaarheid
  • Anavadwayam – het onderwerp moet een realiteit zijn

De mysteries rond de kerntekst van yoga zullen voor altijd onbekend blijven. We kunnen leren van de dubbelzinnigheid van de toeschrijving van de Yoga Sutra’s, ons realiserend dat we een klein onderdeel zijn van een groter en zich steeds verder ontwikkelend weefsel. We schrijven ons begrip van yoga toe aan onze leraren en aan hun leraren, die teruggaan tot de oorsprong van deze beoefening, voor zover we leren van onze eigen ervaring ermee. Misschien was Patanjali een man die leringen opschreef die aan hem waren doorgegeven. Misschien is hij een conceptuele grondlegger die deel uitmaakt van een groter denkpatroon dat door de eeuwen heen is ontwikkeld. De transcendentie van de individuele, lichamelijke vorm van Patanjali lijkt passend, omdat we door het beoefenen van yogatradities in staat zijn de beperkingen van het individuele zelf te transcenderen.

jillianJillian Billard is dichter, yogaleraar, cellist en fervent zwerver. Als geboren New Yorker wordt ze vaak betrapt op dagdromen over uitgestrekte groene velden en bergen. Ze trainde en behaalde haar certificering als ashtanga yogaleraar in Goa, India en werkt bij Laughing Lotus Yoga Center in Brooklyn. Je kunt haar vaak vinden met haar hoofd begraven in een boek, overgoten met lavendel.

InstagramRecent Posts