Komt ChatGPT voor je yogapraktijk?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Je hebt inmiddels gehoord over ChatGPT en andere AI-programma’s die de nieuwsgierigheid – en bezorgdheid – van het internet opwekken. De tool voor kunstmatige intelligentie verzamelt informatie en levert deze in elk gewenst formaat. Denk aan AI-ghostwriter. Moet je een Engels essay schrijven? Zakelijk voorstel maken? Zhuzh je CV? Typ gewoon uw parameters in, klik op enter en het zal binnen enkele seconden reageren.

Leraren en universiteitsprofessoren maken zich al zorgen over het vermogen van ChatGPT om het amateuristische schrijven van studenten nauwkeurig na te bootsen. Het handwerk van de bot vliegt momenteel onder de radar van plagiaat-trackers. Technisch gezien is het geen plagiaat, hoewel het niet helemaal aanvaardbaar is als originele inhoud. Een zorgvuldige lezing zou iets “af” kunnen ontdekken over het ritme van de taal en een Princeton-student heeft onlangs een website ontwikkeld die kan onderscheiden of iets door een mens of een bot is geschreven.

Het is één ding om een ​​aantal zinnen over een onderwerp aan elkaar te rijgen. Het is iets anders om iemand na te bootsen met honderden uren training over een onderwerp. Of is het? Moeten yoga-instructeurs zich zorgen maken dat ChatGPT voor hun werk komt?

Kan ChatGPT een yogales aanmaken?

Sequence builder-apps worden al jaren op de markt gebracht voor yogadocenten. Er is een reden waarom ze nooit echt van de grond zijn gekomen. Hoewel het misschien een tijdsbesparing lijkt, kan een computerprogramma niet de subtiliteiten vastleggen die komen kijken bij het zorgvuldig voorbereiden van lichamen op specifieke manieren voor intensere poses en het creëren van gemakkelijke en sierlijke overgangen van de ene pose naar de andere. Als yogaleraar tegenover een kamer vol unieke lichamen heb je geduld, oefening en aanwezigheid nodig – niet je iPhone.

De YJ-redacteuren waren nieuwsgierig naar de mogelijkheden – en valkuilen – van ChatGPT-technologie en begonnen te spelen met prompts. Toen besloot een van ons om te kijken wat er zou gebeuren als hij om een ​​ChatGPT-yogales van een uur vroeg, ingesteld op een afspeellijst van Lizzo.

Dit is wat ChatGPT heeft geleverd als antwoord op ons verzoek:

Hier is een vinyasa-yogareeks van 60 minuten met een uptempo-stijl die kan worden gecombineerd met Lizzo’s muziek:

  1. Opwarming: Begin met enkele zonnegroeten om het lichaam in beweging te krijgen en op te warmen. Dit kan in een gematigd tempo worden gedaan op Lizzo’s nummer ‘Good as Hell’.
  2. Staande houdingen: Ga verder met enkele staande houdingen zoals krijger 1, krijger 2 en driehoekshouding. Deze houdingen kunnen een paar ademhalingen worden vastgehouden en dan in elkaar overvloeien op het ritme van Lizzo’s lied ‘Juice’.
  3. Evenwichtshoudingen: Oefen enkele evenwichtshoudingen zoals de boomhouding en de halve maanhouding. Deze houdingen kunnen ook een paar ademhalingen worden vastgehouden en dan in elkaar overvloeien op het ritme van Lizzo’s nummer ‘Soulmate’.
  4. Plankserie: Voer een reeks plankhoudingen uit, waaronder een hoge plank, een lage plank en een zijplank. Deze kunnen een paar ademhalingen worden vastgehouden en vloeien dan in elkaar over op het ritme van Lizzo’s nummer ‘Truth Hurts’.
  5. Achteroverbuigingen: Oefen enkele achterwaartse buigingen zoals de kameelhouding en de opwaarts gerichte hond. Deze kunnen een paar ademhalingen worden vastgehouden en vloeien dan in elkaar over op het ritme van Lizzo’s nummer ‘Like a Girl’.
  6. Inversies: Eindig met enkele inversies zoals naar beneden kijkende hond en kopstand. Deze kunnen een paar ademhalingen worden vastgehouden en vloeien dan in elkaar over op het ritme van Lizzo’s nummer ‘Water Me’.
  7. Savasana: Beëindig de oefening met een paar minuten savasana (lijkhouding) op Lizzo’s lied ‘Coconut Oil’.

Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en indien nodig houdingen aan te passen. Het is ook belangrijk om in elke houding goed uitgelijnd te zijn om letsel te voorkomen. Geniet van je praktijk!

De beperkingen van ChatGPT yoga

Opzettelijke volgordebepaling en duidelijke aanwijzingen zijn essentieel voor een beoefenaar om te weten hoe hij zijn lichaam veilig van de ene positie naar de andere kan verplaatsen. In de Chat GPT-reeks is het over het algemeen onduidelijk welke pose je eerst moet doen, hoe lang je deze moet vasthouden of zelfs hoe je van de ene pose naar de andere moet gaan.

Surya Namaskar (Zonnegroet) is een behoorlijk krachtige manier om een ​​yogasessie te beginnen, vooral als je gelijke tred houdt met het ritme van ‘Good As Hell’. De meeste leraren beginnen in plaats daarvan met de les door studenten aan te sporen zich geaard, gecentreerd en opgewarmd te voelen voordat ze in Sun As beginnen.

Zonnegroeten zijn ook een vaste reeks houdingen die in een bepaalde volgorde worden beoefend. Yogadocenten moeten de volgorde meestal pose-voor-pose bepalen om nieuwere studenten eraan te herinneren wat daarna komt en variaties aanbieden en constructief advies geven over veelvoorkomende verkeerde uitlijningen.

De beperkte instructie die ChatGPT in zijn “reeks” biedt, is zeer generiek in termen van het vinden van uitlijning in een pose. Er is geen inzicht in variaties die je kunt aanbieden of aanwijzingen die leerlingen helpen om een ​​veilige uitlijning voor hun lichaam te vinden. Ook een yogastudent vertellen dat een pose “een paar ademhalingen” kan worden vastgehouden en “in elkaar overvloeit” is een verschrikkelijk vage instructie, bijna alsof er een onderliggende veronderstelling is dat Lizzo’s ritme op magische wijze een oplossing zal bieden. (Het muzikale equivalent van spiritueel bypassen!)

Bij het aansporen van studenten tot evenwichtshoudingen zoals Vrkssasana (Boomhouding) of Ardha Chandrasana (Half Maanhouding) zouden de meeste instructeurs zorgvuldige en overvloedige begeleiding geven over hoe de houding aan te gaan, en wat te doen als je uit de houding valt of kunnen de volledige uitdrukking ervan niet vinden. Niet ChatGPT.

En veel succes met het doorlopen van die reeks plankhoudingen. Het opeenvolgend volgen van verschillende intense gewichtdragende houdingen is niet alleen vermoeiend voor studenten, maar een reden waarom velen chronische schouderblessures ervaren. We hebben ook nog nooit een leraar iets horen zeggen dat ‘lage plank’ wordt genoemd. (We nemen aan dat dit Chaturanga of onderarmplank betekent.)

En geen gewetensvolle instructeur zou een student toestaan ​​om op deze manier een reeks te freestylen bij het bouwen naar een piekhouding zoals Hoofdstand.

De AI-reeks is teleurstellend laag op het gebied van slimme sequencing en daadwerkelijke instructie. Het is niet verrassend dat wat we evenzeer misten, een gevoel van persoonlijkheid was. Waar was de af en toe humor? En waar waren de beknopt geformuleerde en zorgvuldig getimede inzichten in de grotere beoefening van yoga die we doorgaans meenemen uit de tijd die we doorbrengen met onze meest vertrouwde leraren? We vertrouwen op die inzichten om ons eraan te herinneren dat hoe we verschijnen voor een yogahouding, is hoe we geneigd zijn om op te komen voor het dagelijks leven, of dat zich nu vertaalt naar het vertragen van onze ademhaling wanneer we worden uitgedaagd, het loslaten van onnodige spanning, stilzitten met draaglijk ongemak of een andere vinden die beter voor ons werkt, of onszelf uitdagen om de moed te verzamelen om iets nieuws te proberen.

