Kundalini Yoga: definitie, geschiedenis en waarschuwingenKundalini yoga werd in 1968 bedacht, gecreëerd en gepopulariseerd door Yogi Bhajan. Hij beschreef de bedoeling van zijn onderwijs als een “gezonde, gelukkige, heilige” (3HO) manier van leven. Hij leerde zijn Amerikaanse studenten hoe ze hun innerlijke spirituele energie konden ontwaken door middel van mantrazang, ademwerk en yogahoudingen. Deze praktijk en levensstijl sloeg snel aan bij veel westerlingen die op zoek waren naar een nieuwe benadering van spiritualiteit, gezondheid en welzijn. Terwijl Kundalini-yoga floreerde tijdens het leven van Yogi Bhajan, zijn er na zijn dood nieuwe verhalen opgedoken die een duister en verontrustend verleden onthullen.

Wat is kundalini?

De Sanskrietterm kundalini betekent “opgerolde slang” en verwijst naar de goddelijke energie die in het menselijk lichaam sluimert. Deze levendige energie bevindt zich onder de wortelchakra, tussen de anus en de geslachtsdelen. Het blijft meestal slapend en stil, maar er zijn specifieke Tantra Yoga en Hatha Yoga technieken die gebruikt kunnen worden om deze energie te activeren. Eenmaal geactiveerd, stijgt het vervolgens op en reist het omhoog. Het beweegt door de susumna, het centrale energiekanaal in het midden van de wervelkolom, door de zeven chakra’s, totdat het de kruinchakra bereikt, waar het wordt verenigd met het goddelijke bewustzijn.

Het activeren van kundalini creëert een ultieme staat van gelukzaligheid. Maar zonder adequate voorbereiding kan het vrijgeven van deze opgerolde slangenenergie tot een ramp leiden. Het vrijkomen van zo’n krachtige bron van pranische energie in de delicate systemen van het lichaam kan pijn veroorzaken en, in zeldzame gevallen, leiden tot mentale instabiliteit. Voordat kundalini wordt geactiveerd en naar boven wordt vrijgegeven, moeten lichaam en geest worden voorbereid door middel van hatha yoga-oefeningen, die in een specifieke volgorde worden voltooid.

Tijdens een activering kan men nadelige effecten ervaren als kundalini door het lichaam beweegt en het zenuwstelsel zich aanpast aan deze dramatische toename van psychische energie. Daarom wordt het niet aangeraden om kundalini te activeren zonder de begeleiding van een gekwalificeerde leraar en ondersteuning van een spirituele gemeenschap.

Wat is kundalini-yoga?

De Kundalini Yoga-beoefening gecreëerd door Yogi Bhajan combineert ademhalingsoefeningen, yogahoudingen, repetitieve bewegingen, meditatie, mantra zingen en andere Hatha Yoga en Sikh-technieken om de kundalini-energie van het lichaam te wekken.

In de Hatha Yoga-traditie wordt Kundalini langzaam gewekt door de beoefening van asana’s (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken), meditatie en bandha’s (energiesloten). Deze oefeningen bereiden ons voor om veilig de kracht van kundalini te ervaren. Ze helpen ons ook de subtiele aard van de chakra’s (energiecentra) in het lichaam te begrijpen. Ze moeten langzaam en geleidelijk worden beoefend om de innerlijke kracht en het bewustzijn van een yogi op te bouwen om deze hoge niveaus van levenskrachtenergie te beheersen en te bevatten.

Waarin verschilt kundalini van andere vormen van yoga?

Kundalini yogalessen bevatten veel van dezelfde houdingen als andere vormen van yoga, maar dit zijn meestal de zittende houdingen die zich richten op ruggengraatoefeningen en repetitieve bewegingen. Het richt zich ook meer op de esoterische en stimulerende aspecten dan andere soorten yoga. Meditatie, mantra, pranayama en visualisatie worden benadrukt boven afstemming en de andere fysieke aspecten van Hatha Yoga.

Je zult toegewijde beoefenaars zien die witte kleding dragen in een kundalini-les en schapenvachten gebruiken in plaats van of op yogamatten. Ze geloven dat het dragen van wit hun aura zal vergroten en positieve energie in de wereld zal projecteren. Kundalini-yogi’s kunnen ook tulbanden of andere hoofdbedekking dragen als een manier om hun energie te concentreren op het derde oog of het 6e chakra-centrum. Deze zijn niet verplicht, maar worden gebruikt om de toewijding aan de praktijk te symboliseren en om de gemeenschap te versterken.

Geschiedenis van kundalini-yoga

Yogi Bhajan promootte zijn leringen als een geheime traditie van een oude afstamming die hij voor het eerst publiekelijk had onthuld. Het is nu duidelijk dat hij deze yogastijl heeft verzonnen uit een samensmelting van twee verschillende tradities. De asana’s en ademhalingsoefeningen waren afgeleid van zijn studies bij een Indiase hatha-yogaleraar genaamd Swami Dhirendra Brahmachari. Het zingen en devotionele praktijken vinden hun oorsprong in de leer van de Sikh heilige Maharaj Virsa Singh.

