Kun je de huid herstellen van schade door de zon? Dit is wat Derms zeggen
Over het algemeen kun je schade door de zon niet volledig herstellen. Er zijn echter bepaalde actuele producten en procedures die kunnen worden gedaan om de visuele effecten van schade door de zon te verbeteren, zegt board-gecertificeerde dermatoloog Rebecca Marcus, MD

“Topische retinoïden zijn nuttig bij het herstellen van fotoschade (schade aan de huid veroorzaakt door UV-straling), ” legt Marcus uit. Tretinoïne is specifiek voor dit doel bestudeerd en gebruikt, naast de behandeling van andere huidaandoeningen zoals matige acne en natuurlijk voorkomende fijne lijntjes.

Wat betreft DNA-schade door blootstelling aan de zon, zijn de mogelijkheden beperkt. Recente ontwikkelingen hebben echter veelbelovende resultaten opgeleverd. “Een andere optie voor de behandeling van DNA-schade veroorzaakt door de zon is een enzym dat fotolyase wordt genoemd”, zegt Marcus. “Dit enzym wordt geactiveerd door UV-straling en werkt om eerder verworven UV-geïnduceerde DNA-schade te herstellen. Het is niet aangeboren voor mensen, maar kan commercieel worden gevonden in ISDIN Eryfotona Actinica.”

Ongeacht welke opties nu beschikbaar zijn of in de nabije toekomst beschikbaar komen, preventie is toegankelijker en onfeilbaarder dan behandeling. Hier een paar preventiestrategieën en enkele tips na het zonnen.

Recent Posts