Kijken naar de werkelijke kosten van duurzame kleding met Starseeds



Als consumenten worden we elke dag geconfronteerd met het nemen van beslissingen over wat we kopen. We wegen onze behoeften, budget en ethische opvattingen af ​​terwijl we op zoek zijn naar een evenwicht tussen duurzaamheid en stijl. Iedereen die op ethische mode snuffelt, zal gemerkt hebben dat de kleding duurder is, maar waarom? We namen contact op met het in Londen gevestigde merk Starseeds, een ‘slow fashion’-merk in de voorhoede van de ethische kledingbeweging, om te vragen: Wat verklaart de prijs van duurzame kleding eigenlijk? Mateusz Zawada, CFO van Starseeds, reageert:

De stoffen zijn duurder

Starseeds_pip_elysium

Wanderlust TV-gids, Pip Elysium in Starseeds

“De prijzen van duurzame stoffen zijn gemiddeld twee en een half tot vier keer duurder in vergelijking met meer gangbare stoffen. Deze prijsstijging is deels omdat ze duurder zijn voor de fabrikanten om te produceren. Biologisch katoen moet bijvoorbeeld worden verbouwd op grond die gedurende ten minste drie jaar is gereinigd, zodat het terugkeert naar het niveau van biodiversiteit waardoor het gewas op natuurlijke wijze kan groeien, zonder giftige meststoffen. Het wordt met de hand geplukt en groeit niet zo efficiënt als die met gebruik van gifstoffen, maar de kwaliteit is veel hoger en duurzamer, waardoor de kosten stijgen.

Bovendien kosten de milieuvriendelijke kleurstoffen en prints ook meer tijd en kosten, wat de prijs opdrijft.”

Er is minder vraag naar ecotextiel

“Hoewel ze steeds populairder worden, is er nu eenmaal niet zoveel vraag naar ecotextiel als goedkopere, in massa geproduceerde stoffen zoals polyester of (niet-biologisch) katoen. Hoe groter de marktvraag naar een product of dienst, hoe meer concurrentie, hoe meer de prijzen dalen bij productie in grotere hoeveelheden.

Hetzelfde principe is ook van toepassing op eco-kleurstoffen (natuurlijke kleurstoffen gemaakt van planten, dieren of mineralen) – de vraag is niet zo hoog en dus zijn de productieprocessen duur. Voor natuurlijke kleurstoffen is een groot stuk land nodig om ze in elke hoeveelheid te kunnen kopen, en je hebt ook meer van de kleurstof zelf nodig (voor 100 gram wol heb je bijvoorbeeld ongeveer 50 gram gedroogde meekrapwortel nodig om het te verven).’

De finishing touch

Starseeds broek“Een van de vele voordelen van kiezen voor duurzame mode is dat de kleding vaak van een veel hogere kwaliteit is, tot in de kleine details. Naast stoffen van betere kwaliteit en productieprocessen, richt duurzame kleding zich op hoogwaardige details, zoals de draden, stoffen labels, hanglabels, sluitingen en verpakkingen.

Onze kledingstukken worden verpakt in biologisch afbreekbare folie die vervolgens wordt opgeslagen in grote kartonnen dozen. En zoveel als we kunnen proberen we alle materialen die bij de opslag komen kijken te hergebruiken. Bij het posten gebruiken we milieuvriendelijk papier met lijmtape op waterbasis en dozen van gerecycled papier. Onze kledinglabels zijn gemaakt van herbruikbaar gezaaid papier – dat je kunt planten en toevoegen aan je eigen tuin.

Hoe de pandemie zilveren voeringen bood

De kledingindustrie onderging enorme gevolgen toen de wereldwijde pandemie uitbrak, en we vroegen Starseeds-oprichter en ontwerper, Natalia Zawada, hoe dit tijdperk een nieuwe relatie met kleding voor deze generatie zal creëren. “Tijdens de pandemie”, zegt Natalia, “hadden mensen geen andere keuze dan het rustiger aan te doen, naar binnen te keren, wat natuurlijk van invloed is op ons besluitvormingsproces. Gezamenlijk werden we bewuster en voorzichtiger met consumeren. De pandemie bood een kans voor mensen om zich om duurzaamheid te bekommeren.