Hoewel dit niet de ‘oude yogabeoefening’ was die hij promootte, waren de lessen van Yogi Bhajan een enorme hit in Los Angeles in de vroege jaren ’70. Zijn onderwijsorganisatie groeide snel in de VS en wereldwijd, en breidde zich uit tot meer dan 300 centra in 35 landen. Deze uitbreiding omvatte de oprichting van meerdere succesvolle bedrijven en non-profitorganisaties die op het moment van zijn dood naar schatting miljarden dollars waard waren. Hij stierf aan complicaties van hartfalen in zijn huis in New Mexico, op 6 oktober 2004, op 75-jarige leeftijd.

Beschuldigingen van misbruik

Hoewel Yogi Bhajan een gerespecteerde leraar werd en het leven van veel van zijn volgelingen had helpen verbeteren, zijn er na zijn dood veel beschuldigingen van seksueel, verbaal, emotioneel en fysiek misbruik geuit. Er zijn andere meldingen geweest van drugssmokkel, witwassen van geld en fraude.

Het verdienste dat het moederbedrijf, SSSC, Olive Branch opdracht gaf een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de beweringen van misbruik, en zij verzamelden en beoordeelden de rekeningen van bijna 300 getuigen. Het rapport van Olive Branch, dat in augustus 2020 openbaar werd gemaakt, concludeerde dat deze beschuldigingen van misbruik “waarschijnlijker dan niet hebben plaatsgevonden”. Na het nieuws van het rapport hebben sommige leraren en trainers afstand genomen van de gemeenschap of zijn gestopt met het beoefenen van de leer van Yogi Bhajan.

De SSSC creëerde een onafhankelijk genezings- en herstelprogramma om de schade te erkennen en de gemeenschap te helpen genezen. Dit vrijwillige programma biedt emotionele middelen en financiële steun aan het helpen van “individuen die schade hebben ondervonden in onze scholen en jeugdprogramma’s, ongeacht of de schade werd begaan door een personeelslid of een collega, en degenen die seksueel misbruik melden door een leider of andere persoon onder institutionele controle in de gemeenschap. ”

De gevaren van kundalini yoga

Veel mensen geloven dat het ontwaken van de kundalini-energie in het lichaam gevaarlijk kan zijn en dat het je mentaal onstabiel kan maken. Het activeren van deze slangenkrachtenergie kan veilig worden bereikt met de juiste techniek, leraar en intentie.

Het activeren en aanwakkeren van deze energiestroom zonder een duidelijk doel of intentie kan ontwrichtend aanvoelen en tot negatieve resultaten leiden. Het snel en krachtig opstoken van de slangenenergie in een yogales kan zeer sterke en ongemakkelijke reacties veroorzaken. Als u zich door deze oefening onevenwichtig, duizelig of emotioneel verstoord begint te voelen, vertraag dan of stop, neem de tijd om diep te ademen en merk op wat u voelt. Tijd nemen tijdens en na de oefening zal belangrijk zijn om nieuwe energieën die opkomen te integreren.

Je moet altijd een ervaren leraar raadplegen voordat je aan welke vorm van yoga dan ook begint, vooral kundalini-yoga. Als u zich zorgen maakt over de mogelijke effecten op uw geestelijk welzijn, neem dan eerst contact op met uw arts, therapeut of therapeut.

De voordelen van kundalini yoga

Kundalini yoga heeft veel fysieke en mentale voordelen als het correct wordt beoefend. De intensiteit van deze oefening bouwt veerkracht, grit en innerlijke kracht op. Net als andere yogastijlen kan het je flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, balans en coördinatie vergroten. Het vermindert stress en angst en verbetert je balans en coördinatie. De beoefening van Kundalini yoga kan helpen om oude patronen en gewoonten los te laten en je spirituele oefening te verdiepen.

Wat te verwachten in een kundalini yogales

Een typische Kundalini-yogales bestaat uit drie delen: een openingszang (bekend als ‘afstemmen’) gevolgd door een korte warming-up voor je ruggengraat, een kriya (een opeenvolging van houdingen gecombineerd met ademhalingstechnieken) en een afsluitende meditatie of lied.

Een typische Kundalini-yogabeoefening begint met een korte chanting-sessie die bekend staat als afstemmen. Na de reeks houdingen is er een afsluitende meditatie of lied, waarbij we ons concentreren op stilte en stilte.

Veel van de gebruikelijke houdingen worden gebruikt als kryia’s. Een Kriya combineert yogahoudingen met pranayama, Mudra en bandha’s om energie door het lichaam te verplaatsen. De meeste van de gebruikelijke kundalini-houdingen zijn zittende posities die zich op de wervelkolom concentreren. Cobra-, boog- en kameelhoudingen zijn allemaal achteroverbuigingen die het hart en de borst openen. Spinale buiging in een zittende kattenkoehouding en bewegingen van het bovenlichaam in andere zittende posities zijn heel gebruikelijk.

Er worden verschillende pranayama-oefeningen gebruikt, maar de meest populaire ademhalingstechnieken in een kundalini-les is vuurademhaling. Dit richt zich op het zo snel mogelijk uitademen van de adem terwijl de controle over de inademing door de neus behouden blijft. Dit kan een beetje uitdagend zijn voor beginners, maar de vuurademhaling heeft veel geweldige voordelen om toe te voegen aan een yogabeoefening.

Recent Posts