Wat ChatGPT niet lijkt te begrijpen, is dat het feit dat je door yogahoudingen beweegt, niet betekent dat je daadwerkelijk de volledige leer van yoga beoefent.

Wie zou ChatGPT yoga gebruiken?

Als je ervaring hebt met yoga, is het mogelijk dat je kunt improviseren en bewegen volgens dit soort losse (sommigen zeggen misschien onverantwoordelijk vage) instructies. Als je een beginneling bent of gewoon geen leraar, heb je veel meer informatie nodig dan wat deze door AI gegenereerde reeks biedt om veilig yoga te beoefenen. (Yoga-blessures zijn iets.)

Misschien zou een yogaleraar ChatGPT vragen om in een mum van tijd een reeks uit te werken, maar wat gebeurt er als je de klas binnenloopt en vertrouwt op iets dat door AI is gegenereerd, om erachter te komen dat een van je studenten een paar weken verwijderd is van een knieoperatie en een ander een stijve schouder? Een door de computer gegenereerde reeks kan niet helpen als je moet improviseren.

Of kan het?

Is het mogelijk om een ​​bot les te geven in yoga?

We hebben ChatGPT gevraagd een yogareeks te genereren voor iemand die onlangs een knieoperatie heeft ondergaan. In een minuut en 20 seconden hadden we een reeks van zeven poses. Maar het bevatte Child’s Pose en Cat-Cow, beide beoefend op handen en voeten, en Pigeon Pose, die zelfs voor de meest flexibele yogabeoefenaar zwaar kan zijn voor de kniegewrichten.

Omdat we ons genereus voelden, gaven we de bot een tweede kans en vroegen we specifiek om een ​​yogasessie zonder knielende houdingen. ChatCPT spuugde snel een andere reeks uit. Deze bevatte ook Child’s Pose.

Moet je ChatGPT je DJ laten zijn?

Wat betreft de afspeellijst die door ChatGPT is gegenereerd, kunnen we zien dat deze mogelijk werkt voor een Trap Yoga-les of iets hardcore en energiek, zoals een Y7-sessie. Dat veronderstelt dat je aan de “laten we jammen” -kant van het debat komt over welke muziek, indien aanwezig, geschikt is voor yogales. (Sommige yogadocenten vinden dat muziek, vooral met teksten, te veel afleidt.)

De instructeurs die afspeellijsten maken, zorgen er meestal voor dat elk nummer de sfeer weerspiegelt op dat moment tijdens het traject van de les, waarbij veel leraren evenveel tijd besteden aan het samenstellen van hun afspeellijst als aan het ontwikkelen van hun eigenlijke yogareeks. ChatGPT heeft duidelijk die sessie van de yoga docentenopleiding gemist.

We stellen het op prijs dat Lizzo’s “Kokosolie” studenten in staat stelt om gedurende meer dan vier minuten in de laatste rusthouding, bekend als Savasana, te verkeren, wat meer dan twee keer zo lang is als wat je ervaart in veel studiolessen. Hoewel het een inspirerend volkslied is, zou het nummer een opgewekte toon brengen die nogal in strijd is met stille meditatie.

Ook komt de afspeellijst een half uur te kort, laat staan ​​de gevraagde volledige les van een uur. Misschien moesten we het zo leuk vinden dat we het op de loop wilden zetten?

Om eerlijk te zijn, we waren gewaarschuwd. Wanneer u zich aanmeldt op de ChatGPT-site, krijgt u dit bericht: “Hoewel we voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, kan het systeem af en toe onjuiste of misleidende informatie genereren en aanstootgevende of bevooroordeelde inhoud produceren. Het is niet bedoeld om advies te geven.”

Dus neem wat advies van ons: als je in de verleiding komt om te kiezen voor een goedkoop alternatief voor een echte yogales of vals speelt bij het bedenken van je yogareeks, chat dan niet met een bot.

Zie ook: Dit worden de grootste gezondheids- en fitnesstrends van 2023

Recent Posts