Starseeds_Insiya_10DGentleResetShoot_1_smaller

Starseeds leverde de kleding voor Insiya Rasiwala-Finn voor de Wanderlust TV 10-Day Gentle Reset opname in Bali

Praktisch gezien maakte het opsluiten in onze huizen ons meer bewust van de ruimte die kleding in ons huishouden inneemt. En op een meer mondiaal niveau waren veel fabrieken wereldwijd gesloten of werkten ze met een minimum aan personeel, wat de productiestroom enorm beïnvloedde. Hier bij Starseeds liep onze nieuwe collectie, gemaakt in Bali, maanden vertraging op. De import-export werd veel duurder. De pakketten kwamen niet op tijd aan.

Als duurzaam bedrijf met een verantwoorde productiefilosofie zijn we bij Starseeds echter gewend om vertragingen op te lopen, omdat we gewend zijn aan de inherente beperkingen die komen kijken bij het produceren op een ethische en duurzame manier. Materialen zoeken en wachten tot ze geproduceerd en geverfd worden is één. Bovendien maakt het knippen en naaien in een normaal tempo – in plaats van mensen na kantooruren te dwingen om te werken – het hele proces traag in vergelijking met fast fashion-bedrijven. Maar voor ons is het cruciaal om te kiezen voor het welzijn van alle mensen die in onze toeleveringsketen werken.

De meerderheid van de consumenten heeft geen geduld om te wachten. Maar uit ervaring weten we dat onze trouwe klanten kunnen wachten op kwaliteitsproducten. We hopen echt dat de pandemie de consumenten wat meer geduld heeft geleerd bij het kopen van kleding.”

sterrenzaad terugVraag uzelf af voordat u koopt…

We vroegen Natalia welke vragen consumenten zichzelf moeten stellen voordat ze een kledingstuk kopen. “Dezelfde vragen die we onszelf stellen voordat we een stuk ontwerpen:

  • Hoe graag wil ik dit item?
  • Wat moet ik doen als ik het beu word of het niet meer nodig heb?
  • Zal het meer dan een seizoen of twee duren? (Houd rekening met beide aspecten van de levensduur: zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van het ontwerp)
  • Wat is de functionaliteit en veelzijdigheid van gebruik? Kan ik het buiten de yogastudio dragen?
  • Hoe zou ik me voelen? (Bedenk enkele aspecten: de stof, de kleur en de stijl)

Yoga voorbij de Mat

Toen we vroegen hoe de yoga-mindset zich uit in keuzes die we maken buiten onze asana-beoefening, vertelde Natalia hoe yoga zich onlosmakelijk met haar carrière en levensstijl heeft verstrengeld. “Mijn reis met yoga begon ongeveer 15 jaar geleden, maar het was vlak na het verlaten van het modehuis Alexander McQueen in 2010, toen ik erover dacht mijn welzijn te verbeteren en serieuzer werd over de yogafilosofie als geheel. Sindsdien is yoga mijn manier van leven geworden. Starseeds was een natuurlijk resultaat van het samenvoegen van die twee woorden: mode en yoga. Mijn praktijk ging niet alleen meer om me goed voelen in mijn lichaam, maar om het vinden van een gezonde en evenwichtige levensstroom. Dankzij mijn dagelijkse ochtendrituelen en vooral meditatiebeoefening kan ik zeggen dat ik me erg aanwezig voel en geleid door mijn intuïtie. Een paar maanden voor de pandemie nam ik de beslissing om ons bedrijf over te zetten naar e-commerce en verhuisde ik naar Bali. Hierdoor konden we onze productie langzaam overzetten naar Bali. De tijd was zeker uitdagend, vooral voor nichemerken zoals wij, maar we hebben geleerd dat we kunnen overleven. Ik kan me mijn leven zonder yoga gewoon niet meer voorstellen.”

~~

Nat_starseeds Natalia Zawada is de oprichter en kunstontwerper bij Starseeds. Ze behaalde haar Fashion/ Tailoring-diploma aan het London College of Fashion, haar Fine Art-diploma aan de Academie voor Schone Kunsten van Warschau, en is een gecertificeerde Hatha-, Yin- en AcroYoga-leraar. Natalia’s modereis begon meer dan 15 jaar geleden, terwijl ze werkte voor gedrukte luxe mode- en lifestylemagazines in Warschau, waaronder Elle Poland. Nadat ze naar Londen was verhuisd, liep ze stage bij verschillende modehuizen, werkte ze op de printafdeling van Alexander McQueen en voltooide ze een kleermakersopleiding, in de voetsporen van de meester. Tijdens haar yogareis verliet Natalia de luxe mode om haar slow fashion merk Navada te beginnen, en kort nadat Starseeds werd geboren. Natalia is ook een toegewijde levenslange yogastudent en beoefenaar.

Website | Instagram



Recent Posts